Μνήμες γενοκτονίας

Τα «λάφυρα» μιας από τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι λευκοί στην Αφρική επιστρέφουν στη Ναμίμπια. Είκοσι πέντε ανθρώπινα κρανία παραδόθηκαν χθες στις αρχές της αφρικανικής χώρας σε μια τελετή, την τρίτη κατά σειρά, που έγινε σε εκκλησία του Βερολίνου.

Εκατοντάδες κρανία και οστά Αφρικανών που εξολοθρεύτηκαν από τους αποικιοκράτες στη Ναμίμπια, στο Καμερούν, στην Τανζανία κ.ά. στις αρχές του 20ού αιώνα παραμένουν στις αποθήκες ιδρυμάτων της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Τα κρανία που επιστρέφονται στη Ναμίμπια ανήκουν σε μέλη των φυλών Χερέρο και Νάμα που εξεγέρθηκαν στις αρχές του 1904 κατά των λευκών αποικιοκρατών που τους άρπαζαν τη γη και τα κοπάδια. Ο κυβερνήτης και αρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης της τότε γερμανικής Νοτιοδυτικής Αφρικής Άντριαν Ντίτριχ Λόταρ φον Τρότα, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Σαξονίας, δυσκολεύτηκε στην καταστολή της εξέγερσης.

Όταν κατάφερε να απωθήσει τους “αντάρτες” στην έρημο Καλαχάρι, δηλητηρίασε τα πηγάδια και εξέδωσε τον Οκτώβριο του 1904 τη διαταγή εξόντωσης (Vernichtungsbefehl) με την οποία διέταξε τους άνδρες του να εκτελούν επί τόπου άνδρες γυναίκες και παιδιά των Χερέρο που θα επιχειρούσαν να βγουν από την έρημο. Ο στρατός του έστησε φυλάκια στα όρια της ερήμου, σε μήκος 200 χιλιομέτρων, όπου -σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής- έφταναν οι οιμωγές των εγκλωβισμένων στην άνυδρη γη.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν εξοντώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι (75% του λαού Χερέρο και ο μισός πληθυσμός της φυλής Νάμα). Όσοι επέζησαν κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κρανία των θυμάτων στάλθηκαν στη Γερμανία για μετρήσεις από ανθρωπολόγους που ήθελαν να αποδείξουν την κατωτερότητα των Αφρικανών σκλάβων έναντι των Ευρωπαίων δυναστών τους.

Οι απόγονοι των επιζώντων δεν αρκούνται στις τελετές υψηλού συμβολισμού, αλλά περιμένουν ακόμα έμπρακτη συγγνώμη με αποζημιώσεις. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ναμίμπια θα επιστρέψει αύριο στην πατρίδα μόνο με κρανία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αρνείται όμως να καταβάλει αποζημιώσεις και υποστηρίζει ότι έχει δώσει στη Ναμίμπια αναπτυξιακή βοήθεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στρατής Αγγελής, Η ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί