Τί απαντά για το Πολιτιστικό Ηρακλείου στο Candiadoc ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ

Με αφορμή το σχόλιο του Candiadoc “Δυο δήμαρχοι μαλώνανε με το δικό μας χρήμα στο Ηράκλειο”, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Αλέκος Λαζαρίδης έστειλε την παρακάτω απάντηση:

(Δείτε επίσης: Αλήθειες και ψέματα για το Πολιτιστικό του Ηρακλείου και μια απάντηση του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ)

 

 Απάντηση σε δημοσίευμα  του Candiadoc για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου(ΠΣΚΗ)

      

Το ΠΣΚΗ υπήρξε διαχρονικό αίτημα –επιθυμία του Ηρακλειώτικου λαού από τη δεκαετία του 60 που το έκανε πράξη, η Δημοτική Αρχή Γιάννη Κουράκη. Είναι το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στην Κρήτη και θα δώσει μεγάλη ώθηση στις πολιτιστικές συνεδριακές δραστηριότητες με την  ολοκλήρωση του. Είναι ένα έργο που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες της επιστήμης, της τεχνικής και της διαφάνειας όπως απέδειξαν όλοι οι κατά καιρούς έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Μάλιστα σε παράγραφο του πορίσματος για το ΕΡΓΟ οι ελεγκτές ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ:

«Εκ των προαναφερθέντων διαπιστώνετε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο οικοδομικό έργο με ιδιαίτερες απαιτήσεις, το οποίο αν και δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένο, είναι καλαίσθητο και οι εργασίες του δε κρίνεται ότι εκτελέστηκαν έντεχνα και με ιδιαίτερη επιμέλεια.»

 

 

Δεν υπάρχει λοιπόν διαχρονικό σκάνδαλο στο ΠΣΚΗ, παρά μόνο στα μυαλά, όσων ένιωθαν φθόνο για το έργο και ήταν εξ αρχής αντίθετοι με αυτό. Είναι λογικό λοιπόν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση από την πρώτη στιγμή που αποδώσαμε τις πρώτες αίθουσες προς χρήση για πολιτιστικές και συνεδριακές δράσεις.

 

Δεν είναι αλήθεια λοιπόν  ότι  το κόστος του από τα περίπου 20-21 εκατομμύρια που ξεκίνησε η δημοπράτησή του το 2006, έχει φτάσει να τριπλασιαστεί, ΔΙΟΤΙ:

Η Σύμβαση του έργου της Α Φάσης, υπογράφηκε με ποσά:
Δαπάνη εργασιών και απρόβλεπτα:      21.221.013,80

Αναθεώρηση τιμών                                    959.063,50

Σύνολο                                                      22.180.077,30

ΦΠΑ                                                          4.214.214,69

Γενικό σύνολο                                         26.394.291,99

Και το έργο της Α φάσης ολοκληρώθηκε με τα ακόλουθα ποσά:

Δαπάνη εργασιών και απρόβλεπτα :      23.091.162,62

Αναθεώρηση τιμών                                3.289.438,56

Σύνολο                                                    26.380.601,18

ΦΠΑ                                                        5.289.391,32

Γενικό σύνολο                                       31.669.992,50

ΆΡΑ:

 

  1. Η Δαπάνη για το σύνολο των καθαρών εργασιών και απροβλέπτων, από 221.013,80 έφτασε τα 23.091.162,62 και συνεπώς παρουσίασε αύξηση μόλις 1.870.148,82ευρώ (ποσοστό 8,813%). Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η πρόσθετη δαπάνη αλλαγής του συμβατικού ενεργειακού μοντέλου με την εισαγωγή της αβαθούς ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ που θα διασφαλίσει μεγάλα οικονομικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Μάλιστα η υιοθέτηση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας έγινε αφορμή να επιδοθεί στο Δήμο διεθνές βραβείο καινοτομίας. Η πολύ καλή διαχείριση του έργου στο θέμα αυτό, οφείλεται αποκλειστικά στη ΔΕΠΤΑΗ και στο Δήμο Ηρακλείου και προκαλούμε τον οποιονδήποτε να μας παρουσιάσει ένα τέτοιο πολύπλοκο οικοδομικό δημόσιο έργο με τόσο μικρή αύξηση στον τελικό προϋπολογισμό !

 

  1. Η Δαπάνη για την αναθεώρηση τιμών, που γίνεται πάντα ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ από 959.063,50 που προβλεπόταν έφτασε τα 3.289.438,56, δηλαδή αυξήθηκε κατά 2.330.375,06 €. Αυτό όμως δεν οφείλεται καθόλου στη ΔΕΠΤΑΗ, αλλά στην καθυστέρηση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο για την οποία καθυστέρηση αναφερόμαστε ενδεικτικά στη συνέχεια.

 

  1. Η Δαπάνη επομένως για το σύνολο του έργου, λόγω του πρόσθετου αντικειμένου και της αναθεώρησης των τιμών με βάση το νόμο μεταβλήθηκε από 26.394.291,99 στα 31.669.992,50 με Φ.Π.Α.

 

  1. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα, έχουν εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ, έχουν δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μπορούν να τα ελέγξουν όλοι οι δημότες.

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευθεί εγγράφως για την έγκαιρη χρηματοδότηση του «ημιτελούς» όπως είχε δηλωθεί έργου στο Γ ΚΠΣ για να ολοκληρωθεί μέσα στην προθεσμία ολοκλήρωσης των ενταγμένων ημιτελών έργων, μας επιχορήγησε με την ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΔΟΥ/ΔΥΟ/ ΤΔΕΟΕΝΠ/250770/31124/29688/3774/ της 31-12-2013 απόφαση. Δηλαδή την ημέρα…….που έληγε η προθεσμία ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Γ ΚΠΣ!!!!! και 579 μέρες ή 20 σχεδόν μήνες από την προηγούμενη επιχορήγηση!!!!! Συνεπώς ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΤΑΗ  δεν έχουν καμία μα καμία ευθύνη για την απένταξη από το  Γ ΚΠΣ η οποία ανήκει ολοκληρωτικά στο Υπουργείο.

 

Αυτό έγινε δεκτό και με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία η ΔΕΠΤΑΗ δικαιώθηκε προσωρινά και δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τα χρήματα.

 

Η οριστική δικαίωση της ΔΕΠΤΑΗ για την οποία είμαστε σίγουροι όχι μόνον εμείς αλλά και η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία δια των εκπροσώπων της, το έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημόσια, θα γίνει όταν εκδικαστεί τελεσίδικα η υπόθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Είμαστε ευτυχείς που επιτέλους θα παραδοθεί ένα ακόμη μεγάλο έργο στους Ηρακλειώτες και τον Κρητικό λαό. Ένα έργο που Σχεδίασε, Ξεκίνησε και εν πολλοίς υλοποίησε η δική μας Δημοτική Αρχή παρά το ότι από την αρχή υπήρξαν διάφορες Κασσάνδρες!!!!

Τέλος, κλείνουμε αυτή τη χωρίς νόημα αντιπαράθεση με την βεβαιότητα ότι οι πολίτες του Ηρακλείου που έχουν νου, μνήμη και κρίση έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα.

 

Ο εκπρόσωπος για την παράταξη «Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Αλέκος Λαζαρίδης

Μέλος του Δ.Σ της ΔΕΠΤΑΗ

Πρώην Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί