Ο ήχος του χρόνου- Η ταινία για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Γερμανούς (βίντεο)

Η ταινία, όπως γράφει ο σκηνοθέτης της Λευτέρης Χαρωνίτης, είναι ένα δημιουργικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ξεκινά με μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο το οποίο υποδηλώνει την προσωπική προσέγγιση του θέματος από το δημιουργό της και λειτουργεί σε δυο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο έχουμε μια αντικειμενική εξιστόρηση των σημαντικότερων φάσεων της ιστορίας των Ανωγείων, από το 1990 μέχρι το 1945 που συσχετίζονται με γεγονότα του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Πρόκειται για μια προσπάθεια εξωστρέφειας που επιδιώκει να ιστορικοποιήσει, να τοποθετήσει σημασίες γεγονότων, το ρόλο των Ανωγείων, μικρό ή μεγάλο, μέσα στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

Θέλω δηλαδή να δω την πορεία του χωριού μου μέσα στην εξελικτική πορεία του χρόνου και όχι κλεισμένη ή απομονωμένη πάνω στα κακοτράχαλα βουνά στη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη.

Μετά από μια σύντομη τοποχρονική εισαγωγή, η δραματουργική ανάπτυξη της ταινίας ακολουθεί στο πρώτο μέρος της τα μεγάλα διεθνή ιστορικά γεγονότα μέσα στα οποία εξιστορείται παράλληλα η θέση, η συμμετοχή και ο ρόλος των Ανωγείων. Όσο προχωρεί η ανέλιξη της ταινίας, η δραματουργική λογική αντιστρέφεται σταδιακά. Έτσι στο δεύτερο μέρος τα ιστορικά γεγονότα των Ανωγείων πυκνώνουν ενώ τα ιστορικά γεγονότα του ευρύτερου πλαισίου χωρίς να αποδυναμώνονται, αποτελούν το ιστορικό φόντο που καθορίζει την πορεία των τοπικών γεγονότων.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο όγκος του ιστορικού υλικού του θέματος της ταινίας προσεγγίζεται από το δημιουργό της, που γεννήθηκε στ΄ Ανώγεια  αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, ως το πεδίο έρευνας μέσα από το οποίο προσπαθεί να βρει απαντήσεις  σε σοβαρά ερωτήματα, που προκάλεσαν ιστορικά γεγονότα και ακατανόητες πολιτικές συμπεριφορές και είχαν αποτυπωθεί στη μνήμη του, από τη παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα κινηματογραφικής σύνθεσης, το οποίο θεωρήθηκε από ειδικούς ως δημιουργική πρωτοτυπία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ταινία που προβλήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας τον Οκτώβριο του 2013, απέσπασε το μεγάλο ειδικό βραβείο και των δυο Κριτικών Επιτροπών του.

Βαθύτερο κίνητρο του δημιουργού της ταινίας είναι να κάμει μια ταινία σύγχρονου προβληματισμού για το σημερινό θεατή, που θα τον βοηθήσει να συσχετίσει γεγονότα, καταστάσεις και συμπεριφορές που ζει και βιώνει σήμερα. Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν υλικά του παρελθόντος όπως κινηματογραφικά επίκαιρα, ιστορικά ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό, πίνακες, έγγραφα και άλλα ιστορικά κατάλοιπα καθώς και σύγχρονες αναπαραστατικές δραματοποιήσεις ορισμένων γεγονότων.

Η ταινία προβλήθηκε σε επίσημη πρεμιέρα στ’ Ανώγεια, στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” στις 13 Αυγούστου 2010 στην πρώτη της μορφή και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013 με οριστική διάρκεια 118’.

Οι συντελεστές της ταινίας είναι :

Κείμενα: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ, σύμβουλοι: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, ειδικός σύμβουλος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ, σύμβουλος δραματουργίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ, ιστορικός σύμβουλος: ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ, αφηγητές: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΕΝΤΖΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ, στιχουργοί: ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ (ΓΥΑΛΑΦΤΗΣ), ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, τραγουδούν: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΚΑΝΑΛΗ, ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ, ΚΙΤΡΑΙΝΑ, μουσική: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ, ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ, ηχοληψία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ, εκρήξεις: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΜΜΟΣ, ειδικά εφέ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ, οργάνωση παραγωγής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, διεύθυνση παραγωγής: ΚΑΤΙΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ, ηχητικός σχεδιασμός: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, μοντάζ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ, συνεργασία στο μοντάζ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ, φωτογραφία: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, σενάριο – σκηνοθεσία: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ, παραγωγή: ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική συμβολή φορέων και πολλών Ανωγειανών. Χωρίς την οικονομική αυτή στήριξη θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή της.

Μεγάλοι χορηγοί: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΑΣ.

Εξέχοντες χορηγοί: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΚΡΗΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΡΥΛΛΟΥ – ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ Ξ.Τ.Ε.Α.Ε. – ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΑ.

Χορηγοί: ΑΕΡΑΚΗ ΑΦΟΙ – ΑΚΤΗ ΖΕΥΣ Α.Ε. – ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ – ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε. – ΜΑΝΑ Α.Ε. ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΜΕΛΛΙΣΕΙΔΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ – ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ – ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Α.Ε. – ΣΚΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΦΑΣΟΥΛΑ ΑΦΟΙ – ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

Ο Δήμος Ανωγείων και ο δημιουργός της ταινίας εκφράζουν δημόσιες ευχαριστίες για την ευγενική χορηγία τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί