Εξασθενεί ο κυκλώνας Φλόρενς στις ΗΠΑ- 7 νεκροί και μεγάλες πλημμύρες

Ο τροπικός κυκλώνας Φλόρενς εξασθενεί αργά, πάνω από την ανατολική Νότια Καρολίνα, αλλά προκαλεί καταστροφικές βροχοπτώσεις στην Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο των ΗΠΑ (NHC).

Ο κυκλώνας βρίσκεται (μεσημέρι Σαββάτου ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του Φλόρενς της Νότιας Καρολίνας, με την ταχύτητα των ανέμων που τον συνοδεύουν να καταγράφεται στα 80 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε στις 05:00 το πρωί, τοπική ώρα.

Ο Φλόρενς κινείται δυτικά-νοτιοδυτικά με ταχύτητα πέντε μιλίων την ώρα κι αναμένεται να στραφεί προς τα δυτικά και τα βορειοδυτικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, πριν κινηθεί με βόρεια κατεύθυνση μέσω της Κοιλάδας του Οχάιο, από την Δευτέρα, όπως εκτιμά το NHC.

Υπάρχει πρόβλεψη για την σταδιακή αποδυνάμωσή του, καθώς κινείται προς το εσωτερικό των ΗΠΑ και μέσα στο επόμενο διήμερο, ενώ θεωρείται πιθανό να εξασθενίσει σε ένα τροπικό χαμηλό βαρομετρικό από το σημερινό βράδυ, όπως προβλέπει το ίδιο κέντρο.

Εφτά οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι

Ο αριθμός των νεκρών από τον τροπικό κυκλώνα Φλόρενς, ο οποίος πλήττει από χθες την Βόρεια Καρολίνα, αυξήθηκε από τους πέντε σε επτά, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις αρχές. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό (NBC 4 New York TV) οι αρχές της Κομητείας Καρτερέτ στην Βόρεια Καρολίνα, ανακοίνωσαν δύο νεκρούς σήμερα το πρωί, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από πέντε σε επτά.

Η πορεία του κυκλώνα

Συνοδευόμενο από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στην ξηρά κοντά στη Ράιτσβιλ Μπιτς (Βόρεια Καρολίνα) χθες Παρασκευή στις 07:15 (14:15 ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 150 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τους κυκλώνες (NHC). Η Νότια Καρολίνα επλήγη επίσης λίγο αργότερα.

Όμως το εύρος του (560 χιλιόμετρα) και το γεγονός ότι προχωράει πολύ αργά –7 χλμ/ώρα– σε εδάφη στα οποία πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής ανησυχούν τις αρχές οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες.

🇧🇸James Julmis🇧🇸@julmisjames

HURRICANE FLORENCE made landfall in the East Coast of the United States on Friday and unleashed a “potentially life-threatening” storm surge – watch a shocking video of a South Carolina home surrounded by water.

Οι νεκροί

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μια μητέρα και το μωρό της που σκοτώθηκαν όταν δένδρο έπεσε στο σπίτι τους στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Ο πατέρας του μωρού μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Στην κομητεία Πέντερ της ίδιας Πολιτείας, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από καρδιακή προσβολή· το πλήρωμα του ασθενοφόρου που προσπαθούσε να φθάσει σ’ αυτήν εμποδίσθηκε από συντρίμμμια.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Λινόιρ. Ένας 78χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να συνδέσει μια γεννήτρια. Ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από τους σφοδρούς ανέμους ενώ είχε πάει να ελέγξει αν είναι καλά τα κυνηγετικά σκυλιά του.

Στο Νιου Μπερν της Βόρειας Καρολίνας, τα νερά πλημμύρισαν αυτή την πόλη των 30.000 κατοίκων που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκεί χρειάσθηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων για να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι δεν είχαν ρεύμα χθες το βράδυ στη Βόρεια Καρολίνα, που έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές τοποθεσίες της ακτής του Ατλαντικού για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές «στην αρχή ή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας», ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί