Απάντηση Γιούνκερ… στους ομοϊδεάτες του της ΝΔ: “Ηράκλειες οι προσπάθειες της Ελλάδας που κάποιοι τις υποτιμούν”

Η συζήτηση στην ολομέλεια άρχισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) με την τέταρτη και τελευταία ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για «την Κατάσταση της Ένωσης».

Ο κ. Γιούνκερ παρουσιάζει το έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητάς που ο ίδιος είχε θέσει και να αναλύει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν τον δικό τους απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα επισημάνουν αυτά που θέλουν να δουν να επιτυγχάνονται μέχρι τον Μάιο του 2019.

«Ηράκλειες οι προσπάθειες της Ελλάδας, που κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη τις υποτιμούν»

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφήνοντας αιχμές για όσους τις υποτιμούν.

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά» (αναλυτικά).

Σημειώνεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε τα θετικά βήματα της Ελλάδας και την έξοδο από τα μνημόνια, αν και ανήκει στο ΕΛΚ, την συντηρητική παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία ανήκει και η ΝΔ, κρατώντας όμως πολύ διαφορετική στάση από τον επικεφαλής της Κομισιόν προς χάριν του αντιπολιτευτικού της ζήλου…

“Ο Γιούνκερ δίνει αποστομωτική απάντηση στην μίζερη καταστροφολογία της ΝΔ κ την αντιΣυριζα εμμονή της ευρωπαϊκής δεξιάς κ της Ακροδεξιάς”, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής τςη ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση»

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος… Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης. Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Η ισχύς εν τη ενώσει

Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε. «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

«Η ΕΕ να γίνει πιο ανεξάρτητος παράγοντας»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε.

Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

«Δύναμη 10.000 συνοριοφυλάκων»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ενωσης.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.

Για το Brexit

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ. «Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Μια νέα συμμαχία με την Αφρική»

«Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στηνν Ευρωπαϊκή Ενωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε ακόμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία, για τις επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης», είπε. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο «θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10 θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών», είπε.

* * *

Οι προβλέψεις για τις επισημάνσεις Γιούνκερ

Το ευρώ να αποκτήσει ευρύτερο, παγκόσμιο ρόλο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγες ώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει «πολιτική βούληση», συνέχισε ο ανώτερος ευρωπαίους αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.

Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.

Καθώς οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η ΕΕ ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε πολύ πιο ευρύ ρόλο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με όλη την Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε μια μέρα να προτείνει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, θα τονίσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αναφερόμενος σε προτάσεις για την ανάληψη δράσης από πλευράς της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η ευημερία στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου και τον πιο κοντινό γείτονα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων και να γίνουν επενδύσεις αντί να προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την έκταση του οικονομικού χάσματος που εξωθεί Αφρικανούς να μεταναστεύουν προς βορρά.

Αν και θεωρείται σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία μάλλον απέχει ακόμη πολλά χρόνια, και το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συναφθεί πριν ο Γιούνκερ αποχωρήσει από το αξίωμα σε έναν χρόνο, η ΕΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην μαύρη ήπειρο, για να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής ολοκληρωμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο ηπείρους, κατά τον αξιωματούχο.

«Ανυποχώρητη στάση» ως προς τους όρους του Brexit, αλλά θα προτείνει στενή συνεργασία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα τονίσει στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγες ώρες ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες ενόψει του Brexit, αλλά θα επαναλάβει την προσφορά προς το Λονδίνο τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί πολύ συνοπτικά στο Μπρέξιτ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν στάση ούτε θα δώσουν διαφορετικές οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρώπης, τον Μισέλ Μπαρνιέ, στη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να επικυρωθεί κι από τα δύο κοινοβούλια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει — με συμφωνία ή χωρίς.

Ανάμεσα στα πιο ακανθώδη ζητήματα που μένουν να επιλυθούν είναι αυτό των συνόρων με την Ιρλανδία.

Εάν ο Γιούνκερ άφηνε να εννοηθεί πως οι θέσεις της ΕΕ αμβλύνονται, θα έστελνε «λάθος μήνυμα», σημείωσε ο αξιωματούχος, που είναι άριστα ενημερωμένος για τις διαπραγματεύσεις. Οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να τηρούν ενιαία στάση και έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στις ιδέες που ρίχνει στο τραπέζι το Λονδίνο ώστε να συνεχίσει να ωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά χωρίς να επωμίζεται τα κόστη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ακόμη, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου) προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό Μπρέξιτ». Μια τέτοια αναβολή δεν θα υπάρξει «στην πραγματικότητα», επέμεινε.

Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ θα διαβεβαιώσει πως θέλει η ΕΕ και το ΗΒ να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι πρόσφατες διενέξεις με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, και θα προτείνει να υπάρξει συμφωνία για μια στενή, εταιρική σχέση.

Ο Γιούνκερ θα επισημάνει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πως μολότι η Βρετανία μετά το Μπρέξιτ θα μετατραπεί — στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών — σε «τρίτη χώρα», «το ΗΒ δεν θα γίνει ποτέ μια συνηθισμένη τρίτη χώρα» παρά το επικείμενο διαζύγιο.

Επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους προσπαθούν να επηρεάσουν εκλογές μέσω Διαδικτύου

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει την επιβολή νέων, βαρύτατων προστίμων σε περιπτώσεις κατάχρησης των δεδομένων ψηφοφόρων στο πλαίσιο προσπαθειών για τον επηρεασμό της έκβασης εκλογικών διαδικασιών, καθώς επιδιώκει να αποφύγει κάθε επανάληψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica και των προσπαθειών χειραγώγησης των χρηστών του Facebook, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ επιδιώκουν να αποκτήσουν νέες εξουσίες ώστε να είναι σε θέση να αποτρέπουν παραβιάσεις του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής αφότου αποκαλύφθηκε ότι τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων στην προσπάθειά της να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016.

Η πρόταση του Γιούνκερ θα διατυπωθεί εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να υπάρξουν κακόβουλες προσπάθειες επηρεασμού των ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά από παράγοντες στο εξωτερικό.

Το μέτρο στοχοθετεί πολιτικά κόμματα ή ιδρύματα και προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 5% επί του ετήσιου προϋπολογισμού τους εάν διαπιστωθεί πως παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων με σκοπό να επηρεάσουν την έκβαση εκλογών.

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί οι εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν και να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για τις πολιτικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί