Μαρτυρικά χωριά Κρήτης: Υβριστική απέναντι στην Ιστορία της Κρήτης η συμμετοχή στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

Το Σάββατο 6.10.2018, 75 χρόνια από το φοβερό Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς (ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα), πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση κόσμου, στην μαρτυρική Καλή Συκιά εκδήλωση Μνήμης καθώς και Παγκρήτια Σύσκεψη Μαρτυρικών Χωριών για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και τη ματαίωση της προγραμματιζόμενης για τις αρχές Νοεμβρίου Γερμανοελληνικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο.

Μετά την τέλεση του αρχιερατικού μνημοσύνου εψάλη τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης- Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Καλής Συκιάς, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και οι παριστάμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «ο Τσιλίβδικας», η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Βασιλική Μπαμιάκη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους κι απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενη στη Θυσία των ανυπότακτων πολιτών της Καλής Συκιάς και του Ροδάκινου και το νόημα του αγώνα σήμερα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης απηύθυνε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα και τις βασικές πτυχές του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ενώ αναφέρθηκε στους λόγους που επιβάλλουν τη ματαίωση της 8ης συνόδου της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, εκπρόσωποι Μαρτυρικών Δήμων Ενώσεων Θυμάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Σύσκεψης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που ζητά τη ματαίωση της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο και τη σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Συμμετείχαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμου Αμαρίου και Μινώα Πεδιάδας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Δήμων Αγίου Βασιλείου, Φαιστού, Βιάννου, Ρεθύμνου και Σφακίων, πλήθος πολιτών καθώς και αντιπροσωπείες από τους εξής φορείς μαρτυρικών τόπων της Κρήτης: Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας», Ένωση Θυμάτων Δαμάστας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, Ένωση Θυμάτων Σοκαρά, Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική κατοχή 1941-1944, Πολιτιστικός Σύλλογος Κανδάνου, Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, εκπρόσωποι Θυμάτων Βοριζίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης, Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, εκπρόσωπος θυμάτων Κακόπετρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σακτουρίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου, εκπρόσωποι θυμάτων Ροδακίνου, καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών.

 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΚΙΑ.

Οι πολίτες και εκπρόσωποι Μαρτυρικών Χωριών, Ενώσεων Θυμάτων και Συλλόγων καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην Παγκρήτια Σύσκεψη Αγώνα για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και τη ματαίωση της προγραμματισμένης για τις αρχές Νοεμβρίου στη Χερσόνησο επαίσχυντης Γερμανοελληνικής Συνέλευσης αποφασίζουμε τα εξής:

Υποκλινόμαστε στην Αντίσταση και τη Θυσία της μαρτυρικής Καλής Συκιάς κι ολόκληρης της Κρήτης και της Ελλάδας απέναντι στον φασιστικό Άξονα.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια συμψηφισμού των εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας, άμβλυνσης της μνήμης και υπονόμευσης της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, που προωθούν οι Δούρειοι Ίπποι του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα

Υιοθετούμε το ομόφωνο ψήφισμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Αμιράς Βιάννου, 14-16.9.2018).

Λέμε ΟΧΙ στην Γερμανοελληνική Συνέλευση της υποτέλειας και της ιδιοτέλειας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία της χώρας μας.

Λέμε ΝΑΙ στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των δύο Λαών, ελληνικού και γερμανικού, στα στέρεα θεμέλια της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Εκφράζουμε, για άλλη μία φορά, την ευγνωμοσύνη μας για τους πολίτες και τις οργανώσεις από τη Γερμανία που στηρίζουν ενεργά τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας τη σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Αξιώνουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να ακούσει τη φωνή του λαού και να ματαιώσει την 8η σύνοδο της επαίσχυντης Γερμανοελληνικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο. Αντιπροσωπεία μας θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να επιδώσει το παρών ψήφισμα και να ενημερώσει για το ζήτημα τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της Κρήτης να απόσχουν καθολικά από τη Συνέλευση του αίσχους και από κάθε άλλη μεθόδευση (Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας κ.α.) που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Θεωρούμε υβριστική απέναντι στην ένδοξη Ιστορία της Κρήτης τη συμμετοχή κάθε αιρετού σ’ αυτή τη Συνέλευση του αίσχους και σε ανάλογες ύποπτες και αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Κάνουμε σαφές σε όλους ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για την ακύρωση της επαίσχυντης αυτής Συνέλευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί