Μεσίστιες οι σημαίες στη Λέσβο για τον ήρωα του Αιγαίου

Οι σημαίες σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στη Λέσβο θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα (Πέμπτη 11η Οκτωβρίου), μετά τον αιφνίδιο θάνατο του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Στον ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης στις 4:30 το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία του «ήρωα του Αιγαίου». Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ έχει ανακοινωθεί και η παρουσία του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Στον εκλιπόντα θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία αξιωματικού, ενώ θα παραστεί η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου θα γίνει η κηδεία του 44χρονου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου. Στην απόφαση του αυτή κατέληξε η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου «αποτίνοντας φόρο τιμής στον υποπλοίαρχο, έναν άνθρωπο ταυτισμένο με την αφοσίωση στο καθήκον, έναν άξιο, ανιδιοτελή, ακούραστο, πρωτοπόρο, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και ιδιαίτερα αγαπητό από τους συμπολίτες του. Αναγνωρίζοντας την αγωνιστικότητα, τον επαγγελματισμό και την επιμονή του στην καθημερινή αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα του τόπου μας, τα προβλήματα της καθημερινής διάσωσης ανθρώπινων ζωών από τη θάλασσα».

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου ζητά αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του παιδιού» για τους σκοπούς του οποίου ο Κυριάκος είχε στρατευτεί.

Στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου και των ανήλικων παιδιών του προχωράει άμεσα -με τις απαραίτητες ενέργειες- το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Φώτης Κουβέλης.

Εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου

Ένας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σλώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού:

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπήρξε το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει στην υπεράσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, όταν ολόγυρα μας αυτή απαξιώνεται από τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, πληροφορούμενος τον αιφνίδιο θάνατο του εμβληματικού ανθρώπου του Αιγαίου, υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, δήλωσε:

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί σε όλους μας η ξαφνική απώλεια του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός εκ των πρωταγωνιστών στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, έδωσε ηρωικό αγώνα σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015-2016.

Αφοσιωμένος σε όλη του τη ζωή στο καθήκον να υπηρετεί ακούραστα στα σύνορα, αγνός ανθρωπιστής, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, βρισκόταν εδώ και χρόνια πίσω από κάθε Δελτίο Τύπου για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους οικείους του».

Επικοινωνία Π. Παυλόπουλου με την οικογένεια 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικοινώνησε σήμερα με την χήρα του 44χρονού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, Ιγνατία Πικέλη, και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Της τόνισε ότι ο εκλιπόν σύζυγός της «εκτός από γενναίος αξιωματικός υπήρξε ένας μεγάλος Άνθρωπος, άξιος εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχής και του Ελληνικού Πολιτισμού». Τέλος, τη διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα της.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το περασμένο βράδυ, από ανακοπή καρδιάς.

Η δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη:

«Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, με περισσότερες από 5000 διασώσεις ανθρώπων από τη θάλασσα, είναι από εκείνα τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής που έδειξαν στην Ευρώπη πώς εννοεί η Ελλάδα τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της ειρήνης. Το Λιμενικό Σώμα είναι υπερήφανο για το άξιο στέλεχός του.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι από τα στελέχη που έδειξαν και ανέδειξαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, έμεινε πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού της οι οποίες πρέπει να είναι και αξίες της Ευρώπης. Στην οικογένεια του εμβληματικού για το Αιγαίο υποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα 

«Ο αδόκητος θάνατος του Υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου μάς γεμίζει θλίψη και οδύνη για την απώλεια ενός αυθεντικού ήρωα του ελληνικού Λαού που κατέδειξε με αυτοθυσία ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της έννοιας ανθρωπισμός.

Το παράδειγμα, το πνεύμα και η πλούσια παρακαταθήκη του Κυριάκου Παπαδόπουλου θα μάς συντροφεύουν για πάντα και θα μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το φωτεινό έργο του, ακολουθώντας το δρόμο που μάς έδειξε.

Η ευγνωμοσύνη όλων μας για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τη μαχητική και ανιδιοτελή προσφορά του είναι απέραντη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αποτελεί ένα σύμβολο που εκτός από ψυχές στη θάλασσα, διέσωσε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Τις δύσκολες αυτές ώρες, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και στεκόμαστε δίπλα στους οικείους του.»

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο αιφνίδιος θάνατος του υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, μας γεμίζει με θλίψη.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο “ήρωας του Αιγαίου”. Ήταν ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της διάσωσης χιλιάδων προσφύγων, ως κυβερνήτης σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κατά την περίοδο από το 2015 ως το 2016. Πιστός στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ο αξιωματικός του Λιμενικού υπηρέτησε το καθήκον του στις θάλασσες της χώρας με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη

«Είμαι συντετριμμένος για τον χαμό του Κυριάκου, του συντοπίτη και φίλου μιας ολάκερης ζωής, ενός γλυκύτατου ανθρώπου, άξιου ένστολου και πραγματικού πατριώτη.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Λιμενικό Σώμα.»

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου. Σε δήλωσή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει: «Η Λέσβος από σήμερα είναι φτωχότερη. Ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες ζωές, μας άφησε ξαφνικά για το τελευταίο του ταξίδι. Οι πανανθρώπινες αξίες, με τις οποίες πορεύτηκε, η δύναμη ψυχής και το παράδειγμά του που συγκλόνισε και ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα, θα είναι η παντοτινή κληρονομιά του. Στην οικογένεια και τους οικείους τού Κυριάκου Παπαδόπουλου εκφράζω τα πιο ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

 

Επίσης, τα συλλυπητήρια του εκφράζει και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε αντίστοιχη δήλωση: «Γνώρισα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της θητείας μου ως ανυποχώρητο αγωνιστή για τη σωτηρία των ζωών χιλιάδων ανθρώπων που κινδύνευαν. Συντετριμμένος, σαν να έφταιγε αυτός όταν βρισκόταν σε ναυάγια με νεκρούς, χαρούμενος σαν μωρό παιδί όταν τα κατάφερνε. Ο Κυριάκος ήταν ένας αληθινός ήρωας, πραγματικός νησιώτης και καπετάνιος του Αιγαίου. Υπόδειγμα στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Θα τον θυμάμαι πάντα. Τα συλλυπητήριά μου στις κόρες του και στη γυναίκα του».

Συλλυπητήρια Π. Καμμένου

“Θερμά συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του άριστου αξιωματικού, ανθρώπου και πατέρα. Κυριάκο κράτησες στα χέρια σου την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού είμαι συγκλονισμένος αλλά είναι τιμή που σε γνώρισα και συνεργαστήκαμε. ΑΘΑΝΑΤΟΣ “.

Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του 44χρονου υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου.

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Στην οικογένεια του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συλλυπήτηρια από τους ΑΝΕΛ

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αναπάντεχο χαμό του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος και πατέρα δύο παιδιών, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου που ενσάρκωνε τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της χωρίς όρια και όρους προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και της θυσίας, όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τους Έλληνες.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν και θα είναι για πάντα ο Ήρωας του Αιγαίου. Ο κυβερνήτης που σηματοδότησε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα.

Ήταν ταγμένος να υπηρετεί στα θαλάσσια σύνορα, υπηρετώντας το καθήκον με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση.

Τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στο μεγαλείο αυτού του Ήρωα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήρια από τον Θ. Δρίτσα:

«Ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κυριάκος Παπαδόπουλος που ξαφνικά τον πρόδωσε η μεγάλη του καρδιά, δε θα φύγει ποτέ από τη ζωή μας. Είμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε, κουβεντιάσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του.

Ήταν πριν απ’ όλα ένας σεμνός, καθημερινός, εμπνευσμένος άνθρωπος, που ήξερε να σέβεται και να τιμά την προσωπική και οικογενειακή ιστορία του και διαδρομή του, αλλά και τις περιπέτειες του τόπου του, των συνανθρώπων του και της πατρίδας του. Γι’ αυτό και σε δύσκολους καιρούς αναμετρήθηκε και με την ιστορία και με τη συγκυρία.

Θυμόμαστε πάρα πολλά από τη συμπεριφορά και τη δράση του Κυριάκου Παπαδόπουλου και των πληρωμάτων του ΠΛΣ 602 και των άλλων σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Μα προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν με χαμηλωμένη από σεμνότητα ματιά, εξηγούσε στον Πρωθυπουργό, πως όταν το βλέμμα του συναντιέται με τα μάτια των παιδιών που διασώζει, ταυτίζει τα παιδιά αυτά με τα δικά του παιδιά και αισθάνεται ότι σώζει τα δικά του παιδιά!

Η ζωή που τόσο την τίμησε, εκείνη τον αδίκησε. Σαράντα τέσσερα χρόνια όμως, στάθηκαν αρκετά για μία τεράστια προσφορά στην οικογένειά του, στον τόπο του, στο Λιμενικό Σώμα, στην ελληνική και στην παγκόσμια κοινωνία, στην πατρίδα του. Επαγγελματισμός, ανθρωπισμός, δημοκρατική νομιμότητα, τα όπλα του.

Βαθιά οδύνη μας κυριεύει. Ολόψυχη η συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Αντίο άξιε και γενναίε Υποπλοίαρχε. Θα τιμάμε για πάντα τη μνήμη σου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί