Εκτελέστηκε ο παιδεραστής δολοφόνος του Τενεσί, Billy Ray Irick

Ο Billy Ray Irick είχε καταδικαστεί σε ισόβια και εκτέλεση το 1985, για το βιασμό και τη δολοφονία της 7χρονης Paula Dyer. Tριάντα τρία χρόνια μετά, έγινε ο πρώτος κατάδικος που εκτελέστηκε, στο Tennessee, σε μια δεκαετία. Mετά δηλαδή, τον Cecil Johnson, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία 3 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού, στις 2/12 του 2009.

Είχε διαγνωστεί με πρόβλημα ψυχικής υγείας

Ο Irick γεννήθηκε στο Knoxville, του Tennessee. Φέρεται να κακοποιήθηκε, ως παιδί από την οικογένεια του. Καταγεγραμμένη υπάρχει μια περίπτωση που ο πατέρας του τον χτυπούσε με ρόπαλο. Όταν ήταν 6 χρόνων διαπιστώθηκε πως έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε πρόβλημα στον εγκέφαλο, από όταν γεννήθηκε. Η πρόνοια τον απομάκρυνε από τους γονείς του και έζησε σε ορφανοτροφείο για παιδιά με συναισθηματικά προβλήματα. Σε επίσκεψη στο σπίτι του, στα 13, έσπασε την τηλεόραση με τσεκούρι, διέλυσε τα κρεβάτια και έσκισε με ξυράφι, την πιτζάμα της αδελφής του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ως ενήλικας δούλευε στη λάτζα καταστήματος της πόλης του, στο οποίο σταματούσαν οι οδηγοί φορτηγών. Εκεί γνώρισε τον Kenny Jeffers, μηχανικό αυτοκινήτων. Έγιναν φίλοι και σύντομα ο Kenny του γνώρισε τη σύζυγο του, Kathy και τα πέντε παιδιά τους. Συχνά τελούσε και χρέη babbysitter, όταν οι γονείς δούλευαν υπερωρίες. Στις αρχές του Απρίλη, το 1985 το σπίτι κάηκε, ο Irick έσωσε από βέβαιο θάνατο δυο από τα αγόρια της οικογένειας, ουδείς τραυματίστηκε και άρχισε η περιπέτεια, καθώς τα μέλη έπρεπε να χωριστούν έως ότου βρουν αρκετά μεγάλο σπίτι, για όλους. Ο Irick ακολούθησε τον Kenny, στους γονείς του.

Το πρωί της Δευτέρας 15/4 του 1985, οι δυο άνδρες τσακώθηκαν και ο Kenny έδιωξε από το σπίτι τον Irick. Το βράδυ δεν μπορούσε να βρει babbysitter και του ζήτησε να επιστρέψει. Τον πήγε εκεί όπου έμεναν η Kathy και τέσσερα από τα παιδιά. Γύρω στα μεσάνυχτα, ο Kenny δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Irick. Του είπε πως δεν μπορούσε να ξυπνήσει την Paula.

Έτρεξε στο σπίτι και βρήκε το φίλο του, να στέκεται αποσβολωμένος στην πόρτα και την μικρή του κόρη, στο πάτωμα του σαλονιού, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Την τύλιξε σε μια κουβέρτα και την πήγε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπαθούσαν για 45 λεπτά να την κρατήσουν στη ζωή. Δεν τα κατάφεραν.

Ο γιατρός δήλωσε πως η Paula πέθανε από ασφυξία. Ήταν 7 χρόνων. Η αυτοψία έδειξε και βιασμό, μαζί με ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Είχε αρπάξει το κορίτσι, το είχε κλειδώσει σε ένα δωμάτιο, ώστε να μην μπορούν να μπουν τα αδέλφια της, το βίασε επανειλημμένα και μετά το σκότωσε. Η αστυνομία συνέλαβε τον Irick το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στην ανάκριση ομολόγησε τα πάντα, γραπτώς και προφορικώς. Δήλωσε και μετανιωμένος. Δεν δέχθηκε δικηγόρους για τη δίκη του, διότι όπως είπε θα ομολογούσε.

Η καταδίκη σε θάνατο, με ηλεκτροπληξία

Στις 26/10 του 1986 άρχισε η δίκη. Δέκα μέρες μετά κρίθηκε ένοχος από τους ενόρκους. Ο συνήγορος του επικαλέστηκε την προβληματική ψυχική υγεία, για να αποφύγει την εκτέλεση. Η μητέρα του αρνήθηκε να καταθέσει, για να τον σώσει. Στις 3/12 του 1986 καταδικάστηκε σε θάνατο με ηλεκτροπληξία. Θα γινόταν στις 4/5 του 1987. Πήρε αναβολή, με τον Irick να χρησιμοποιεί ό,τι περιθώριο του έδινε η νομοθεσία επί δεκαετίες. Οι περισσότερες είχαν να κάνουν με τον τρόπο της εκτέλεσης, τον οποίον αμφισβητούσαν πολλοί μέσα στα χρόνια.

Η τελευταία αμφισβήτηση αφορούσε κοκτέιλ φαρμάκων που τοποθετείται στην ένεση “και προκαλεί χημικό κάψιμο στο παλούκι”. Με αυτό εκτελέστηκε, τελικά. Περιέχει ουσία που χαλαρώνει, άλλη για αναισθησία και μια τρίτη που σταματά την καρδιά. Η δεύτερη, το Midazolam είναι που προκαλεί τα προβλήματα, καθώς κατά πολλούς δεν έχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται.

Δικαστής, ονόματι Sonia Sotomayor υποστήριξε πως για κάποια λεπτά, ο θανατοποινίτης αισθάνεται αβάσταχτους πόνους “και αυτός ο βάρβαρος τρόπος πρέπει να αλλάξει, αφού μιλάμε για ένα πολιτισμένο κράτος”.

Απέρριψαν τις δυο τελευταίες ενστάσεις του

Στις 28 Μαρτίου του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο του Tennessee, ενέκρινε τα πρωτόκολλα της θανατηφόρας ένεσης που υιοθετήθηκαν από το Τμήμα Σωφρονισμού της περιοχής. Στις 18/1 του 2018 ενημέρωσαν για την ημερομηνία εκτέλεσης του Irick. Ήταν η 9η Αυγούστου του ίδιου έτους. Ήταν βέβαια, και η έκτη ημερομηνία εκτέλεσης από τότε που μπήκε στο death row. Κέρδιζε τις αναβολές, εξαιτίας του πρωτοκόλλου εκτέλεσης και των αγωγών που έκαναν περισσότεροι από τους μισούς θανατοποινίτες του Tennessee.

Ώσπου στις 26/7 η πρόεδρος της έδρας, Ellen Hobbs Lyle αποφάσισε υπέρ του Τμήματος Σωφρονισμού, που εν συνεχεία απέρριψε αίτημα του Irick για καθυστερήσεις έως ότου κάνει έφεση. Στις 9/8 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επίσης, απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή, που στηριζόταν στη ψυχική υγεία του θανατοποινίτη. Κάπως έτσι, εκτελέστηκε τρεις εβδομάδες πριν τα 60α του γενέθλια, στις 7.48 το απόγευμα. Την εκτέλεση του παρακολούθησαν η μητέρα και συγγενείς του θύματος.

Το τελευταίο του γεύμα (οι αρχές επιτρέπουν κόστος έως 20 δολ.) ήταν deluxe burger combo και ένα αναψυκτικό.

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί