Χρ. Σπίρτζης: Κάποιοι ονειρεύονται, η έντιμη και καθαρή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να τερματιστεί

«Οι πολιτικές διαφορές μας με τους ΑΝΕΛ είναι γνωστές. Όπως και η διαφορετική θεώρηση, οι διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα στα εθνικά ζητήματα. Δεν είναι κάτι νέο», αναφέρει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι: «Κάποιοι ονειρεύονται καθημερινά, εδώ και τρία χρόνια, η έντιμη και καθαρή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να τερματιστεί. Άλλοι, για να μην ολοκληρώνονταν τα μνημόνια και οι πολιτικές που υπηρετούν, άλλοι γιατί είχαν σχεδιάσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και άλλοι γιατί τους ενοχλεί πολύ να ακούν και να διαβάζουν: Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Ο υπουργός Υποδομών σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με την πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο και τη στάση της ΝΔ είπε πως «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν μέσα σε αυτή τη διεθνή οικονομική συγκυρία υπάρχει πτώση της τιμής των μετοχών. Πρόβλημα υπάρχει όταν αυτό συμπίπτει με την είδηση για μη μείωση των συντάξεων και όταν μεθοδεύεται από συγκεκριμένους κύκλους». Σημειώνει δε ότι «έχουμε ζήσει τον συνεχή αγώνα της ΝΔ, για να μην υπάρχει η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα στις 29 Αυγούστου, που ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα» και κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ πως θέλει να καλύψει τις απολύσεις που έκανε και θα κάνει παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως θιασώτες του Δημοσίου και κρατικιστές.

Τάσσεται επίσης υπέρ της ανάγκης δημιουργίας προοδευτικού μετώπου και απευθυνόμενος στους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «με όσους παραμένουν πιστοί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ, είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα ανταμώσουμε, σε προοδευτικές συνεργασίες» ενώ «για όσους προωθούν με διάφορα προσχήματα, τη συνεργασία με τη ΝΔ, με όποιες τακτικές περί δήθεν διμέτωπου αγώνα ή με όποιες επικοινωνιακού τύπου προτάσεις, όπως η συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ» τους εύχεται «καλό ταξίδι στον νεοφιλελευθερισμό».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης αναφέρεται στους δύο μεγάλους στόχους του ως υπουργός Υποδομών και απαντά τι επιλέγει μεταξύ του υποψήφιου βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής ή του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, υπήρξε μια έντονη κριτική αυτή την εβδομάδα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στην Αμερική για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα αλλά και για «plan b» στο Μακεδονικό. Ποια είναι η άποψή σας;

Οι πολιτικές διαφορές μας με τους ΑΝΕΛ είναι γνωστές. Όπως και η διαφορετική θεώρηση, οι διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα στα εθνικά ζητήματα. Δεν είναι κάτι νέο. Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας με τη FYROM. Στην οραματική μας πολιτική, για μια άλλη εποχή στα Βαλκάνια και τη διαμόρφωση συνθηκών πραγματικής συνεργασίας, ειρήνης και ανάπτυξης.

Κύριε Ψύλλια, πρέπει να γίνει από όλους ένας πραγματικός απολογισμός των αποτελεσμάτων της εξωτερικής πολιτικής δεκαετιών, που κινούταν από έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό. Έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό που συνεχίζει να έχει ως δόγμα τον κίνδυνο από Βορρά. Έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό που διαιωνίζει τις ψυχροπολεμικές λογικές, που έφεραν τη χώρα στις εσχατιές της Ευρώπης, χωρίς ενδοχώρα, χωρίς να αξιοποιεί τα παραγωγικά και τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα. Έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό που έκανε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κοντά στα σύνορα να μεταβληθούν σε έρημους τόπους, με εγκαταλειμμένους οικισμούς, χωρίς υποδομές και παραγωγική δραστηριότητα. Έναν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό που εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και άλλοι, για να πλουτίσουν.

Ο δικός μας πατριωτισμός δημιουργεί τις συνθήκες για τη συνεργασία των Βαλκανικών λαών, το ξεπέρασμα των ιστορικών πληγών και τη μετατροπή των Βαλκανίων από πυριτιδαταποθήκη της Ευρώπης σε μια Ευρωπαϊκή περιοχή, κοινής προσπάθειας ανάπτυξης. Ο δικός μας πατριωτισμός θέτει την Ελλάδα σε πρωτοπόρο θέση για το ξεπέρασμα προβλημάτων των βαλκανικών λαών. Ο δικός μας πατριωτισμός υλοποιεί κοινά δίκτυα με τις Βαλκανικές χώρες, αναπτύσσοντας κοινά συμφέροντα των Βαλκανικών λαών και καθημερινές παραγωγικές σχέσεις.

Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξαναχωρίσει τους Έλληνες σε πατριώτες και μιάσματα και να ξανακάνει τον πατριωτισμό εμπόρευμα πολιτικών παιχνιδιών.

Μήπως, όμως, ο κ. Καμμένος έχει δίκιο και τα νέα δεδομένα με την Τουρκία και τις ισορροπίες στην περιοχή επιβάλλουν πιο «ισχυρό αμυντικό δέσιμο» με τις ΗΠΑ;

Αναζητούμε συνεργασία με την Τουρκία και τη στροφή της σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο. Τα νέα δεδομένα στην Τουρκία πρέπει να προβληματίσουν πολλαπλά όσους την βοήθησαν να αποκτήσει έναν κρίσιμο ρόλο στην περιοχή, κλείνοντας τα μάτια σε κάθε αυθαιρεσία ή πρόκληση. Πρέπει να προβληματίσουν επίσης όσους στη χώρα μας εφάρμοσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την πολιτική τους στο δόγμα του κινδύνου από Βορρά, υποβαθμίζοντας τους πραγματικούς κινδύνους. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από την Τουρκία, αλλά από τα κοινά συμφέροντα των λαών μας και τις πολιτικές συμφωνίες που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από τις δηλώσεις Καμμένου κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για «τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ» δεδομένης και της διαφωνίας τους στο Μακεδονικό. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχουν δυνάμεις στο Κοινοβούλιο για μια νέα κυβερνητική συμμαχία δεδομένης και της θετικής στάσης του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Κάποιοι ονειρεύονται καθημερινά, εδώ και τρία χρόνια, η έντιμη και καθαρή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να τερματιστεί. Άλλοι, για να μην ολοκληρώνονταν τα μνημόνια και οι πολιτικές που υπηρετούν, άλλοι γιατί είχαν σχεδιάσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και άλλοι γιατί τους ενοχλεί πολύ να ακούν και να διαβάζουν «Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας». Χρειάζονται κάποια χρόνια ακόμη, για να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους και για να μπορέσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό να σταθούμε στα δικά μας πόδια, να οικοδομήσουμε μια χώρα που μας αξίζει, με παραγωγική δομή, με κοινωνικό κράτος, με κοινωνική δικαιοσύνη, με βάθεμα της δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε θα υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα υπηρετούν την προσπάθεια του ελληνικού λαού, στηρίζοντας τις κυβερνήσεις του Αλέξη.

Ενόψει όλων αυτών των δεδομένων ποιό μήνυμα στέλνετε στους πρώην συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ;

Για όσους παραμένουν πιστοί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ, είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα ανταμώσουμε, σε προοδευτικές συνεργασίες και αγώνες, απέναντι στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση, απέναντι σε όσους πολεμούν τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, τους θεσμούς και το πλαίσιο προστασίας της εργασίας.

Για όσους προωθούν με διάφορα προσχήματα, τη συνεργασία με τη ΝΔ, με όποιες τακτικές περί δήθεν διμέτωπου αγώνα ή με όποιες επικοινωνιακού τύπου προτάσεις, όπως η συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, να τους ευχηθώ καλό ταξίδι στον νεοφιλελευθερισμό.

Κύριε υπουργέ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε ένα πρόβλημα με την πτώση των μετοχών των τραπεζών. Κάποια κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν στον κ Μητσοτάκη. Εσείς τι λέτε;

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν μέσα σε αυτή τη διεθνή οικονομική συγκυρία υπάρχει πτώση της τιμής των μετοχών. Πρόβλημα υπάρχει όταν αυτό συμπίπτει με την είδηση για μη μείωση των συντάξεων και όταν μεθοδεύεται από συγκεκριμένους κύκλους. Εμείς έχουμε ζήσει σε κάθε στιγμή που είχαμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όποτε και αν υπήρξε προσπάθεια για τα πιο σημαντικά θέματα και όποτε προσπαθούσαμε να έχουμε προστασία του κοινωνικού κράτους, η ΝΔ να προσφέρει τις «υπηρεσίες» της, για να ακυρώσει αυτές τις προσπάθειες. Έχουμε ζήσει τον συνεχή αγώνα της ΝΔ, για να μην υπάρχει η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα στις 29 Αυγούστου, που ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα. Έχουμε ζήσει την αγωνία της ΝΔ, να μην ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, που αποτελούν το πρόγραμμα της. Δεν μας προξενεί έκπληξη και η σημερινή στάση της ΝΔ.

Κύριε Σπίρτζη, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τους αντιγράφετε και πως τρέχετε πίσω τους σε όλα τα θέματα της οικονομίας», αλλά και ότι «δεν είστε τίποτε άλλο από θιασώτες του δημοσίου» ενώ εκείνοι θα «κάνουν την οικονομία να αναπνεύσει». Μάλιστα χαρακτηρίζουν εσάς προσωπικά ως τον πιο κρατικιστή από όλους τους υπουργούς και «άνθρωπο των συντεχνιών».

Τελικά για τι από τα δύο μας κατηγορούν; Ότι τους αντιγράφουμε ή ότι είμαστε κρατικιστές και θιασώτες του δημοσίου; Κύριε Ψύλλια, καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και τα επικοινωνιακά ολισθήματα. Για αυτό και παρατηρείται ακόμη και στην κριτική τους προς την κυβέρνηση να πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις. Έχουν υιοθετήσει την τακτική του θορύβου, της αβασάνιστης συνεχούς λαϊκίστικης κριτικής. Θέλουν να καλύψουν τη φάλτσα πολιτική τους πρόταση, κάνοντας φασαρία. Θέλουν να καλύψουν την πολιτική τους για ξεχαρβάλωμα του εργασιακού πλαισίου, για την ακύρωση του θεσμικού πλαισίου όλων των κλάδων προς όφελος συγκεκριμένων εκλεκτών τους συμφερόντων και με κατηγορούν για άνθρωπο των συντεχνιών.

Να τους ενημερώσουμε ότι αυτοί που η ΝΔ αποκαλεί συντεχνίες είναι η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και η ζωή του.

Να θυμηθούμε τι ζήσαμε από τις τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ ως μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί για τη δήθεν απελευθέρωση των επαγγελμάτων, για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις; Για το πώς ξερχαβάλωναν τα επαγγέλματα, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα; Να θυμηθούμε τι έκαναν και προς όφελος ποιων εταιρειών για τα ταξί, τις αστικές συγκοινωνίες, τις μεταφορές; Να θυμηθούμε πόσους απέλυσαν από το Δημόσιο, τη δήθεν αξιολόγηση του κ. Μητσοτάκη, που προέβλεπε συγκεκριμένο ποσοστό ακατάλληλων υπαλλήλων για νέες απολύσεις; Να θυμηθούμε πόσες περικοπές έκαναν στις συντάξεις, πόσες αυξήσεις στις εισφορές, ή πόσοι συμπολίτες μας με καρκίνο δεν μπορούσαν να εισαχθούν για θεραπεία γιατί χρωστούσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές; Να θυμηθούμε πόσες εταιρείες έκλεισαν, πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό, πόσους έσπρωξαν στην ανεργία;

Θέλουν να επαναλάβουν τα ίδια.

Προσπαθούν να φτιάξουν άλλοθι για τις αντικοινωνικές τους πολιτικές, αλλά δεν θα το χρειαστούν.

Έχετε πει ότι θα είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Όμως έχει ακουστεί ότι κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να σας ορίσει επίτροπο στην ΕΕ, για να «τρέξετε ευρωπαϊκά κονδύλια» για την Ελλάδα. Ποιο είναι πιο ενδιαφέρον για σας από τα δύο;

Όπου χρειάζεται ο Αλέξης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσμος.

Καθώς είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για σας είναι αναγκαία μια μεγαλύτερη στροφή προς τον κεντρώο χώρο;

Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Είναι δύο πολιτικοί χώροι που εμπεριέχονται στη ΝΔ και μάλιστα στην ηγεσία της. Η προσπάθεια που συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σύγκλιση του προοδευτικού κόσμου, των κομμάτων της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της αριστερής Σοσιαλοδημοκρατίας πρέπει να υλοποιηθεί και στη χώρα μας. Έχουμε ευθύνη να πάρουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, μιας και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προοδευτικού κόσμου και ο ΣΥΡΙΖΑ η κύρια δύναμη του προοδευτικού χώρου, ακόμη κι αν οι ηγεσίες κάποιων χώρων έχουν αρραβωνιαστεί τον κ. Μητσοτάκη και περιμένουν τον γάμο τους. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε δομές και πρωτοβουλίες, για να εκφραστεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ και όσοι στήριξαν τον Αλέξη, ξεπερνώντας πολιτικές καταβολές και αποχρώσεις πολιτικών ή ιδεολογικών ρευμάτων.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση;

Οι συνεργασίες κυρίως στους δήμους οφείλουν να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες, τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των ψηφοδελτίων, την προγραμματική σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, τους ανθρώπους που έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργοποίηση τους σε μια σειρά από τοπικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο προνομιακός χώρος του προοδευτικού κόσμου, το πεδίο που οφείλουν να συνεργαστούν οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, οικοδομώντας συνεργασίες μέσα στην κοινωνία, ξεπερνώντας μικροκομματικές τακτικές και δογματικές θεωρήσεις.

Εκτός από την ανακούφιση των πληγέντων στο Μάτι που τρέχετε όλο το Καλοκαίρι Ποια είναι τα άλλα δύο μεγάλα θέματα που έχετε βάλει μπροστά στο υπουργείο αυτήν τη στιγμή;

Το πρώτο μεγάλο θέμα είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής. Στόχος μας το πρώτο εξάμηνο του 2019 να υλοποιούνται μεγάλα έργα προϋπολογισμού άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

* Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων και κυρίως της γραμμής Αθήνας Θεσσαλονίκης, η πρόοδος των διαδικασιών για τη σιδηροδρομική Εγνατία, η συνέχιση με αμείωτη ένταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης και οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του προς τις δυτικές συνοικίες

* Η συμβασιοποίηση και η έναρξη υλοποίησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσειο, του Νότιου τμήματος του οδικού άξονα Ε65, του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος και του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης

* Η πρόοδος των διαγωνιστικών διαδικασιών για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, τον Βόρειο οδικό άξονα Κρήτης και την γραμμή 4 του Μετρό

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι μεγάλες τομές στο θεσμικό πλαίσιο των μεταφορών και της οδικής ασφάλειας. Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το σχέδιο νόμου για την αλλαγή στον τρόπο απόκτησης άδειας οδήγησης, η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και η ένταξη μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, η υλοποίηση συστημάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί