Αγωνιστική Συσπείρωση: Όλοι στο συλλαλητήριο στη πλατεία Ελευθερίας

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για το συλλαλητήριο της Πέμπτης 27/9 στις 7 μμ, στην πλατεία Ελευθερίας:

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση 4 κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού –στο ισοδύναμο περίπου ενός καφέ τη μέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της εργασιακής ζούγκλας που διατηρεί, με τους 700 και πλέον, σε ισχύ, μνημονιακούς νόμους κατά τη «μεταμνημονιακή επόμενη μέρα», κρύβει τη διατήρηση και επέκταση του βασικού αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των μνημονίων.

 

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον αντεργατικό μνημονιακό «νόμο Βρούτση» των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, και μόνο, αποκλείοντας τη διαπραγμάτευση για το ύψος του από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων, και αφού πρώτα έχει πάρει την έγκριση της μεγαλοεργοδοσίας. Το ίδιο και για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Άχνα δεν έβγαλε το Υπουργείο για βασικά ζητήματα:

(I) Η κυβέρνηση έθεσε στην «καλή θέληση των εργοδοτών» αν μια σύμβαση θα γίνει υποχρεωτική, με την προαιρετική κατάθεση του μητρώου των εργαζομένων, ώστε να διαπιστωθεί ότι καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του κλάδου.

(II) Στη μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις, σαν αποτέλεσμα των νόμων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις δε ξεπερνά το 10% του συνόλου. Από τις υπάρχουσες 44, η κυβέρνηση επέκτεινε μόλις 4, που αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό. Την ίδια στιγμή δεν ακουμπά το πλαίσιο που επιτρέπει στη μεγαλοεργοδοσία είτε να μην προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις, είτε να τις υπονομεύει και να μην τις εφαρμόζει στην πράξη. Χωρίς την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων με τα συνδικάτα τους καμία θετική μεταβολή δεν θα υπάρξει για τον μισθό τους.

(IV) Το χάλι που υπάρχει με την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων, που διατηρεί η κυβέρνηση, που επιτρέπει χιλιάδες εργαζόμενοι είτε να μη θεωρούνται εργαζόμενοι του κλάδου (πχ, εργολαβικοί), είτε να μην παίρνουν ούτε και τον κατώτατο μισθό, όπως συμβαίνει με το 52% των νέων εργαζομένων που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και αμείβονται με 378 ευρώ μεικτά!

 

Στα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα του νομού, εκατοντάδες εργαζόμενοι δέχονται μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους, βρίσκονται σε διαρκή ομηρία και ανασφάλεια μεταπηδώντας από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι με καθεστώς υποτροφιών, μεταπτυχιακοί φοιτητές – υποψήφιοι διδάκτορες δεν αναγνωρίζονται καν ως εργαζόμενοι. Όλα αυτά, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων χρόνο με το χρόνο συρρικνώνονται, με μηδαμινή ενίσχυση από το κράτος.

 

Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!

 

Τα κυβερνητικά επικοινωνιακά κόλπα και οι κουτοπονηριές δε μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα! Μοναδικός δρόμος  για την αναπλήρωση των απωλειών είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

 

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

 

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Διαμόρφωση και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανά ερευνητικό κέντρο και ίδρυμα, με αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, με άδειες, ωράριο εργασίας 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, η οποία να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.
  • Επαναφορά και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
  • Μέτρα ουσιαστικής προστασίας της ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος.
  • Κάτω η φοροληστεία – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ – χαρατσιών.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Να γίνουν προσλήψεις σε δημόσια νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Απαιτούμε εδώ και τώρα από το κράτος υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή και να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
  • Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ενόπλων δυνάμεων από το εξωτερικό. Να κλείσει τώρα η ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

 

Αγωνιζόμαστε για την οργάνωση της πάλης με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων

 

Παλεύουμε για επιστημονική έρευνα προς όφελος του λαού!

 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί