Η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων για το θέμα του κανονισμού παραχώρησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων, σχετικά με το θέμα του κανονισμού παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Χανίων.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Στις 17 Φεβρουαρίου 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ανταποκρίθηκε στο χρόνιο αίτημα της κοινωνίας να εφαρμοστούν κανόνες και να μπει τάξη στη χρήση των δημόσιων χώρων, ψηφίζοντας το σχέδιο Κανονισμού Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Χανίων (εκτός από τις παράκτιες ζώνες που διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στον Ενετικό Λιμένα, το Κουμ Καπί και τη Νέα Χώρα). Το σχέδιο αυτό -μεταξύ άλλων- καθορίζει την έκταση των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων και τον τρόπο χρήσης τους από τα καταστήματα (για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων, με τον κατάλληλο λειτουργικό ή διακοσμητικό εξοπλισμό). Και σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του ΔΣ αλλά και σε μεταγενέστερες, διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη ουσιαστικά πιλοτικής εφαρμογής του κανονισμού για μια περίοδο, ώστε να εντοπισθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό του. Συμφωνήθηκε λοιπόν, ότι μετά το πρώτο έτος εφαρμογής θα έπρεπε να κατατεθεί μια βελτιωμένη εκδοχή του.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα, συστάθηκε από τη δημοτική αρχή πενταμελής επιτροπή, που ήταν υπεύθυνη να συλλέξει όλες τις προτάσεις και παρατηρήσεις για βελτιώσεις, παραλείψεις ή αδικίες που θα κατέθεταν οι φορείς και οι ιδιώτες, ώστε να συντάξει ένα πόρισμα και μια συγκεκριμένη πρόταση τροποποίησης του κανονισμού. Το πόρισμα της επιτροπής, με βάση τη νομοθεσία, θα έπρεπε να κοινοποιηθεί, να γίνει διαβούλευση και στη συνέχεια να περάσει από όλα τα Τοπικά Συμβούλια, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ώστε να πάρει την οριστική μορφή του ο νέος κανονισμός. Είναι προφανές όμως, ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον ένα δίμηνο για να ολοκληρωθεί, οπότε, για να υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του βελτιωμένου κανονισμού από την αρχή της τουριστικής περιόδου στο Δήμο Χανίων, το πόρισμα της επιτροπής έπρεπε να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Αντίθετα, κατατέθηκε στο δήμαρχο με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, στις 21 Μαΐου 2018!

Η πρώτη ευθύνη, λοιπόν, που προκύπτει για τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, είναι η μη εμπρόθεσμη κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής. Η δεύτερη ευθύνη αφορά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα, που συνιστά πρόκληση σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου και η δημοτική αρχή κουβεντιάζει ακόμα προτάσεις για τροποποίηση του κανονισμού και υπόσχεται βελτιώσεις. Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που η υπηρεσία ελέγχου του Δήμου βεβαιώνει παραβάσεις με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του 2017, ο οποίος δεν περιλαμβάνει καμία από τις βελτιώσεις ή προτάσεις που έχουν κατατεθεί και συμπεριληφθεί στο παραπάνω πόρισμα.

Από τη μια, λοιπόν, η δημοτική αρχή δημιουργεί την εντύπωση στους καταστηματάρχες ότι λαμβάνει υπόψη της παρατηρήσεις και τους υπόσχεται βελτιώσεις για την τρέχουσα περίοδο, από την άλλη, η υπηρεσία ελέγχου, ως νόμιμα οφείλει και με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό, καταγράφει παρανομίες ερήμην κατατεθειμένων παρατηρήσεων και βελτιώσεων. Με τη στάση αυτή η δημοτική αρχή αφενός κοροϊδεύει τους καταστηματάρχες, αφετέρου εκθέτει τους υπαλλήλους του Δήμου. Ενώ παράλληλα καλλιεργεί συνθήκες ανασφάλειας και έντασης για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει εδώ και καιρό ξεκαθαριστεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως με αυτή την πρακτική του, ο δήμαρχος θέτει σε κίνδυνο ένα σημαντικό εργαλείο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, συμβάλλοντας στο έλλειμμα εμπιστοσύνης στους κανόνες και τα όργανα εφαρμογής τους.

Ως επιστέγασμα, στις 2 Αυγούστου 2018, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κάλεσε τους επαγγελματίες να υποβάλουν αιτήσεις για παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές που ελέγχει, ώστε να πάρουν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Με αυτές τις ενέργειες η δημοτική αρχή υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και προκαλεί δικαιολογημένο αίσθημα μη ισόνομης μεταχείρισης σε όλο το εύρος του Δήμου.

Όλα αυτά τα χρόνια, στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών η δημοτική αρχή προτείνει, υπαναχωρεί, στρογγυλεύει και, ενώ επικαλείται στα λόγια ρήξεις και τομές, στην πράξη αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται στο έλεος του παραγοντισμού και της ψηφοθηρίας. Πρακτική που αποτελεί συνέπεια μιας δημοτικής ομάδας που δεν υπήρξε ποτέ συμπαγής και ομόθυμη και ενός επικεφαλής χωρίς πολιτικό σχέδιο και πολιτική βούληση.

Καλούμε τον δήμαρχο άμεσα να κοινοποιήσει το κατατεθειμένο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να προχωρήσει τη διαδικασία για την τροποποίηση και βελτιστοποίηση του κανονισμού, έστω και την ύστατη στιγμή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί