Κλίνατε επί ακροδεξιά

Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζει τις ιδέες της Αριστεράς «ελαττωματικές» και δηλώνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία». Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εκτός των πλαισίων της «αστικής δημοκρατίας» και του δημοκρατικού τόξου.

Παραπλεύρως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί την «παράδοση Τσαουσέσκου» και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης παρομοιάζει την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με την χούντα για μια ρύθμιση που είχε καταθέσει η ίδια η ΝΔ το 2006 (!).

Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να γίνει προφανές το ακροδεξιό μπατάρισμα της Νέας Δημοκρατίας και η βύθιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παραληρηματικές ακρότητες που απειλούν να στιγματίσουν επικίνδυνα την επικείμενη προεκλογική περίοδο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν τη βύθιση έχει το σαμαρικό μπλοκ, με ιδεολογικούς και πολιτικούς πάτρωνες τους – εκ του ΛΑΟΣ προερχόμενους – Μάκη Βορίδη και ‘Αδωνι Γεωργιάδη, το ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο είναι πως η ομάδα των ακραίων φαίνεται να είναι πλέον εκείνη που χαράσσει και τη γραμμή και την πολιτική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυριαρχία αυτή, είτε εκπορεύεται από τα στρατηγικά αδιέξοδα της ΝΔ μετά το τέλος των Μνημονίων είτε από την εσωκομματική ομηρία ενός αδύναμου αρχηγού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμορφώνει υπερτοξικό πολιτικό κλίμα και συνθήκες ακραίας – εως και χυδαίας -πόλωσης. Και το γεγονός αυτό προκαλεί ισχυρό προβληματισμό και εντός της ίδιας της συντηρητικής παράταξης- ειδικά, δε, σε στελέχη της καραμανλικής και μετριοπαθούς πτέρυγας που εμφανίζεται πλήρως απομονωμένη, εως και παροπλισμένη, από την ηγεσία της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κρεσέντο της ακροδεξιάς ρητορικής μετά το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη σήμανε συναγερμό στους κόλπους των κεντρογενών της ΝΔ. Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φέρεται να ήταν η έμμεση πρόσκληση Βορίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να παρέμβει στο κράτος και στους θεσμούς» για να αποκλειστεί η επάνοδος της Αριστεράς στην εξουσία.

«Τι σημαίνει παρέμβαση στο κράτος και τους θεσμούς; Τι να κάνουμε δηλαδή; Να… θέσουμε εκτός νόμου τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ είναι κόμμα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και κεντροδεξιό, δεν είναι σοβαρός αυτός ο πολιτικός λόγος», ήταν το χαρακτηριστικό, οργισμένο σχόλιο παλαιού γαλάζιου στελέχους.

Σ’ αυτή την υπόγεια εσωτερική οργή, δε, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό και οι παράλληλες – σαφώς πιο μετρημένες – παρεμβάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διήμερο από στελέχη του μετριοπαθούς άξονα της ΝΔ, όπως του Κωστή Χατζηδάκι που δήλωσε μεν ότι ο «ο καθένας έχει τον τρόπο του να εκφράζεται» αλλά πήρε εμφανείς αποστάσεις από την ρητορική και την ατζέντα των ακραίων του κόμματός του.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί