Εξομολογητές, μέντιουμ και αστρολόγοι…

Του Απόστολου Λουλουδάκη
<<Όταν σπέρνεις σιτάρι θα θερίσεις σιτάρι και όχι κάποιο άλλο είδος .
Και η ποσότητα που θα θερίσεις εξαρτάται από τον αριθμό των σπόρων που θα σπείρεις >>
      Jorge Angel  Livraga  Rizzi
Αυτή την  περίοδο η τεχνολογική εξέλιξη καλπάζει ,η επιστημονική έρευνα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για τις κοινωνίες του μέλλοντος, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει αρχίσει .Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα συστήματα παραγωγής, μεταφορών, επικοινωνίας, διακυβέρνησης ανοίγει νέους ορίζοντες και αναδιατάσσει το τοπίο του παγκόσμιου καταμερισμού .
Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς ,βαθεια λαβωμενη από την περιπετειώδη ιστορία της που δεν κατάφερε να ζήσει τις λαμπρές στιγμές του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού και παρέμεινε βυθισμένη στις νοοτροπίες του Οθωμανικού της παρελθόντος ,στις δεισιδαιμονίες και στην εξάρτηση απο τον παπαδισμό και τα εκκλησιαστικά συμφέροντα ,παραδομένη κυριολεκτικά στις πολιτικές που διαμόρφωναν οι συντεχνίες και υλοποιούσαν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι .
Η πνευματική, θεσμική, πολιτική καθυστέρηση αντανακλάται στην δομή και την λειτουργία του Ελληνικού κράτους .
Η επιστημονική έρευνα  εμποδίζεται να χρησιμοποιείται για τον εξορθολογισμό των εργαλείων άσκησης της πολιτικής .
Οι λεπτές ισσοροπιες που προσδιορίζουν τις σχέσεις της πολιτικής με τα δομημένα συμφέροντα των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών ,της κρατικοδίαιτης οικονομικης ελίτ ,του παρασιτικού μεταπρατισμού έχουν παραλύσει βασικές σταθερές που επηρεαζουν ακόμη και την ίδια την προοπτική της επιβιωσης μας ως έθνος .
Εντελώς επιφανειακά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα μεγάλα διλήμματα των συνεπειών της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια .
Θέλω να εντοπίσω δυο σημαντικούς άξονες από τους οποίους θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας .
α)Την καταστροφική διάσταση της θατσερικης ιδεοληπτικής εμμονής στη μνημονιακή συνταγή που επιμένει στην μείωση των δημοσίων δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων που αποκλειστικά οδηγούν στην υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των κρατικών δομών και του κοινωνικού κράτους αλλά αφήνουν ανέπαφα τα συστήματα της φοροδιαφυγής, την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων του καπιταλισμού μαφία ,την διαφθορά ,την αναποτελεσματικότητα και την χαμηλή παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα. Αυτό που φαίνεται καθαρά ότι κατέρρευσε και οδήγησε στον θάνατο των συνανθρώπων μας στις τελευταίες πυρκαγιές είναι η πλήρης χρεωκοπία των ασυντόνιστων συστημάτων των ΜΚΟ, των εθελοντών και των άλλων φορέων που σύμφωνα με τις ανόητες θεωρίες των ιδεοληπτικών μπορούν να υποκαταστήσουν τις δομές ενός ισχυρού,αποτελεσματικού και οργανωμένου κράτους ,όπως επίσης ανέδειξε την χρησιμότητα αποκεντρωμένων, απογραφειοκρατικοποιημενων μορφών τοπικής διακυβέρνησης ,δηλαδή ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υψηλό επίπεδο διασύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών και όλα τα ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας .
Οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης ανάγονται στο ότι συμβιβάστηκε με τις παραλυτικές λειτουργίες το κρατικού μορφώματος ,ενέδωσε και αρκέστηκε στην πολιτική της μικροδιαχείρισης και δεν τόλμησε  να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους που κληρονόμησε από αυτούς που το κατασκεύασαν και το θεωρούν ακόμη φυσική τους ιδιοκτησία .
2)Το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός για την κάλυψη ενός σημαντικού , θεμελιακού παραγωγικού κενού ανθρώπινου κεφαλαίου απόλυτα αναγκαίου για να μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει μια θέση στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό που θα της επιτρέψει να διεκδικεί με αισιοδοξία την επιβίωση της και το μέλλον των επόμενων γενεών .
Ο κοινωνικός και παραγωγικός ιστός αλλοιώνεται καθημερινά, κοινωνικές ομάδες εξαφανίζονται, παραγωγικοί κλάδοι όπως π.χ.η βιομηχανία,η αγροτική παραγωγή, ο κατασκευαστικός κλάδος ,το λιανικό εμπόριο δεν δίνουν σημεία σοβαρής ανάκαμψης και ελάχιστα έως καθόλου επηρεάζονται από την βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών . Ομως νομοτελειακά αυτά τα κενά θα καλυφθούν από νέους παίκτες και νέες κοινωνικές ομάδες. Αυτο που δεν μπορεί χωρίς οργανωμένο εθνικό σχέδιο να αναστραφεί είναι η ανατροπή του μνημονιακού τοπίου της αγοράς εργασίας που είχε ως αποτέλεσμα την εξαγωγή καταρτησμένου επιστημονικού δυναμικού και την εισαγωγή μαύρης ανειδίκευτης εργασίας .
Η ραχοκοκαλιά ενός νέου φιλόδοξου παραγωγικού μοντέλου που θα μπορεσει να δώσει μια ελκυστική θέση στην Ελλάδα στον παγκόσμιο καταμερισμό και στον βαθμό που ευνοείται λόγω θέσης από τις παγκόσμιες αλλαγες ,θα μπορεσει να αποτελέσει αυτή η γενεια που διάλεξε τον δρόμο της ξενιτειας . Σήμερα δεν διαθετει μόνο τα θεωρητικά προσόντα που απέκτησε στα Πανεπιστήμια αλλά περισσότερο μεταφερει πολύτιμο απόθεμα γνώσης από την επαφή της με την ζωή και τους θεσμούς κοινωνιών με προηγμένα συστήματα διακυβέρνησης ,από την επαφή της με εργασιακά περιβάλλοντα απηλαγμενα από τον πρωτογονισμό της κλασικής Ελληνικής πατριαρχικής οικογενειακής επιχείρησης ,από την κουλτούρα της κομπίνας και της απάτης του κρατικοδίαιτου παρασιτισμού .
Η τελευταία κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τους 88  μέχρι τώρα νεκρούς έχει ανοίξει και ένα φαύλο κύκλο ενημέρωσης και προσέγγισης ενός ζωτικού προβλήματος που έχει να κάνει με την χωροταξικο σχεδιασμό της χώρας.
Εδώ πρόκειται για ένα από τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν γίνει στην χώρα μας .
Η επιστημονική διάθεση να συμβάλλει στον χωροταξικο σχεδιασμό θεωρήθηκε ασήμαντης αξίας από το πολιτικό σύστημα.  Οι φωνές των πολιτών που έβλεπαν τις συμφορές που θα συσωρευε το στρεβλό μοντέλο χωροταξικής αποσύνθεσης του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος θεωρήθηκαν διαχρονικά γραφικές κραυγές κάποιων περιθωριακών.  Ακομη και οι ήπιες παρεμβάσεις κάποιων υπουργών με ποιο χαρακτηριστικη εκεινη του Στέφανου Μάνου που του τερμάτισαν την πολιτική του καριέρα στην ΝΔ γιατι έμπαινε στα χωράφια της οικονομικης ασυδοσίας των κυκλωμάτων που έφτιαξαν τα πολεοδομικά εκτρώματα που ζει ο σύγχρονος Έλληνας και είχε την ουτοπία να πιστεύει ότι μπορεί να σχεδιάσει  χωρίς το κριτήριο της αναπαραγωγης του πελατειακού μοντέλου .
Αλλά ακόμη ποιο χαραχτηριστικη είναι η περίπτωση του Αντώνη Τριτση, ενός επιστήμονα, οραματιστή που άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική ,και τον οποίο παραίτησε ο τότε Πρωθυπουργός του με την αξέχαστη φράση
<<Αντώνη έγραψες ιστορία >> αλλά τράβα για το σπίτι σου ……
Ξερεις για να κόψουν τα κεφάλια των υπουργών η για τους διορισμούς των νέων, πολλές φορές οι συντεχνίες χρησιμοποιούσαν τις συζύγους, τις ερωμένες,τα συγκροτήματα ,τους εξομολογητές, τα μέντιουμ ,τους αστρολόγους…
Για να έχουμε γνώση επιτέλους για ποια Ελλάδα μιλάμε…
 <<Χωροταξία είναι η προβολή της κοινωνίας πάνω στο έδαφος >>
                 .                                           Henri Lefebvre .
Ο Απόστολος Λουλουδακης είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί