Ν. Ηγουμενίδης: Σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις για τον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου

Με αφορμή την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποπληρωμή του 20% των αποζημιώσεων του 2017 την επόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια σειρά σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων και παρεμβάσεων προς τον αγροτικό κόσμο λαμβάνουν χώρα όλο το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού κόσμου του Ν. Ηρακλείου.

Την επόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου πληρώνεται το 20% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση από τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, μετά και την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ το υπόλοιπο 10% θα καταβληθεί εντός του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ικανοποιείται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας για τις αιτήσεις προκαταβολής των προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων, μεταξύ των οποίων και παραγωγικών φορέων και συνεταιρισμών του Νομού Ηρακλείου.

Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί σήμερα και μια ακόμη απόφαση σε ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτές τις μέρες: Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την κάλυψη των δαπανών αποκλειστικά για τη δακοκτονία, όπως τροποποιήθηκε, αυξάνοντας λόγω αναγκών το ύψος της κατανομής για το Ηράκλειο σε συνολικά 2.961.300 ευρώ αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία τμηματική κατανομή του Σεπτεμβρίου κατανέμονται στην Κρήτη 3.046.000 ευρώ και ειδικά στο Νομό Ηρακλείου το ποσό ανέρχεται στα 1.135.000 ευρώ αποκλειστικά προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας, ενώ ήδη από τον Μάιο έχουν κατανεμηθεί 848.000 ευρώ για το Ηράκλειο. Με άλλα λόγια, η αρχική απόφαση ήδη στο μεγαλύτερο της τμήμα για το Ηράκλειο ήδη υλοποιείται. Σημειώνεται μάλιστα πως στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίστηκε η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την έγκαιρη ρύθμιση του ζητήματος της δακοκτονίας, ώστε να αποφευχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα παραμένει ένα ισχυρό και συνολικότερο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η Κρήτη μπορεί και πρέπει να είναι στην εμπροσθοφυλακή».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί