Αυξάνονται ουσιαστικά οι άδειες ξένων εργατών στο Λασίθι

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποίηση της ΚΥΑ «Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018», που συμπληρώνει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία στην Κρήτη.

Ο αριθμός των αδειών που είχαν καθοριστεί ήταν δυσανάλογα μικρός για τις  ανάγκες της Κρήτης, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μετά από εισήγηση της Περιφέρειας, οι εποχικοί εργάτες γης για το Λασίθι, έφταναν μόλις στους 50 όπως και οι εργάτες με εξαρτημένη εργασία. Ο συνολικός αριθμός εργατών ήταν 150.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ στον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για το Λασίθι προστίθενται άλλες  897 άδειες, φτάνοντας τελικά τις 1047.

Είναι άξιο αναφοράς ότι στο Λασίθι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης δόθηκαν οι περισσότερες συμπληρωματικές άδειες για εποχικούς εργάτες γης, καθώς οι ανάγκες της παραγωγής σε εργατικό δυναμικό είναι αυξημένες.

Το δίκαιο αίτημα των αγροτών, να μπορούν να αποσχολούν νόμιμα τους ξένους εργάτες γης που τόσο πολύ χρειάζονταν, βρήκε πολύ περισσότερα εμπόδια απ’ όσα μπορούσε κανείς να περιμένει, και χρειάστηκαν συστηματικές και επίμονες προσπάθειες τόσο των Βουλευτών όσο και των οργανώσεων των αγροτών για να μπορέσει να ικανοποιηθεί.

Ολοκληρώνεται έτσι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον εξορθολογισμό των εργασιακών σχέσεων στην αγροτική παραγωγή, ώστε και οι εργάτες γης να ασφαλίζονται και να μην βιώνουν το φόβο και τις απειλές της σύλληψης και της απέλασης αλλά και οι παραγωγοί να μπορούν να τους απασχολούν νόμιμα και να δικαιολογούν τα έξοδα καλλιέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί