Μέτρα για να σταματήσει η πτώση της λίρας ανακοίνωσε η Τουρκία – Πανικός στις αγορές σε όλον τον κόσμο

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε «συνωμοσία».

Κυρίως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική «πολιτική συνωμοσία», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει «νέες αγορές και συμμάχους».

Νομικά μέτρα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές εν μέσω ανησυχιών

Οι τράπεζες παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.

Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto – τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο – για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

ΑΜΠΕ – Reuters – AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί