Στους 319 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία (Φωτογραφίες)

Στους 319 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ασφάλειας.

«Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 319 νεκρούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Βιράντο (πολλοί Ινδονήσιοι έχουν μόνο επίθετο). Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 164 νεκροί.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών έπληξε σήμερα το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS) με εστιακό βάθος 10 χλμ., τέσσερις ημέρες μετά τη σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 164 ανθρώπους, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο σημερινός σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού, την ίδια περιοχή με αυτόν της Κυριακής. Το ινδονησιακό σεισμολογικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του Λομπόκ έχοντας καταληφθεί από πανικό. “Οι άνθρωποι είναι ακόμη υπό το κράτος του σοκ. Ορισμένα κτίρια υπέστησαν επιπλέον ζημιές λόγω της σεισμικής δόνησης”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης των καταστροφών στην Ινδονησία (BNPB).

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην ξηρά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.

Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές που ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ: «ξεκάθαρα» ήταν «εξαιρετικά καταστροφικός».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί