Αραχωβίτης: Καθετοποίηση της γεωργίας και με επαναλειτουργία σποροπαραγωγικών μονάδων

Ο νέος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα τόσο για τη δημιουργία ομάδων αγροτών, όσο και για την αντιμετώπιση με διαφορετικό τρόπο της ενίσχυσης κάθε καλλιέργειας, όπως και για την μέγιστη αξιοποίηση της γεωθερμίας και του φυσικού αερίου, καθώς και για την καθετοποίηση της παραγωγής, όχι μόνο προς τα επάνω, αλλά και προς την κατεύθυνση της παραγωγής σπόρων.
Για το τελευταίο, ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλά χρόνια, ξεκινά από φέτος η ελληνική σποροπαραγωγή από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ). Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον που λέει πως η ελληνική Πολιτεία, μαζί με το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, μπορεί να γυρίσει στη δημιουργία ποικιλιών, προσαρμοσμένων στις ελληνικές συνθήκες. Διότι οι αγρότες μας έχουν βιώσει πολλές καταστροφές ολόκληρων καλλιεργειών από εισαγομένους σπόρους, που δεν ήταν για τα ελληνικά δεδομένα»
Κλαδική πολιτική ανά προϊόν
Αναφερόμενος στις γενικές προτεραιότητες, ο υπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή και, πλέον, μπορούν να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις σε διαφορετικές ταχύτητες και κατευθύνσεις Το Υπουργείο κι ο προκάτοχός μου Βαγγέλης Αποστόλου έβαλαν σε τάξη κυρίως τις πληρωμές κι έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών Τώρα προχωράμε, δίνοντας στην παραγωγή τη θέση που της αξίζει. Μέχρι χθες γινόταν προσπάθεια ανάσχεσης του κατήφορου που βρίσκονταν οι αγρότες από τη δεκαετία του 2000 και αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να αναπτύξουμε το παραγωγικό μοντέλο, με επίκεντρο την πρωτογενή παραγωγή, ώστε να μη γυρίσουμε στο φαύλο παρελθόν, σε μια οικονομία των υπηρεσιών η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία.
Το μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε μεταφράζεται σε άσκηση κλαδικών πολιτικών στη φυτική παραγωγή κι αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν θα έχει τον δικό του δρόμο προς τις αγορές. Για όσα είναι εξαγώγιμα θα ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα, για όσα υποκαθιστούν εισαγωγές θα πρέπει να αντικρουστεί η εισαγωγή των ανταγωνιστικών προϊόντων και να μπουν τα ελληνικά προϊόντα στη θέση τους, και για όσα τροφοδοτούν τη βιομηχανία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε η βιομηχανία να στηρίζει τις προμήθειές της σε ελληνικά προϊόντα».
Η κάνναβη δεν είναι ευκαιριακή λύση
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καλλιέργεια της κάνναβης, λέγοντας πως η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης και στηρίζεται με οργανωμένο τρόπο. Παραλλήλως, έστειλε και ένα μήνυμα προς τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, περιοχή που έχει γίνει στόχος επενδυτών, «να μην δουν σαν ευκαιριακή την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης. Να μη γίνει μόδα που θα περάσει γρήγορα, αλλά να γίνει με οργανωμένο τρόπο, δηλαδή να γίνουν ομάδες παραγωγών, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός στην παραγωγή και σύνδεσή της με τη βιομηχανία, για να μην ξεφουσκώσει αυτή η πολλά υποσχόμενη για την περιοχή καλλιέργεια».
Επίσης, επισήμανε την αναγκαιότητα για συλλογική δράση των αγροτών με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και συμμετοχή τους σε συνεταιριστικά σχήματα. Αν και, όπως είπε, «τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1980 και μετά, στους συνεταιρισμούς είχαμε φαινόμενα κομματικοποίησης, σπατάλης και διαφοράς, ο ρόλος της Πολιτείας είναι να θωρακίσει τους συνεταιρισμούς και να δώσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης στους παραγωγούς για να συμμετάσχουν σ’ αυτά τα σχήματα», υποσημειώνοντας ότι «οι ομάδες παραγωγών είναι ένα πιο ευέλικτο εργαλείο». Υπενθύμισε ότι για το θέμα της ενίσχυσης των συλλογικών δράσεων έκανε αναφορά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ και προέτρεψε τους αγρότες να αντιγράψουν πετυχημένα σχήματα ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, πληρώνουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και δεν έχουν φαινόμενα διαφθοράς.
Εκμετάλλευση γεωθερμίας
Στην παρατήρηση ότι οι αγρότες της Καβάλας δεν αξιοποιούν το γεωθερμικό πεδίο είτε διότι δεν έχουν τα χρήματα της επένδυσης, είτε διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν θα τα καταφέρουν, απάντησε λέγοντας: «Η γεωθερμία είναι μεγάλη ευλογία για την Καβάλα, της οποίας το πεδίο έχω επισκεφθεί. Εκτός του γεωθερμικού δυναμικού που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, υπάρχει κι ο αγωγός του φυσικού αερίου, που τροφοδοτεί με φτηνή ενέργεια τις μονάδες. Αυτά τα δύο πλεονεκτήματα δεν πρέπει να τα αφήσουν ανεκμετάλλευτα οι παραγωγοί. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να μπορέσει να τα αξιοποιήσουν είτε ατομικά είτε συλλογικά. Υπάρχει ένα πρόβλημα, που έθιξε κι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αυτό του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας, που στέρησε ρευστότητα από τον αγροτικό κόσμο, διότι ήταν ένα εργαλείο φτηνής χρηματοδότησης για τις επενδύσεις του που χάθηκε. Τώρα, βρισκόμαστε σε φάση προσπάθειας για τη δημιουργία τέτοιων εργαλείων είτε για μικροπιστώσεις είτε για εγγυήσεις, ώστε ο παραγωγός να τα ξαναβρεί. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης».
ΒΦΛ, μια πονεμένη ιστορία
Ερωτηθείς αν, πέραν των Υπουργείων που σχετίζονται με την Εργασία και την Οικονομία, θα έπρεπε να εμπλακεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μπει σε μια κανονικότητα το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, απάντησε υπογραμμίζοντας ότι όποια βιομηχανία συμβάλει στην πρωτογενή παραγωγή «θέλουμε να τη στηρίξουμε, διότι, πέραν της διατήρησης της απασχόλησης, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές προϊόντων. Ό,τι μπορεί να παραχθεί στον τόπο μας δίνει και ασφάλεια για τη μη έλλειψη αυτών των προϊόντων. Με τον τρόπο και στον βαθμό που μπορούμε να παρέμβουμε, θα στηρίξουμε την προσπάθεια του εργοστασίου λιπασμάτων, που είναι μια πονεμένη ιστορία και που πληρώνει ακόμη αμαρτίες».
Εξοφλήσεις χρεών από το… 2008!
Όσον αφορά τα χρέη του κράτους προς τους αγρότες, είπε πως «έχουμε καθαρίσει πληρωμές από το 2008 και τώρα είμαστε σε διαδικασία ανασκόπησης των πληρωμών που δεν έγιναν στο βαθμό που θα έπρεπε ή εκκρεμούν, ώστε ό,τι οφειλόμενο υπάρχει να πληρωθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, όσον αφορά την κατανομή και τη διαχείριση των χρημάτων, προσπαθούμε να γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε η χώρα να μην έχει καταλογισμούς και πρόστιμα και, κυρίως, ο αγρότης να μη νοιώθει αδικημένος».
Τέλος, ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία, είπε πως «το πρόγραμμα που προωθεί, αν το ξεγυμνώσουμε από τη ρητορική της μείωσης της φορολογίας, θα δούμε στην πραγματικότητα το τι περιμένει τον Έλληνα αγρότη. Μιλά για κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο, πέραν του γεγονότος ότι έχει αποτύχει στις αντίστοιχες με την Ελλάδα οικονομίες, εξυπηρετεί και συγκεκριμένους πληθυσμούς, μέσα στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο μικρομεσαίος αγρότης. Διότι ο μικρομεσαίος Έλληνας δεν έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιεί σ’ όλη του τη ζωή ένα ποσό, για να εξασφαλίσει τα γεράματά του. Μπορεί, όμως, όπως λέμε εμείς, ένα αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο σύστημα, με τη συμμετοχή του κράτους στη βασική εθνική σύνταξη, να τροφοδοτήσει και να εξασφαλίσει τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Κι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, σ’ ένα χρόνο, θα πρέπει να βλέπουν οι πολίτες ταξικά τα προγράμματα των κομμάτων. Σ’ αυτά τα 8 χρόνια των μνημονίων, ο ελληνικός λαός διδάχθηκε κι έμαθε ποιοι κονόμησαν μέσα στην κρίση. Κάποιοι κέρδιζαν από τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ταξικά ήταν τα μνημόνια και ταξική ήταν και η διαχείρισή τους, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί