Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Το 90,81% υπέρ του ΝΑΙ – Πάνω από το 35% η συμμετοχή

Υπέρ του ΝΑΙ το 90,81% με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων – Πάνω από το 35% η συμμετοχή – Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κρατική Επιτροπή Εκλογών (SEC) στo 50% των εκλογικών τμημάτων, υπερ του «Ναι» απάντησε 90,81% και «κατά» το 6,18%.

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα μέχρι τις 18:30 ήταν 34,09%.

Ζ. Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκληρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”, είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πρόεδρος VMRΟ: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του.

Αλι Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI. Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ταλάτ Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι. Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

 

Πρώτες σκέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

1. Η μεγάλη αποχή εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα, ισοδυναμεί με απόρριψη του διλήμματος που έβαλε το δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με αλλαγή του ονόματος.

2. Αν και δεν είναι δεσμευτικό, ισοδυναμεί με αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της πολιτικής του, καθώς έριξε όλο το βάρος υπέρ του «ναι» και βέβαια υπέρ της συμμετοχής. Η χώρα οδηγείται σε πολιτική αστάθεια, πιθανώς σε πρόωρες εκλογές, παρότι υπάρχει ακόμα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

3. Η κυβέρνηση Ζάεφ και οι υποστηρικτές του «ναι» γνώριζαν τα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους και προχώρησαν σε κινήσεις και επιλογές με αυτά τα δεδομένα.

4. Ισοδυναμεί επίσης με αποδοκιμασία των προτροπών του δυτικού παράγοντα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ), ενώ ο ρωσικός παράγοντας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την κατάσταση.

5. Η εθνικιστική αντιπολίτευση βγαίνει ενισχυμένη, καθώς κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει στην αποχή και στα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Η συμμετοχή ορισμένων από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα άνοιξε ένα «παράθυρο» για μελλοντικές συγκλίσεις. Αλλά αυτό το παράθυρο μάλλον κλείνει με την μικρή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

6. Το αλβανικό στοιχείο, που μάλλον προσήλθε στις κάλπες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο, ίσως μπει στον πειρασμό να αναζητήσει άλλους δρόμους για να κάνει πράξη το νατοϊκό όραμα, ακόμα και μέσω των φιλοδοξιών για μια μεγάλη Αλβανία. Το κατά πόσον αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να περάσουν από το θεωρητικό στο πρακτικό επίπεδο, μένει να αποδειχθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ, Left

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί