Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για την τραγωδία στην Καβάλα με 11 νεκρούς μετανάστες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δηλώνει συγκλονισμένη στην είδηση του θανάτου 11 ανθρώπων, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με φορτηγό στη Βόρεια Ελλάδα. Μόλις λίγες μέρες πριν, δύο γυναίκες και ένα έφηβο κορίτσι βρέθηκαν νεκρές κοντά στην όχθη του ποταμού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για αυτά τα φοβερά νέα, σε μια περιοχή όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα μέσω παράτυπων οδών», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 12.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τα βορειοανατολικά ελληνικά σύνορα μέχρι στιγμής το 2018, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις αφίξεις που σημειώθηκαν το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Υ.Α. Τουλάχιστον 40 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην περιοχή μέσα στο 2018, με σχεδόν τους μισούς να οφείλονται σε πνιγμό στα ορμητικά νερά του ποταμού Έβρου.

Αυτοί οι φρικτοί θάνατοι συνδέονται με τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ευάλωτη κατάστασή τους.

Η Υ.Α. απευθύνει ξανά έκκληση για εύρεση εναλλακτικών σε αυτά τα επικίνδυνα περάσματα για τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής επανένωσης και της επανεγκατάστασης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί