Τα χωριά της Βιάννου ακόμα θρηνούν: Τα μνημόσυνα για τους νεκρούς τους (φωτο)

Μνημόσυνα στα χωριά της Βιάννου που θρηνούν ακόμα για τη σφαγή των ναζί, έγιναν σήμερα το πρωί.

Δείτε επίσης: Η Βιάννος δεν έβγαλε ποτέ τα μαύρα…- Η συγκλονιστική καταγραφή της επιτροπής Καζαντζάκη για τις σφαγές από τους ναζί (φωτο)

Στα χωριά του Δήμου Βιάννου όπου τελέστηκαν κατά τόπου μνημόσυνα για τους εκτελεσθέντες στις 14,15,16 Σεπτεμβρίου 1943 παραβρέθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κος Αριστομένης Συγγελάκης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας από τους πλέον μαρτυρικούς Δήμους της χώρας μας, καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι το δεύτερο σε αριθμό θυμάτων Ολοκαύτωμα στη χώρα, καθώς το διάστημα 14-16 Σεπτεμβρίου 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν 461 συμπολίτες μας και έκαψαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς 10 χωριά της επαρχίας Βιάννου και της όμορης επαρχίας Ιεράπετρας.

Για την επέτειο τον 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε:
Η φετινή, 75η επέτειος, από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των χωριών της δυτικής Ιεράπετρας, σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, που παραμένει ζωντανή, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων, ορίζει και εμπνέει. Είναι και θέλουμε να παραμείνει ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα.

Για να τιμήσουμε τη μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού αλλά και όλων των λαών που αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον του φασισμού να αναδείξουμε τη σημασία της και το νόημα που λαμβάνει σήμερα, αλλά και να προωθήσουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ο Δήμος Βιάννου η Περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου συνδιοργανώνουν το σημερινό Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της .

Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη Μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας, για καλύτερη παιδεία, για καλύτερο περιβάλλον, για μια καινούργια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης, για την επιτυχία απέναντι στον σύγχρονο πόλεμο των αγορών, και των οικονομικών συμφερόντων, για τη δημιουργία μιας πατρίδας όπου όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Για εμάς εδώ στην μαρτυρική Βιάννο όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής όλοι αυτοί που έδωσαν το αθώο αίμα τους για απολαμβάνουμε σήμερα το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της νεώτερης ιστορίας μας

Δεν ζητούμε τη συγγνώμη κανενός. Δεν συμψηφίζουμε το δίκιο του κατακτητή και δήμιου με το αντίστοιχο των υπερασπιστών της λευτεριάς μας. Την έμπρακτη ζητούμε αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων. Όπως συνηθίζεται στον “πολιτισμένο κόσμο”, τμήμα του οποίου διακηρύσσουμε πως είμαστε και εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί.

Τέλος έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ παρόμοια, και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε εκ μέρους του Δήμου Βιάννου όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του Συνέδριου μας . Την Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της κο Νίκο Βούτση, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών προς της Ελλάδα, με τον αιώνιο έφηβο αγωνιστή Μανώλη Γλέζο, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη των εργασιών του. Επίσης όλους τους εισηγητές που λαμβάνουν μέρος, τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα καθώς επίσης την οργανωτική επιτροπή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους εκπρόσωπους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και της Νεολαίας του, καθώς και τους Διασωθέντες από τις εκτελέσεις που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας .

Δείτε φωτογραφίες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, περιλαμβάνεται ο Paulos Baritacis, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται ο Paulos Baritacis, δέντρο, παιδί, πίνακας και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, δέντρο, γάμος και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται ο Paulos Baritacis, δέντρο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί