Κατέβασε tweet της κατά του Ν. Κοτζιά η ρωσική πρεσβεία

H ρωσική πρεσβεία κατέβασε από το Twitter την ανάρτηση που είχε κάνει σχετικά και τροφοδότησε τίτλους από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ όπως «Η Μόσχα αδειάζει Αθήνα», «Η Μόσχα διαψεύδει Κοτζιά» κ.ο.κ

Στο tweet της ρωσικής πρεσβείας αναφερόταν η δήλωση Κοτζιά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα: «Επιβεβαιώνουμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου (Λαβρόφ) να έλθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο», σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος προσκάλεσε ποιον σε επίσημη επίσκεψη.

Αυτή η ανάρτηση έγινε αιτία να προκληθεί περαιτέρω κλίμα ψυχρότητας, και βέβαια ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στα ελληνικά και τα ρωσικά ΜΜΕ. Μάλιστα, ορισμένα ελληνικά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ έσπευσαν με περίσσια ευκολία να χαρακτηρίσουν «ψεύτη» τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ως γνωστόν, μετά τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέϊ Μασλόφ, ότι η παρούσα χρονική συγκυρία (εννοώντας προφανώς τις απελάσεις δυο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα), δεν φαίνεται να είναι η κατάλληλη για να γίνει τον Σεπτέμβριο η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα, και παράλληλα επισήμαιναν ότι η προγραμματιζόμενη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του, συμφωνήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλλει η Μόσχα στην Αθήνα.

Οι διπλωματικοί κανόνες και η απαντητική επίσκεψη Κοτζιά

Να σημειωθεί ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε ήδη πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ελλάδα και για να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη τον Σεπτέμβριο, βάσει των διπλωματικών κανόνων, θα έπρεπε να κάνει μια απαντητική επίσκεψη στη Μόσχα και ο Ν. Κοτζιάς. Κάτι που έκανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τον προηγούμενο μήνα. Εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ν. Κοτζιάς κοινοποίησε και επίσημα ότι η Ελλάδα δέχεται την επίσκεψη Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο, και, όπως είναι φυσικό, του απηύθυνε δημόσια την πρόσκληση.

Τελικά, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, αντιλαμβανόμενη το προφανές ατόπημά της, απέσυρε την επίμαχη ανάρτηση.

Ενέργεια που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της λεκτικής αντιπαράθεσης,  την οποία ύψωσε αρκετά η Μόσχα, σε αντίθεση με την Αθήνα που κατέβαλε προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι για να μην επέλθει σοβαρό πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί