Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. υπερασπίζεται έναν άκρατο και αγοραίο νεοφιλελευθερισμό

«Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ήταν διακριτές και επί μνημονίου και στη μεταμνημονιακή περίοδο, τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε συνέντευξή του στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς αποτελεί κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που καθιερώνει σχέσεις συνύπαρξης των βαλκανικών λαών. Αναφορικά με τις προθέσεις των ΑΝΕΛ, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αν επιμείνουν στη θέση τους, θα προκύψει σοβαρό πολιτικό ζήτημα για τη συνοχή της κυβέρνησης. «Ελπίζω οι ΑΝΕΛ να μην αναλάβουν αυτή τη βαριά πολιτική ευθύνη», καταλήγει.  Όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειαστούν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει,  ελπίζει, όμως κάτι τέτοιο να μην χρειαστεί.

Σοκαριστικά όσα αποκαλύπτονται για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει σοκαριστικά τα όσα προκύπτουν για την παρουσία της αστυνομίας στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου σημειώνει ότι η επίσημη πολιτεία και η αστυνομία οφείλει να έχει διαφορετική παρουσία από αυτήν που επέδειξαν οι αστυνομικοί στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου. “Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών” σημειώνει.

«Βαδίζουμε σε έναν μεταμνημονιακό διπολισμό»

«Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ήταν διακριτές και επί μνημονίου και στη μεταμνημονιακή περίοδο. Ως κυβέρνηση κάναμε συνεχώς προσπάθεια λείανσης των αντικοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου. Σε αντίθεση με τη ΝΔ εμείς ουδέποτε διεκδικήσαμε την πατρότητα του μνημονίου», υποστηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης σε ερώτηση σχετικά με τους υψηλούς τόνους ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπερασπίζεται έναν άκρατο και αγοραίο νεοφιλελευθερισμό.

«Η μεταμνημονιακή περίοδος θα πρέπει να χαρακτηριστεί από μια αντιπαράθεση σε προγραμματικό επίπεδο. Βαδίζουμε σε έναν μεταμνημονιακό διπολισμό, όπου ο κορμός του ενός πόλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με προτεραιότητα την υπεράσπιση των αδυνάτων, του κόσμου της εργασίας και από την άλλη ένας ακραίος, αγοραίος νεοφιλελευθερισμός που θέλει να παραδώσει τα πάντα στις δυνάμεις της αγοράς και αντιλαμβάνεται το Δημόσιο ως τροχονόμο που απλά θα μοιράζει δουλειές.»

Άνοιγμα στη σοδιαλδημοκρατία με προγραμματικούς όρους

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ο κ.Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι η ελληνική εκδοχή της σοδιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

«Η ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας δεν παρακολουθεί τον πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπου τίθεται στο προσκήνιο η επανεξέταση των βασικών στρατηγικών επιλογών συμπόρευσης με τη Χριστιανοδημοκρατία. […]Όταν εμείς απευθυνόμαστε στην κεντροαριστερά αναφερόμαστε στις δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη χειραφέτησης από το νεοφιλελευθερισμό. Το άνοιγμα αυτό οφείλει να έχει συγκεκριμένη προγραμματική βάση», λέει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Επιδίωξη ο σχηματισμός νικηφόρων αυτοδιοικητικών σχημάτων

Αναφορικά με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι ο σχηματισμός νικηφόρων αυτοδιοικητικών, συμμαχικών σχημάτων που θα έχουν σαφές προγραμματικό πρόσημο. «Ο πολίτης δεν θέλει να δει στις αυτοδιοικητικές εκλογές μια καρικατούρα της κεντρικής πολιτικής αλλά σχήματα που θα έχουν προτάσεις για τη ζωή τους μέσα στις πόλεις», σημειώνει.

Όσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει σε υποψήφιο ,ενώ σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος δεν μπορεί να κρύψει τη φιλοδοξία του να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να διαδραματίσει ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί