Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ – 50 Χρόνια ΚΝΕ στο Ηράκλειο

Το βράδυ του Σαββάτου 15/9 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ – 50 Χρόνια ΚΝΕ. Η κόκκινη πολιτεία που στήθηκε και πάλι την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φέτος για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης. Και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ χιλιάδες λαού και νεολαίας της πόλης συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητές του.

Xιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν την μεγάλη κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ηρωική 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και 50χρονη της ΚΝΕ. Οι επισκέπτες του χώρου στα πλαίσια οργανωμένων ξεναγήσεων αφιέρωσαν χρόνο για να διαβάσουν τα κεντρικά κείμενα και τις σημειώσεις, να παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες και να παρακολουθήσουν τα βίντεο που έπαιζαν κατά μήκος της έκθεσης.

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» βασισμένη στο παραμύθι του Ε. Τριβιζά, από τον παιδικό θεατρικό θίασο της ομάδας γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ), με τους μικρούς πρωταγωνιστές να εντυπωσιάζουν το κοινό.  Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στα 100 Χρόνια του ΚΚΕ, με τους Βασίλη Ξυλούρη, Βαγγελή Συλιγάρδο, Νίκο Ξυλούρη, Γιώργο Παπουτσάκη, Μαρία Κώττη, Χρήστο Λιάτη, Νίκο Βλατά, Λιάκο Κλαίνο, Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, Λευτέρη Τζαγκαράκη και το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ.

dav

Το μέλος του ΠΓ σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«(…) Απευθυνόμαστε στην ανυπότακτη νεολαία, στους μισθωτούς, στους άνεργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες του Ηρακλείου για να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Προειδοποιούμε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν, είναι μπροστά μας. Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που μας έφερε ως εδώ, η ζωή μας δε θ’ αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο.

Μόνο αν οργανώσουμε τώρα, αποφασιστικά, μαχητικά την αντίσταση και την αντεπίθεσή μας, μόνο αν απαιτήσουμε ριζική αλλαγή πορείας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, υπάρχει ελπίδα να δούμε καλύτερες μέρες. […]

(…) ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν πρέπει να έχουμε τώρα μεγάλες απαιτήσεις, ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις τεράστιες απώλειες που είχαμε την περίοδο της κρίσης και να βάλουμε πλάτη για να ανακάμψει η οικονομία, δηλαδή να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι με τα αντίδωρα, τα ψίχουλα επιπέδου πτωχοκομείου που υποσχέθηκε ο Τσίπρας για το 2019.

Κυρίως όμως προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε υπομονετικά να αλλάξει για μας η κατάσταση, σιγά-σιγά, απελπιστικά αργά, όταν ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όταν γίνουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις, όταν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αν δεν έρθει μια νέα οικονομική κρίση.»

       

          Για το μύθο της «δίκαιης ανάπτυξης»  σημείωσε:

«(…)Η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής τάξης λένε μεγάλα ψέματα για να καλλιεργήσουν την αυταπάτη της δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το μεγάλο ψέμα είναι η υπόσχεση ότι αν βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και να έρθουν επενδύσεις, τότε θα βελτιωθεί αναλογικά και η κατάσταση των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής κρύβουν συστηματικά ότι για να διασφαλίσουν οι επίδοξοι επενδυτές τα κέρδη τους, για να αυξηθούν γενικότερα τα κέρδη του κεφαλαίου, χρειάζεται να αυξηθεί το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης, να επιβαρυνθεί η λαϊκή κατανάλωση. Για να στηρίξει το κράτος τις νέες επενδύσεις χρειάζεται να συνεχίσει τη φοροαφαίμαξη του λαού και να κάνει εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό σε κανέναν κλάδο της οικονομίας που σημειώθηκε αύξηση των κερδών δεν είπαν οι καπιταλιστές στους εργαζόμενους ελάτε να σας επιστρέψουμε ό,τι χάσατε στην κρίση. Δέστε τι συμβαίνει στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, στα λιμάνια.

Πουθενά οι καπιταλιστές δεν προτείνουν για τα επόμενα χρόνια μεγάλες αυξήσεις μισθών για να τονωθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες απαιτούν να διατηρηθούν οι σημερινοί μισθοί πείνας και να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να μειωθούν κι άλλο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Ποιοι τα λένε αυτά; Οι εφοπλιστές που καταβάλλουν ετήσιους φόρους όσους τα ναύλα λίγων ημερών και οι όμιλοι που συνεισφέρουν λιγότερο από 5% στα ετήσια φορολογικά έσοδα.»

 

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης πως «τα δύσκολα πέρασαν» το μέλος του ΠΓ υπογράμμισε:

«(…)Και μήπως τώρα μπορούμε να ησυχάσουμε γιατί τέλειωσαν τα μνημόνια και επιστρέφουμε στη λεγόμενη ευρωπαϊκή κανονικότητα; Όμως τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα άλλο απ’ την εξειδίκευση για την Ελλάδα, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Οι κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής εφαρμόζονται σ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς μνημόνια. Οι στόχοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι απαιτήσεις μόνο των δανειστών της ΕΕ, του ΔΝΤ. Είναι απαιτήσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Και θα εφαρμοστούν αυστηρά τα επόμενα χρόνια γιατί στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η αυξημένη εποπτεία, πέρα απ’ τους μηχανισμούς ελέγχου που αφορούν όλα τα κράτη της ΕΕ. Ήδη μας επισκέφτηκε το κουαρτέτο, η νέα τρόικα, αυτή τη βδομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί, έχει υπογράψει για τα επόμενα χρόνια για τα τα ματωμένα πλεονάσματα, για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας, να μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο και οι συντάξεις, να υπάρξει νέα μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, να προχωρήσει η κατεδάφιση σ’ ό,τι έχει απομείνει απ’ το ασφαλιστικό σύστημα με ολοκληρωτική υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Η περιβόητη ανάκαμψη των κερδών έρχεται μέσα απ’ την επιδείνωση της δικής μας ζωής.»

 

Για την τεχνητή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που επιχειρείται ανέφερε:

«(….) Όσο περισσότερο συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη στρατηγική του κεφαλαίου τόσο θα ανεβάζουν τους τόνους των αλληλοκατηγοριών για ανικανότητα, διαφθορά και για το ποιος εκφράζει την πρόοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως φόβητρο την ακροδεξιά και τη συντηρητική μετατόπιση της ΝΔ, με τις εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις από στελέχη της και την πρόσφατη έκφραση θαυμασμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Χιλής του Πινοσέτ.

Έτσι προσπαθεί να κρύψει με τον «αντιφασιστικό μανδύα» την ολοκλήρωση της δικής του μετάλλαξης σε απροκάλυπτο κήρυκα των θέσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Όμως η σκληρή πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος και προωθεί χέρι-χέρι με τη ΝΔ τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Σ’ ολόκληρη της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα συνεργάζονται σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα και ψευτοαριστερά κόμματα για να υλοποιηθεί η πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων.

Ας σκεφτούμε, βρίσκονται τάχα απέναντι ή στην ίδια όχθη του ποταμού η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου να μεταφέρει συνεχώς τα βάρη της ασφάλισης απ’ την εργοδοσία και το κράτος προς τους εργαζόμενους, στις απαιτήσεις να ολοκληρωθεί το κεφαλαιοποιητικό, ανταποδοτικό σύστημα που εφαρμόστηκε όχι μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ, αλλά σ’ όλη την ΕΕ;»

 

         Για την κυβέρνηση που παίζει με τη φωτιά όσον αφορά το ΝΑΤΟ τόνισε:

«(…)Ενώ η κυβέρνηση καθησυχάζει το λαό και εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως ασπίδα σταθερότητας και ασφάλειας, στην πραγματικότητα παίζει με τη φωτιά.

Παίζει με τη φωτιά σε μια περίοδο που οξύνεται ο οικονομικός, εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, οξύνεται η αντίθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, συσσωρεύοντας τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Παίζει με τη φωτιά σε μια συγκυρία που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία, αυξάνουν οι αμερικανικές απειλές για χτύπημα στο Ιράν, μεθοδεύεται νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και αυξάνει η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Παίζει με τη φωτιά γιατί ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ασπίδα ειρήνης, αλλά μηχανή πολέμου, αποσταθεροποίησης, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επαναχάραξης συνόρων απ’ τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μας μιλούν για τα ανταλλάγματα, για τα οφέλη απ’ τις αμερικανικές επενδύσεις της Exxon Mobil στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης, τον αγωγό αερίου East Med και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αυτές τις υποδομές θα προστατεύουν εκτός των άλλων οι αμερικανικές βάσεις.

Οφέλη όμως για ποιον;

Κανένα όφελος, τεράστια ζημιά θα έχει ο λαός, αν η Κρήτη και γενικότερα η Ελλάδα γίνει στόχος για στρατιωτικό χτύπημα σε ένα νέο μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κανένα όφελος δε θα δει ο λαός απ’ την κλοπή του ενεργειακού πλούτου της χώρας απ’ την Exxon Mobil και τους εγχώριους ομίλους. Θα χάσουμε τώρα πολύτιμες αναντικατάστατες ενεργειακές πηγές που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού στο μέλλον.

Τα κέρδη των ομίλων δε θα μοιραστούν στο λαό. Αντίθετα για να διασφαλιστούν θα παραμείνουν πανάκριβα τα καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια, θα επιβληθούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενους του κλάδου, θα συνεχιστεί η ουσιαστική απουσία ελέγχου και μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Θυμηθείτε το Σαρωνικό.»

 

Για το ΚΚΕ που στάθηκε όρθιο στις πιέσεις την περίοδο 2012-2015 ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε:

«(….) Καλούμε όλους, ιδιαίτερα του νέους και τις νέες, να γνωρίσουν και να μελετήσουν τις σύγχρονες μαρξιστικές επεξεργασίες του ΚΚΕ που προσεγγίζουν αυτοκριτικά την ιστορική πείρα στην Ελλάδα και διεθνώς. Να γνωρίσουν τις σχετικές εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Να γνωρίσουν τη σύνθετη και επίπονη προσπάθεια του Κόμματος να μελετήσει θεωρητικά τα προβλήματα της επαναστατικής στρατηγικής.

Αυτές οι επεξεργασίες συνέβαλαν ώστε να απαντήσει το ΚΚΕ σωστά και αποφασιστικά απέναντι στις πολύμορφες πιέσεις που του ασκούσε το σύστημα την περίοδο 2012-2015 για να στηρίξει ή να συμμετέχει στην κυβέρνηση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που συκοφαντούσαν το Κόμμα ότι θέλει να μείνει στο περιθώριο και δε θέλει να κυβερνήσει.

Ο καθένας μπορεί σήμερα να σκεφτεί τι ολέθριο λάθος θα έκανε το ΚΚΕ αν είχε ενδώσει στα σενάρια που ήθελαν να το μετατρέψουν σε συνιστώσα του κυβερνητικού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός σήμερα δε θα είχε πού να ακουμπήσει για να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί.»

 

Τέλος, το μέλος του ΠΓ κάλεσε για οργάνωση της αντεπίθεσης:

«(…) Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει, είναι να μετατρέψουμε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή σε εστία μαχητικής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Να καλέσουμε όλοι τον περίγυρό μας, συναδέλφους και φίλους, να γραφτούν στα σωματεία και στους συλλόγους, να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, να ανοίξει η συζήτηση για το τι κίνημα, ποιοι αγώνες χρειάζονται σήμερα. Να βοηθήσουμε όλοι να ξεπεραστεί το κλίμα μοιρολατρίας και απογοήτευσης, να ξεπεραστεί η λογική της ηττοπάθειας, ότι δε βγαίνει τίποτα με τους αγώνες. Με την παθητικότητα δε βγαίνει τίποτα. Αν καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια η κατάσταση θα χειροτερέψει. Διαλέγοντας το δήθεν μικρότερο κακό όλα αυτά τα χρόνια φτάσαμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Ψηφίζοντας σοσιαλδημοκρατία για να μην έρθει η δεξιά και η ακροδεξιά, έφτασαν οι σημερινοί μισθοί στο ύψος του παλιού επιδόματος ανεργίας και οι μισοί νέοι εργαζόμενοι να ψάχνουν για δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί.

Ελάτε να δυναμώσουμε το Κόμμα που παλεύει σταθερά 100 χρόνια τώρα, με το λαό, για το λαό, να δυναμώσουμε το ΚΚΕ που φωτίζει τον επαναστατικό δρόμο που οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση, στο σοσιαλισμό.

Ελάτε μαζί μας, με το ΚΚΕ που θέλει και μπορεί σήμερα να οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση, που αγωνίζεται για να ξαναγυρίσει προς τα εμπρός ο τροχός της Ιστορίας.»

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με την Γιώτα Νέγκα, την οποία μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενθουσιασμό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί