Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα ανοίξουν τα αρχεία για τους εξαφανισμένους του Πολέμου της Αλγερίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε “συγγνώμη” σήμερα από τη χήρα του Μορίς Οντέν, αναγνωρίζοντας ότι ο κομμουνιστής αγωνιστής πέθανε το 1957 στην Αλγερία από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε στην Αλγερία από Γάλλους στρατιώτες.

“Εγώ οφείλω να σας ζητήσω συγγνώμη. Μην πείτε τίποτα. Αποκαθιστούμε με κάποιον τρόπο αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη Ζοζέτ Οντέν όταν εκείνη προσπάθησε να τον ευχαριστήσει για τη διακήρυξή του που αφορούσε τον θάνατο του συζύγου της.

“Είναι ένα μέρος της αναγνώρισης που σας οφείλουμε, της αναγνώρισης του αγώνα σας”, πρόσθεσε ο Μακρόν, αγκαλιάζοντας τη χήρα, την οποία επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Μπανιολέ του Σεν-Σεν-Ντενί. “Είναι συνταρακτικό”, πρόσθεσε ο πρόεδρος κατά την έξοδό του.

Λίγο νωρίτερα, παραδίδοντάς της τη διακήρυξη, ο Μακρόν είπε στη Ζοζέτ Οντέν: “Δεν συνθηκολογήσατε ποτέ στην αναζήτηση της αλήθειας. Το μοναδικό πράγμα που έκανα εγώ είναι να την αναγνωρίσω”.

Στη διακήρυξή του ο πρόεδρος “αναγνωρίζει, εξ ονόματος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι ο Μορίς Οντέν βασανίστηκε και κατόπιν εκτελέστηκε ή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μέχρι θανάτου από στρατιώτες που τον είχαν συλλάβει στο σπίτι του” στις 11 Ιουνίου 1957. Παραδέχεται επίσης ότι “έστω και αν ο θάνατός του ήταν έργο κάποιων λίγων, κατέστη ωστόσο δυνατός λόγω ενός νομιμοποιημένου συστήματος”.

Τα ίχνη του Μορίς Οντέν, μαθηματικού, κομμουνιστή και στρατευμένου στον αντιαποικιακό αγώνα στην Αλγερία, χάθηκαν δέκα ημέρες μετά τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας. Η Ζοζέτ Οντέν δεν σταμάτησε ποτέ τον αγώνα της για να μάθει τι απέγινε ο πατέρας των παιδιών της. Τον Ιούνιο του 2007, μισό αιώνα μετά την εξαφάνισή του, ζήτησε από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να ρίξει φως στην υπόθεση και να αναλάβει επιτέλους η Γαλλία τις ευθύνες της.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μπροστά στη χήρα του Οντέν, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τα αρχεία για τους αγνοούμενους πολίτες και στρατιώτες, Γάλλους και Αλγερινούς. “Θα είναι μια τεράστια αλλά χρήσιμη δουλειά (…) για όλους, Γάλλους και Αλγερινούς (…) Όλοι έχουν συμφέρον να γνωρίζουν την αλήθεια”, πρόσθεσε.

“Έκανα αυτή τη συζήτηση με τον πρόεδρο (της Αλγερίας) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα όταν πήγα στην Αλγερία. Συγκινήθηκε. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτήν την κατάσταση”, κατέληξε.

Το υπουργείο των Μουτζαχεντίν (Παλαιών Πολεμιστών) της Αλγερίας χαιρέτισε τις δηλώσεις του Μακρόν χαρακτηρίζοντας “πρόοδο” και “θετικό βήμα” την αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας των ευθυνών της για τον θάνατο του Οντέν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί