Στο ΙΤΕ η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την 67η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του διευθυντικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), και είναι η δεύτερηπου πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το ΕRC ιδρύθηκε από την Ε.Ε. το 2007 με έδρα στις Βρυξέλλες, με στόχο τη χρηματοδότηση εξαίρετων επιστημόνων και την υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών τους. Με προϋπολογισμό πάνω από 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020, το ERC υποστηρίζει την έρευνα αιχμής αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας, σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επισημαίνεται ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, το ERC έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 8.500 ερευνητικά έργα, εκ των οποίων 49 στην Ελλάδα, από τα οποία 16 υλοποιούνται στο ΙΤΕ (με περίπου 27 εκ. ευρώ συνολική χρηματοδότηση). Το ERC αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Ο πρόεδρος του ERC, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και στο ΙΤΕ τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο συναντήσεων με ερευνητές που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC. Την ίδια ημερομηνία με τη συνεδρίαση, και με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΤΕ και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC (ERC Grantees). Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους ERC Grantees του ΙΤΕ Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Δρ. Πέτρο Ρακιτζή και Δρ. Μαρίνο Σαρηγιάννη.

Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην επιστημονική κοινότητα, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ERC καθ. Jean-Pierre Bourguignon, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Κώστας Φωτάκης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC και από τριάντα έξι προσκεκλημένους Έλληνες ερευνητές ERC Grantees, οι οποίοι θα παρουσιάσουντις καινοτόμες προτάσεις τους που χρηματοδοτήθηκαν από το ERC, και την πορεία του ερευνητικού τους έργου μέχρι σήμερα. Έχουν επίσης προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC με στόχο την αλληλεπίδραση με τους ERC Grantees.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί