Ασύλητος ο μινωικός τάφος που εντοπίστηκε στην Κρήτη – Στοιχεία για τα ταφικά έθιμα των Μινωιτών (Ηχητικό)

Στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου Αγίου Νικολάου έχουν μεταφερθεί τα σημαντικά υστερομινωικά ευρήματα που ήρθαν στο φως εχθές Τετάρτη στην περιοχή Κεντρί Ιεράπετρας.
Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας οτι τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.
Πρόκειται για ένα μινωικό τάφο θαλαμοειδή, λαξεύτηκε το μαλακό πέτρωμα στον κούσκουρα συγκεκριμένα δημιουργώντας έτσι έναν μεγάλο θάλαμο μέσα τον οποίο βρέθηκαν δυο λάρνακες  και πάνω από 20 πήλινα αγγεία. Οι λάρνακες περιείχαν τα οστά των νεκρών και το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι οτι ο τάφος ήταν ασύλητος που σημαίνει οτι έχουμε τα στοιχεία για περαιτέρω έρευνα σχετικά και με τα ταφικά έθιμα  ή άλλες συνήθειες που είχαν οι Μινωίτες. Ο τάφος χρονολογείται στην υστερομινωική εποχή   περίπου στα 1450 με 1400 π. Χ.
Τα οστά , επειδή υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό εάν είναι δηλαδή βασιλικός τάφος ,  δεν φαίνεται να ανήκουν  σε ανθρώπους με αξιώματα. Είναι ένας καλός τάφος της εποχής.  Για τα αγγεία αυτό που μπορούμε να πούμε είναι οτι συνήθως χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αιθέρων ελαίων , αρωμάτων κλπ και ίσως είχαν χρησιμοποιηθεί για την επάλειψη των σωμάτων των νεκρών. Θα πρέπει όμως  αυτό, να το επιβεβαιώσουν  οι αναλύσεις από το εσωτερικό των αγγείων. Όλα τα παραπάνω  είναι από τις πρώτες εκτιμήσεις μας  καθώς περισσότερα  στοιχεία θα έχουμε το επόμενο διάστημα μετά την ανάλυσή τους στο εργαστήριο, τόνισε η κα Σοφιανού.
Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Γιάννη Παπαδάτο και την ανασκαφική του  ομάδα του για την σημαντική συμβολή τους στην ανασκαφή  καθώς επίσης και το τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας και τον Διοικητή κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη για τη συνεργασία και τη φύλαξη του χώρου όπου έγιναν οι ανασκαφές.
Ακούστε εδώ την κα Χρύσα Σοφιανού:

hxonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί