Στην Κρήτη ο ΓΓ Δημοσίων Έργων, Γ. Δέδες

Η δημοπράτηση ενός έργου πνοής για την αγροτική Ιεράπετρα ανακοινώθηκε τελικά σήμερα στην ημερίδα του ΤΟΕΒ από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων. Ο Γιώργος Δέδες βρέθηκε στην Ιεράπετρα καλεσμένος ομιλητής στην ημερίδα που είναι σε εξέλιξη το πρωί της Δευτέρας και έδωσε λεπτομέρειες αλλά και χρονοδιαγράμματα για την πορεία της προσαγωγού.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Λασίθι ο κ. Δέδες ανέφερε πως η προσαγωγός διώρυγα Mύρτους, ένα έργο προϋπολογισμού 17 εκάτ, ευρώ, θα είναι το πρώτο από τα έργα που αφορούν το φράγμα Μπραμιανών, το οποίο δημοπρατείται εντός διμήνου εντός του 2018 και υπολογίζεται πως τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2019. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα συνοδά έργα που αφορούν το πρόφραγμα του Μύρτους, την βελτίωση του ταμιευτήρα, τα αντιπλημμυρικά έργα στη Γρά Λυγιά κ.α.

Πρόκειται για ένα έργο όπως είπε που έχει μικρό χρόνο εκτέλεσης και θα μπορέσει άμεσα να καλύψει αρδευτικές ανάγκες της περιοχής για το οποίο την περασμένη χρονιά, ο ίδιος μαζί με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, φρόντισαν να το εντάξουν στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να μπορεί τώρα να είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Παράλληλα πρόκειται για ένα έργο που «τρέχει» πλέον με διαδικασίες fast-track ανάλογες με τα Ολυμπιακά Έργα κάτι που συντομεύει τους αναγκαίους χρόνους και ειδικότερα τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη και γίνεται εκτίμηση όλων των εκτάσεων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν. Εκεί όπως είπε, με δεδομένο πως κανείς δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ που δικαιούται, το έργο θα μπορεί να προχωρά παράλληλα με τις όποιες ενστάσεις μπορεί να γίνουν χωρίς να αναμένονται οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο χρόνος υλοποίησής της προσαγωγού, υπολογίζεται πως θα διαρκέσει περισσότερο από 1 έτος και στόχος του Υπουργείου όπως ανέφερε ο κ. Δέδες είναι να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο ένα έτος, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Δέδες ανέφερε πως παρότι στο παρελθόν έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για έργα αρδευτικά σε όλη την Κρήτη, το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο της προσπάθειας, αφού έχουν κατασκευαστεί έργα με μεγάλα προβλήματα και ασύνδετα μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος τόνισε που το Υπουργείο χρηματοδοτεί μια μελέτη για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, ώστε να φανεί πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε  να προχωρήσει, και πως τα παλιά και νέα αρδευτικά έργα θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους για μια πιο αποδοτική διαχείριση σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Δραγασάκης μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΕΑΣ, τόνισε πως η δημοπράτηση αυτή είναι μια ευκαιρία να χαμογελάσει ο δημότης της Ιεράπετρας αφού ένα έργο που για 15 χρόνια συζητείται, τώρα προχωρά και αναμένεται να δώσει μια μεγάλη ανάσα στα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής.

Ακούστε αναλυτικά το ηχητικό με τα όσα ανέφερε ο ΓΓ Δημοσίων ‘Εργων στο Ράδιο Λασίθι 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί