Πολιτικοί επιβήτορες και κομματικοί νταβατζήδες αλλοτινών καιρών στην Κρήτη του 2018 μΧ

Το έχουμε σημειώσει και με άλλες αφορμές: στην Κρήτη, πιο έντονα ίσως από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, το σύστημα των “πολιτικών επιβητόρων” κυριάρχησε και δυστυχώς κυριαρχεί, κρατώντας το νησί στις αναμνήσεις του παρελθόντος και στη δόξα του Ελευθερίου Βενιζέλου…

Πολιτικοί επιβήτορες και κομματικοί νταβατζήδες έκαναν για δεκαετίες κουμάντο, χτίζοντας ακόμα και σχολεία σε περιοχές που δεν υπήρχαν παιδιά, μόνο που βρέθηκαν μετά σε αδυναμία να κάνουν παιδιά για να πάνε στο σχολείο (κατά το γνωστό “θα σας χτίσουμε και σχολεία, μα δεν έχουμε παιδιά, θα το λύσουμε το πρόβλημα, θα σας κάνουμε και παιδιά”) κι έτσι έκλεισαν αργότερα, σπαταλώντας τεράστια ποσά.

Και σήμερα συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους, με άλλο τρόπο. Πουλώντας πολιτικό νταβατζιλίκι ή κάνοντας πολιτικούς εκβιασμούς. Εξαρτάται από τη συγκυρία.

Πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι έχουν ένα ολόκληρο σύστημα να διαμορφώνει ένα ανύπαρκτο προφίλ.

Όταν επί μια εικοσαετία και πλέον κάποιος συμμετέχει με πρωταγωνιστική θέση στο σύστημα του νησιού, στο οποίο θεωρείς σωστά ότι χάθηκε μια εικοσαετία και κυριάρχησαν το πελατειακό σύστημα, η διαπλοκή και η διαφθορά, τότε δεν μπορεί να θεωρείσαι “επιτυχημένος.

(Η περιγραφή της χαμένης εικοσαετίας, με όλα τα χαρακτηριστικά της διαπλοκής, δεν γίνεται από εμάς, αλλά αποτελεί δήλωση του Κρητικού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου 2017. Άλλωστε, είπε, από την Κρήτη είναι και γνωρίζει βιωματικά ο ίδιος καταστάσεις).

Το έχει πει πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το πελατειακό κράτος και την ανάπτυξη που δεν ήλθε ποτέ στην Κρήτη, παρά μόνο με αποσπασματικά έργα, χωρίς όραμα, στόχο, επιδίωξη. Αλλά με μεγάλο κόστος και σε απώλειες ανθρώπων αλλά και χρήματος από το δημόσιο ταμείο.

Κατόπιν τούτων, όπως θα έγραφε κι ο διευθυντής μιας υπηρεσίας του απαρχαιωμένου και κομματικά εγκλωβισμένου δημοσίου συστήματος, για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τους πολιτικούς επιβήτορες, που αλλάζουν τώρα χρώματα για να επιβιώσουν στο σβέρκο μας; Πώς είναι δυνατό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δίνει αέρα στους πολιτικούς επιβήτορες του τόπου; Και πώς θα κάνει την ανασυγκρότηση του κράτους με τα φθαρμένα υλικά που οδήγησαν στο να χαθεί η 20ετία, τους πρωταγωνιστές του πολιτικού πελατειακού συστήματος, της απραξίας, της αδιαφάνειας, της κάλυψης των ανομιών και της προστασίας των ανόμων;

Η αριστερά δεν είναι πλυντήριο που ξεπλένει τη βρωμιά και τη διαπλοκή. Δεν μπορεί να ξεπλένει τα πολιτικά νταβατζιλίκια δεκαετιών στην Κρήτη.

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί