Μέρκελ: Επαναδιαπραγμάτευση για την υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών

Σε νέα συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD) θα τεθεί εντός του Σαββατοκύριακου το ζήτημα του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναβάθμισή του σε υφυπουργό Εσωτερικών.

«Συμφωνήσαμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κοινή, βιώσιμη λύση και να το κάνουμε αυτό εντός του Σαββατοκύριακου», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ανταποκρινόμενη έτσι στο αίτημα που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες. Με επιστολή της προς τους δύο άλλους αρχηγούς, η κυρία Νάλες τόνιζε ότι «οι αποκλειστικά αρνητικές αντιδράσεις του λαού δείχνουν ότι κάναμε λάθος», ενώ εξέφραζε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αντί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, την έχασε.

Την προοπτική επανεξέτασης του ζητήματος άφησε ανοιχτή – υπό προϋποθέσεις – ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Νομίζω ότι μια νέα διαβούλευση έχει νόημα, εφόσον είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε νωρίτερα.

Μετά τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ο κ. Μάασεν είχε διαψεύσει την Καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον μεταναστών. Το SPD ζήτησε άμεσα την αποπομπή του, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Ζεεχόφερ, ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μάασεν, εξέφρασε κατ’ επανάληψη την στήριξη στο πρόσωπό του. Η «λύση» που έδωσαν την Τρίτη το βράδυ οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν να γίνει υφυπουργός Εσωτερικών, γεγονός το οποίο εξόργισε πολλά στελέχη του SPD και έθεσε την κυρία Νάλες υπό μεγάλη πίεση. Επιπλέον, προκειμένου ο κ. Μάασεν να αναλάβει θέση υφυπουργού, χρειάστηκε να παραιτηθεί ο σοσιαλδημοκράτης Γκούντερ ‘Αντλερ.

«Η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία για τον Μάασεν. Αυτό αποτελεί την μοναδική της ευκαιρία να παραμείνει στη θέση της. Η ‘Αγγελα Μέρκελ φαίνεται πρόθυμη να την βοηθήσει, όμως ο κίνδυνος για την κυβέρνηση εξαρτάται από τον Χορστ Ζεεχόφερ – για μια ακόμη φορά», γράφει σε άρθρο γνώμης το περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι ο αρχηγός του CSU δεν έχει πλέον πολλά να χάσει, καθώς μετά την επερχόμενη ήττα στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας στις 14 Οκτωβρίου, το κόμμα του θα χρειάζεται κάποιον ένοχο. «Οι μέρες του ως Προέδρου του κόμματος είναι λοιπόν μετρημένες – και μαζί και οι μέρες του ως υπουργού», συνεχίζει το περιοδικό και ερμηνεύει την απάντηση του κ. Ζεεχόφερ στο αίτημα της κυρίας Νάλες για επαναδιαπραγματευση ως δυσοίωνο μήνυμα για την προοπτική εξεύρεση λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί