«Brexit χωρίς συμφωνία»: Οι Bρετανοί γκουγκλάρουν για την επόμενη ημέρα

Τον προηγούμενο μήνα, τρέλα επικράτησε στη Βρετανία με προετοιμασίες για το εφιαλτικό σενάριο του Brexit, την έξοδο δηλαδή της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο χωρίς συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. Το σενάριο αυτό είναι γνωστό ως «Brexit χωρίς συμφωνία» («no-deal Brexit»).

Από τότε, οι προειδοποιήσεις για αδυναμία πραγματοποίησης συμφωνίας όλο και αυξάνονται. Ο διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνει θεωρεί ότι το ενδεχόμενο μη σύναψης συμφωνίας είναι «άβολα υψηλό», ο γραμματέας συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου Λίαμ Φοξ δίνει πιθανότητες «που δεν αποκλίνουν πολύ από το 60-40», και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τετάρτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχεδιάζει συνέλευση αξιωματούχων το Σεπτέμβρη για να συζητήσουν πως θα προετοιμαστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

 

 

Οι αναζητήσεις στο Google της φράσης «Brexit χωρίς συμφωνία» έχουν φτάσει αστρονομικά ύψη, και ξεπερνούν αναζητήσεις των άλλων δύο βασικών περιπτώσεων διακανονισμού του Brexit. Η μία περίπτωση είναι το αναίμακτο «soft Brexit», οπότε η Βρετανία θα διατηρήσει στενούς δεσμούς συναλλαγών με την ΕΕ μετά την αποχώρησή της, και η άλλη το σκληρό «hard Brexit», οπότε η χώρα θα διαπραγματευτεί κάποια συμφωνία, θα αποχωρήσει όμως από την ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία εγγυάται ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και ατόμων.

Επομένως, είτε οι Bρετανοί κρατικοί υπάλληλοι καταφεύγουν στο Google για να βγάλουν άκρη με τη τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε ο απλός κόσμος έχει πλεόν εξίσου πανικοβληθεί από τα πρωτοσέλιδα.

newpost.gr με πληροφορίες από Quartz

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί