Ολοκληρώνεται η έκθεση Μορφογονία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Ξεπέρασαν τους 150.000 οι επισκέπτες της έκθεσης «Μορφογονία» του Μάνου Ποντικάκη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Η έκθεση, που γίνεται στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου, «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί», συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.

Εκπληκτικά προσωπεία θεών και ημίθεων, του Μινώταυρου, των τεσσάρων ανέμων, ηρώων και καθημερινών ανθρώπων, καμωμένα με εξαίρετη τέχνη που αποκαλύπτει τον χαρακτήρα καθενός αλλά και τις  ξεχωριστές ικανότητες του καλλιτέχνη- δημιουργού τους.

«Χάνομαι στα πρόσωπα των άλλων», γράφει ο ίδιος στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσής του «αναζητώντας τις αρχές. Βυθίζομαι στα μάτια των αδιάφορων, αναζητώντας το βάρος της ψυχής τους. Περιπλανιέμαι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά αναζητώντας μιαν αλήθεια. Ακούω φωνές, σαν τα τραγούδια που μαθαίνω, για να τις χαρίζω στα “πρόσωπα”. Συλλέγω τα βλέμματα σαν σπάνια χρωματιστά λουλούδια και τα χαρακτηριστικά σαν ξεβρασμένα από τη θάλασσα ξασπρισμένα ξύλα ή βότσαλα σ’ έναν κυκλικό εσωτερικό γιαλό. Ένας συλλέκτης που αναζητά στα ανέκφραστα πρόσωπα των καθημερινών ανθρώπων τα ψήγματα της αλήθειας των αισθημάτων και των χαρακτήρων, προκειμένου να πλάσει μ’ αυτά τους μυθικούς ήρωες, που θα αποδώσει πίσω στον μύθο, απ’ όπου απέδρασαν για να κρυφτούν στο πλήθος».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί