Τούρκοι αξιωματούχοι: Με πριόνι διαμέλισαν Σαουδάραβες πράκτορες τη σορό του Κασόγκι (Βίντεο)

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, των μυστικών υπηρεσιών, της Πολεμικής Αεροπορίας κι ένας ιατροδικαστής φέρονται να μετείχαν στην ομάδα των 15 ατόμων που σχετίζονται με την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, την ώρα που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έλεγαν στους New York Times ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε κατ’ εντολή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο προξενείο της χώρας και ότι οι εκτελεστές διαμέλισαν τη σορό του μ’ ένα χειρουργικό πριόνι.

«Είναι σαν το Pulp Fiction», είπε ένας αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.

Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά δεν έχει δώσει αποδείξεις που να στηρίζουν τη δική του εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Κασόγκι έφυγε σώος και αβλαβής από το προξενείο λίγο μετά την άφιξή του σ’ αυτό, προκειμένου να τακτοποιήσει τα χαρτιά του για τον επικείμενο γάμο του.

Το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT μετέδωσε βίντεο που φέρεται να καταγράφει την άφιξη των Σαουδαράβων με ιδιωτικό τζετ και την αναχώρησή τους αργότερα από ξενοδοχείο.

Η τελευταία φορά που εθεάθη ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν κατά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στις 2 Οκτωβρίου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η τελευταία φορά που εθεάθη ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν κατά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στις 2 Οκτωβρίου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το βίντεο δείχνει τον Κασόγκι να μπαίνει στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου. Μία ώρα και 54 λεπτά αργότερα μια μάυρη Mercedes Vito με διπλωματικές πινακίδες, που έμοιαζε μ’ ένα βαν σταθμευμένο έξω από το προξενείο, αναχωρεί και κατευθύνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων στην προξενική κατοικία.

Στο μεταξύ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της «ομάδας των εκτελεστών», όπως τους αποκάλεσε, που ελήφθησαν κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Όπως ανέφερε, οι 15 Σαουδάραβες πήγαν σε δύο ξενοδοχεία στις 2 Οκτωβρίου και έφυγαν αργότερα την ίδια ημέρα.

O αντισυνταγματάρχης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας, Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπαϊζ (Φωτογραφία: Sabah)

O αντισυνταγματάρχης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας, Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπαϊζ (Φωτογραφία: Sabah)

Ενας από τους 15 Σαουδάραβες που κατονομάζει είναι ο αντισυνταγματάρχης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας,  Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπαϊζι, που εργάστηκε επί 20 χρόνια στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας του.

Οι επιθεωρητές της τουρκικής αστυνομίας εστιάζουν ακόμη την προσοχή τους και στο υπόγειο γκαράζ της κατοικίας του προξένου της Σαουδικής Αραβίας, όπου πιστεύεται ότι κατευθύνθηκαν τα οχήματα που μετέφεραν τον Κασόγκι. Παράλληλα στρέφουν την προσοχή τους και στο ρολόι Apple που φορούσε ο Κασόγκι και το οποίο ήταν συνδεδεμένο μ’ ένα iPhone που είχε αφήσει στην Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, που τον περίμενε έξω από το προξενείο., μήπως καταφέρουν να αντλήσουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, δριμύς επικριτής της νέας ηγεσίας της χώρας του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, δριμύς επικριτής της νέας ηγεσίας της χώρας του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η Τουρκάλα αρραβωνιστικά του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Α. (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η Τουρκάλα αρραβωνιστικά του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Α. (Φωτογραφία: ΑΡ)

Επικαλούμενη υποκλοπές που έκαναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες η Washington Post ανέφερε χθες ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχε δώσει εντολή για μια επιχείρηση με στόχο τον Κασόγκι. Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, που είπαν ότι στις υποκλοπές ακούγονται Σαουδάραβας να συζητούν ένα σχέδιο για να παρασύρουν τον Κασόγκι να φύγει από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να τον συλλάβουν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν τίποτε για κάποια απειλή εις βάρος του αγνοούμενου δημοσιογράφου.

Μέλη του αραβοτουρκικού συνδέσμου δημοσιογράφων διαδηλώνουν έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ) Μέλη του αραβοτουρκικού συνδέσμου δημοσιογράφων διαδηλώνουν έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή για την εξαφάνιση του Κασόγκι

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία από την Ουγγαρία ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα ανησυχεί για την εξαφάνιση του Κασόγκι, προσθέτοντας ότι ερευνώνται όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

«Ερευνούμε όλες τις πλευρές του συμβάντος. Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι συνηθισμένο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας;», διερωτήθηκε.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι ενδέχεται να εντείνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες καθώς η Τουρκία έστειλε πριν ένα χρόνο στρατιώτες στο Κατάρ προκειμένου να του εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της μετά το εμπάργκο που του επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου.

 

 iefimerida.gr 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί