O Ερντογάν θέλει… μείωση επιτοκίων και οδηγεί τη λίρα στο -3%

Υπό πίεση τελεί εκ νέου η τουρκική λίρα, λίγες ώρες πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική της γειτονικής χώρας.

Η νέα περιδίνηση οφείλεται στις δηλώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμη μία φορά στον.. αόρατο εχθρό των αγορών.

Η λίρα αντέδρασε άμεσα, υποχωρώντας κατά 3% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 6,53 λιρών/δολάριο, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν ως αρνητική την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου.

Οι αγορές, από την πλευρά τους, προσμένουν σε μία γενναία αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να ανακοπεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει το 40% της αξίας του.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε πως θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, γεγονός το οποίο αποκωδικοποιήθηκε ως προάγγελος αύξησης των επιτοκίων.

Οι επενδυτές, βέβαια, εκφράζουν σαφείς αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, θεωρώντας ότι ο «Σουλτάνος» παρεμβαίνει υπέρ το δέον, εμποδίζοντας την αναθεώρηση της επιτοκιακής, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις αγορές.

Μετά και τη σημερινή τοποθέτηση του Ερντογάν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει μια «γενναία» αύξηση των επιτοκίων, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, πάντως, οι περισσότεροι αναμένουν αύξηση του επιτοκίου, προθεσμίας μίας εβδομάδας, κατά 325 μονάδες βάσης στο 21%. Η τελική απόφαση θα καταστεί γνωστή στις 14.00 (τοπική ώρα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο 18%, ενώ η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα σκαρφάλωσε πλησίον του 20%.

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί