Siemens: Ξεκίνησαν χωρίς τον Χριστοφοράκο οι απολογίες

Με αισθητή την απουσία του βασικού κατηγορούμενου, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ήδη δύο, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer και το πρώην υψηλόβαθμος στέλεχος της Siemens Hells, Ηλίας Γεωργίου, έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν την ύπαρξη λογαριασμών για τα «δώρα» κρατικών αξιωματούχων, ενώ ο άλλοτε κραταιός άνδρας της Ζιμενς Ελλάς, Μιχ. Χριστοφοράκος, μέσω της συνηγόρου του, έθεσε ζήτημα δεδικασμένου.

Η δικηγόρος επεσήμανε πως ο εντολέας της έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, ενώ για τα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου υποστήριξε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά, αφού τα αληθινά ραντεβού με πολιτικούς ήταν πολύ λιγότερα από τα αναγραφόμενα.

Άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» δήλωσε και ο Heinrich von Pierer, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε πως υπήρξε και πολέμιός του. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου ειπε κανείς ποτέ τιποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν» είπε απολογούμενος, επισημαίνοντας ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois and Plimpton.

«Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχος), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικο μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τί πρόκειται;

Απάντηση: Ποιός ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμαμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Ερώτηση: γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι

Όσο για τον Ηλία Γεωργίου, προκάτοχο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τα χρήματα που φέρονται να διακινήθηκαν από τα περιβόητα ταμεία δεν ήταν τίοοτα άλλο από ποσά «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν». Ο κατηγορούμενος, που έχει ήδη καταδικασθεί για το σκέλος που αφορά σε δωροδοκία του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, εξηπγησε για τους λογαριασμούς που εμφανίζεται να διαχειριζόταν, ότι «δεν ήθελαν να φαίνονται στο ονομα μου για φορολογικούς λόγους».

Εισαγγελέας: Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τί εννοούσατε;

Κατηγορούμενος: Τη συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Καναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξερω, εγώ δεν αποκλειω τιποτα

Εισαγγελέας: Εσεις δεν αποκλείετε οτι δίνονταν και δωροδοκιές; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελεχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl που μιλαει και για σας….

Κατηγορούμενος: Αυτά τα ελεγε κι ήταν κατηγορουμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκια..

Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντελη…

Κατηγορούμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωριζει κανεις πρεπει να ξερει και εγω δεν ήξερα για τί ήταν τα χρηματα… Και εσεις το λετε ευκολα…. Μου κανει κατάπληξη που το λετε αυτό

Εισαγγελεας: Δεν εχω ευκολία. Υπάρχουν δικαατικές αποφάσεις

Κατηγορούμενος: Μην μου προσάπτετε κατι.

Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια. Εν πάσει περιπτώσει γιατί σας επικαλείται ο Niedl; Λέει ψεμματα;

Κατηγορουμενος: Για μένα λέει ψέμματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρίας.

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί