Μελέτη ενοχοποιεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι συσκευές που παράγουν ατμό με νικοτίνη ενδέχεται να βλάπτουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, υποστηρίζει…

Οι συσκευές που παράγουν ατμό με νικοτίνη ενδέχεται να βλάπτουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, υποστηρίζει τελευταία επιστημονική έρευνα.

H έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Thorax, αποκαλύπτει πως ο ατμός των λεγόμενων «ηλεκτρονικών τσιγάρων» αχρηστεύει σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας φλεγμονές.

Στο συμπέρασμα της η ομάδα των ερευνητών συνιστά «επιφυλακτικότητα απέναντι στην κοινώς διαδεδομένη αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή». Προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν αποκλειστικά στη χημική σύνθεση του υγρού που μετατρέπεται σε ατμό από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην τελευταία μελέτη ωστόσο οι ερευνητές σχεδίασαν έναν μηχανισμό που αναπαρήγαγε την άτμιση σε εργαστηριακές συνθήκες χρησιμοποιώντας δείγματα ιστών από οκτώ μη καπνιστές. Ανακάλυψαν ότι ο ατμός προκαλούσε φλεγμονές βλάπτοντας παράλληλα κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταστροφή επιβλαβών σωματιδίων, βακτηρίων και αλλεργιογόνων.

Στο συμπέρασμα τους οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιδράσεις αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους τακτικούς καπνιστές ή άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες. Επισημαίνουν παρ’ όλα αυτά ότι τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες και σημειώνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των μακροχρόνιων συνεπειών του ηλεκτρονικού καπνίσματος.

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί