Αλήθειες και ψέματα για το Πολιτιστικό του Ηρακλείου και μια απάντηση του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ

Με αφορμή το σχόλιο Δυο δήμαρχοι μαλώνανε με το δικό μας χρήμα στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης, μας έστειλε απάντηση με τις θέσεις της δημοτικής αρχής.

Μόνο δυο- τρία σημεία, που θέτει ο κ. Καπετανάκης, επιχειρώντας να διαψεύσει το σχόλιο, σε ό,τι αφορά στη σημερινή δημοτική αρχή: υποστηρίξαμε ότι η ευθύνη και της σημερινής δημοτικής αρχής είναι σημαντική καθώς διατήρησε το σκάνδαλο και το επέκτεινε. Και το σημειώνουμε πάλι, καθώς η δημοτική αρχή Λαμπρινού είναι εκείνη που μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο. Τί έκανε για να αλλάξει το σκάνδαλο;

Έναν διαγωνισμό που, όσο κι αν διέψευδε τότε ο νυν δήμαρχος, ή τώρα ο κ. Καπετανάκης, έχει μία και μόνη πραγματικότητα: ένας ενδιαφερόμενος, με σχεδόν μηδενική έκπτωση. Ε, πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που γράψαμε ότι στην ουσία δόθηκε η δεύτερη φάση με απευθείας ανάθεση;

Έκανε κάτι για να αναδείξει τα πραγματικά θέματα που είχαν προκύψει, να προκαλέσει η ίδια μια συζήτηση και να περιγράψει το πρόβλημα; Επέτρεψε για μεγάλο διάστημα να έχει την ευθύνη του έργου ο ίδιος άνθρωπος που το είχε ξεκινήσει και άρα- αμέσως ή εμμέσως- έχει την ευθύνη γι αυτό που θεωρούσε ή θεωρεί σκάνδαλο η διοίκηση Λαμπρινού. Και τελικά τον απομάκρυνε όχι γι αυτό, επειδή διαφωνούσε με τους χειρισμούς στο έργο, αλλά επειδή έγραψε ένα άρθρο και αμφισβήτησε τη δημοτική αρχή…

Για τις εμπλοκές που υπήρξαν στη δεύτερη φάση του έργου, με την εργολαβία, θα έπρεπε ίσως να ξεκαθαρίσει περισσότερο τα πράγματα. Φυσικά και υπήρξαν συνεχή έγγραφα και των δυο πλευρών που έφερναν την εργολαβία στα “όριά της”. Ασφαλώς και τα θυμάται ο κ. Καπετανάκης. Ναι, οι εμπλοκές είχαν να κάνουν με τον τότε υπεύθυνο του έργου, τον οποίο απομάκρυνε αργότερα η δημοτική αρχή, αλλά ήταν ο υπεύθυνος που είχε και εκείνη στο έργο. Και δεν τον απομάκρυνε- επαναλαμβάνουμε- για τους χειρισμούς του αλλά για την αρθρογραφία του.

 

Η επιστολή του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ

 

Μια απάντηση για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 

Αγαπητέ κ. Ανδρικάκη, στο δημοσίευμά σας με τίτλο: «Δυο δήμαρχοι μαλώνανε με το δικό μας χρήμα στο Ηράκλειο», στο www.candiadoc.gr, την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, αναρωτιέστε για ορισμένα πράγματα, τα  οποία μετά χαράς μπορούμε να σας διευκρινήσουμε:

Γράφετε:

Είναι ψέματα ότι όλη η δεύτερη φάση έγινε μέσα σε διαδικασίες συνεχόμενων αντεγκλήσεων (και δικαστικών) του δήμου με τον εργολάβο;

Ναι, είναι ψέματα, με τον τρόπο που το παρουσιάζετε. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με προβλήματα, τα οποία κληρονομήσαμε, δεν δημιουργήσαμε. Αυτά οδήγησαν στην παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου κατά ένα χρόνο. Αλλά εντέλει, με συζητήσεις και καλή διάθεση και με μια σειρά ενεργειών (μεταξύ άλλων, υπήρξε και αντικατάσταση του επί σειρά ετών τεχνικού διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ, αν το έχετε ξεχάσει), οι διαφορές γεφυρώθηκαν και το έργο, εκτός απροόπτου, θα έχει τελειώσει στις αρχές του 2019.

Γράφετε:

«Είναι ψέματα ότι το 2015 ουσιαστικά προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της δεύτερης φάσης του έργου, προϋπολογισμού πάνω από 11 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία “ΚΑΣΤΩΡ”, συμφερόντων Μπόμπολα; Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν – περιέργως- η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για να πάρει την εργολαβία, και μάλιστα με έκπτωση κάτι λιγότερο από 1,4%!».

Ναι, είναι ψέματα. Δεν υπήρξε ουδεμία απευθείας ανάθεση. Προφανώς χρησιμοποιείται ένα σχήμα λόγου για να κάνετε περισσότερο κατανοητή την θέση σας, εντούτοις για λόγους ακρίβειας πρέπει να σας επισημάνουμε ότι έγινε διαγωνισμός, δυο φορές μάλιστα, στον οποίο προσήλθε ένας μειοδότης και προσέφερε την μείωση στην οποία ορθώς αναφερθήκατε.

Η επιλογή της μεθόδου μελέτης – κατασκευής, έγινε με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους που την καθιστούσαν σχεδόν υποχρεωτική. Ο  Δήμαρχος Ηρακλείου έχει εξηγήσει τους λόγους αναλυτικά, στα δημοτικά συμβούλια που έχουν συνεδριάσει με το συγκεκριμένο θέμα. Για είναι πληρέστερο το άρθρο σας και να μπορεί ο αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματά του, θα ήταν ίσως χρήσιμο να τους αναφέρετε. Κυρίως επειδή αυτό το στοιχείο, το γεγονός ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της μελέτης – κατασκευής, είναι το μόνο επιχείρημα πάνω στο οποίο χτίζετε ολόκληρο το σκεπτικό σας, το οποίο κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως μια βολική -για ορισμένους- προσπάθεια συμψηφισμού!

Μια προσπάθεια, ιδιαίτερα εμφανής στην αναφορά σας:

«Είναι άραγε ψέματα ότι η σημερινή δημοτική αρχή, που είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο της προηγούμενης το πολιτιστικό, όχι μόνο συνέχισε την ίδια πολιτική, αλλά έκανε και χειρότερο, με την έννοια ότι η ίδια μιλούσε για σκάνδαλο αλλά το επέκτεινε»

Η απάντηση και εδώ είναι, ναι, ασφαλώς και είναι ψέματα!  Τι ακριβώς «χειρότερο» έκανε η παρούσα δημοτική αρχή; Ποια άλλη επιλογή υπήρχε, πέραν της συνέχισης του έργου; Να το αφήσουμε να ρημάξει ενώ είχε ήδη κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια; Αυτό πράγματι θα ήταν σκάνδαλο κύριε Ανδρικάκη. Αντιθέτως, το γεγονός ότι ενώ παραλάβαμε  ένα τεράστιο, ημιτελές έργο, με πολλά και διάφορα προβλήματα και εντούτοις, αποπερατώσαμε τμήμα του,  το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2015, χρηματοδοτήσαμε, δημοπρατήσαμε, κατασκευάζουμε και ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος του έτους την κατασκευή της Β’ Φάσης, δίχως υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του, συνιστά, κατά την γνώμη μας, την καλύτερη δυνατή διαχείριση που θα μπορούσε να γίνει.

Αλλά επειδή είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, περιμένουμε να μας υποδείξετε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε και πώς όλα τα παραπάνω, μας καθιστούν ίδιους (και χειρότερους…) με την προηγούμενη δημοτική αρχή, επί της οποίας:

  • Η υπέρβαση του κόστους του έργου εκτόξευσε τον προϋπολογισμό του σε ποσό άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ (και όχι 60 όπως αναφέρετε),
  • Η διάρκεια κατασκευής της πρώτης φάσης έφτασε τα 9 χρόνια, δίχως να έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί όταν αναλάβαμε,
  • Έγιναν 20 παρατάσεις προθεσμίας,
  • Προέκυψαν πορίσματα των ελεγκτών δημοσίων έργων, τα οποία έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης,
  • Προέκυψε και η υπόθεση της απένταξης, η οποία εκκρεμεί και άρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Δήμου Ηρακλείου να επεκταθούμε περισσότερο.

Υποθέτουμε ότι δεν εγκαλείτε την παρούσα δημοτική αρχή για οτιδήποτε από τα παραπάνω. Άρα, δεν μπορείτε παρά να παραδεχθείτε ότι είναι κάπως παράξενο ότι πώς βάζοντας αυτά τα δεδομένα στη ζυγαριά από τη μία και το ότι επί της δικής μας θητείας:

  • Δεν υπήρξε υπέρβαση προϋπολογισμού
  • Υπήρξε μία παράταση προθεσμίας,
  • Δεν υπήρξε οποιαδήποτε «σκιά» στην διαχείριση του έργου,

από την άλλη,  εσείς, καταλήξατε σε μια ισοπεδωτική ισοπαλία! Μάλλον  – και το λέω ειλικρινά  με κάθε καλή διάθεση –  το ζύγι σας χρειάζεται επισκευή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα ήδη, είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και οι συγκρίσεις ούτε μας ενοχλούν, ούτε μας τρομάζουν. Εμείς, αξιολογώντας την κατάσταση που παραλάβαμε, κάναμε από την πρώτη στιγμή αυτό που θεωρούσαμε καλύτερο και για τους δημότες και για το ίδιο το έργο.

Και όταν έρθει η ώρα θα αξιολογηθούμε –και- για αυτό.

 

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Μηνάς Καπετανάκης

Πρόεδρος ΔΕΠΤΑΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί