83η ΔΕΘ: Νεαρός από το Κιλκίς, εθελοντής δότης μυελού των οστών, χάρισε ζωή σε συνάνθρωπό του

Όταν ένας νεαρός από το Κιλκίς περνούσε πέρσι την πόρτα του περιπτέρου του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν φανταζόταν ίσως πως έναν χρόνο μετά -και μάλιστα κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης- θα τον καλούσαν να χαρίσει ζωή σ’ έναν συνάνθρωπό του.

“Ένας δότης μας, που είχε γραφτεί στο Όραμα πέρυσι, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προχθές προσέφερε κύτταρα για να σώσει έναν ασθενή. Ο δότης αυτός είναι ένας νεαρός από το Κιλκίς, που με πολλή χαρά προσήλθε, έδωσε τα κύτταρα και ελπίζουμε να σώσει έναν άρρωστο που κινδυνεύει η ζωή του”, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών “Όραμα Ελπίδας”, Στέλιος Γραφάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Τρίτη συνεχή χρονιά δίνει το “παρών” το “Όραμα Ελπίδας” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της οποίας έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια του Συλλόγου να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τη δωρεά μυελού των οστών.

“Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo που μας έχει βοηθήσει, θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές που μας βοηθούν και πλαισιώνουν τη δράση μας αυτή. Κάθε χρόνο περίπου 1500 άτομα εγγράφονται εθελοντές δότες από τη Θεσσαλονίκη”, επισήμανε ο κ. Γραφάκος.

Με αφορμή δε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών, ο κ. Γραφάκος υπενθύμισε πόσο απλό μα συνάμα και πόσο σημαντικό είναι να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. “Σήμερα είναι πάρα πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών και εξίσου απλό να δώσει και κύτταρα για να βοηθήσει έναν ασθενή. Η μεταμόσχευση είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία, που για να πραγματοποιηθεί πρέπει να βρεθεί ένας συμβατός δότης, γιατί οι ασθενείς που τη χρειάζονται δεν μπορούν να γίνουν καλά με φάρμακα”, σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Εξήγησε, μάλιστα, πως “ο δότης αυτός αναζητείται αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά δυστυχώς μόνο ένας στους τρεις μπορεί να βρει έναν συμβατό αδελφό, δηλαδή έναν αδελφό που τα κύτταρά του γενετικά μοιάζουν με τον άρρωστο”.

Σήμερα, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας”, υπάρχει ένα δίκτυο 33 εκατ. εθελοντών δοτών σε όλο τον κόσμο, ανθρώπων ευαίσθητων, που αφιερώνουν λίγο χρόνο και πραγματικά σώζουν ζωές.

Στην Ελλάδα, το “Όραμα Ελπίδας”, που έχει δημιουργηθεί από τον Σύλλογο “Ελπίδα” με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, λειτουργεί 4,5 χρόνια και έχει γράψει 75.000 εθελοντές. “Η εγγραφή είναι πάρα πολύ απλή. Συμπληρώνεις ένα ειδικό έντυπο, παίρνουμε λίγα κύτταρα μέσα από το στόμα με τη μπατονέτα για να βγάλουμε τη συμβατότητα· τα στοιχεία της συμβατότητας ανώνυμα θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια δεξαμενή και αν βρεθεί ένας ασθενής που τυχαίνει να ταιριάζει με τον δότη τον δικό μας, θα καλέσουμε τον δότη να προσφέρει λίγα κύτταρα από το αίμα του. Στο παρελθόν συλλέγαμε τα κύτταρα τρυπώντας με μια ψιλή βελόνη τα οστά της λεκάνης και για να μην πονάει υποβαλλόταν σε γενική αναισθησία για σύντομο χρονικό διάστημα, σήμερα όμως η λύση είναι πάρα πολύ απλή, όπως είναι η αιμοδοσία. Ο δότης θα παραμείνει στις πολυθρόνες της αιμοδοσίας για 2,5 ώρες περίπου, με ένα ειδικό μηχάνημα θα συλλέξουμε τα κύτταρα που χρειάζονται και μετά απ’ αυτό μπορεί να πάει στο σπίτι ή στη δουλειά του χωρίς κανένα πρόβλημα”.

Υιοθετήστε ένα δείγμα

Επειδή το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων είναι υψηλό, το “Όραμα Ελπίδας” δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να βοηθήσουν λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, να υιοθετήσουν οικονομικά ένα δείγμα. “Κάθε χρόνο τυποποιούμε τουλάχιστον 20.000 δείγματα […] Με 25 ευρώ μπορεί κάποιος να υιοθετήσει π.χ. το δείγμα ενός φίλου του και με το αντίτιμο που κατέβαλε, το δείγμα αυτό να τυποποιηθεί και να μπει στην παγκόσμια δεξαμενή. Είναι μια ευγενική χορηγία που μπορεί κάποιος να την κάνει για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του”, εξήγησε ο κ. Γραφάκος, προτρέποντας όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών “για να γίνει η χώρα μας αυτάρκης και να μην ζητούμε μοσχεύματα από το εξωτερικό”.

Με σύνθημα “Δώσε ελπίδα! Δώσε ζωή! Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών!” το “Όραμα Ελπίδας” θα είναι μέχρι και αύριο, τελευταία ημέρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 15, με τους συνεργάτες του να ενημερώνουν για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και να εγγράφουν νέους δότες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί