Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Face Forward…into my home»

Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, καθώς και του Αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Υπάτου Αρμοστείας του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες (UNHCR),  αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Face Forward …into my home», στην Στοά Μακάσι.

H έκθεση  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» και εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.  Αποτελεί παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Οι επισκέπτες της Στοάς Μακάσι μπορούν να δουν πορτραίτα προσφύγων που φιλοξενούνται στην Κρήτη μέσω του προγράμματος ESTIA,   και ταυτόχρονα να ακούσουν ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Στα εγκαίνια της Παρασκευής παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (η οποία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη)  και Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικης Μαρία Καναβάκη, στελέχη της Αναπτυξιακής και της Ύπατης Αρμοστείας,  οι επιμελητές της έκθεση Μαρίνα Τσέκου (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ) και Γιάννης Βασταρδής (φωτογράφος), οι ίδιοι οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο «Face Forward» κ.ά.

Ο Δήμαρχος αφού ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον Philippe Leclerc, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες και να ακούσει τις ευχαριστίες τους για της συνθήκες φιλοξενίας τους στο Ηράκλειο.

«Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, σε έναν πολύ όμορφο χώρο και προτρέπω όσους περισσότερους μπορούν να την επισκεφθούν» δήλωσε ο Δήμαρχος σχετικά και συνέχισε: «Αποτελεί  για εμάς μεγάλη ικανοποίηση αλλά και δικαίωση να βλέπουμε τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στον τόπο μας να είναι χαμογελαστοί και δημιουργικοί και να τους ακούμε να λένε πόσο αγαπούν το Ηράκλειο και την Κρήτη.

Ζούμε σε μια άγρια εποχή, όπου σε πολλές περιοχές του κόσμου κυριαρχεί η βία ενώ ακόμα και στην Ελλάδα,  οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών είναι συχνά απάνθρωπες.  Κι αυτό καθιστά το γεγονός ότι εμείς εδώ στην Κρήτη, με την συνεργασία όλων των Δημάρχων του Νησιού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και φυσικά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε  ένα ασφαλές, ζεστό και ανθρώπινο καταφύγιο σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, ακόμα πιο σημαντικό».

 

Η έκθεση «Face Forward» παρουσιάζεται στη Στοά Μακάσι και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

Δευτέρα – Σάββατο 10.00 – 14.00, 17.00 – 21.00.

Κυριακή κλειστά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί