Νέα στοιχεία φωτιά για τον Β. Σισαμάκη: Το έργο της Αλικαρνασσού που… πληρώθηκε δυο φορές και τα “45άρια”! (έγγραφα)

Στοιχεία για μια νέα υπόθεση κακοδιαχείρισης για τον τέως δήμο Αλικαρνασσού και τον τελευταίο δήμαρχο του, Βαγγέλη Σισαμάκη- που έχει έντονη οσμή σκανδάλου- έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το έργο της κατασκευής τοιχίων στον παραλιακό δρόμο της Αλικαρνασσού, έργο που εκτελέστηκε το 2008 από τον ΟΛΗ, αλλά… “ξαναεκτελέστηκε” από το δήμο μερικούς μήνες αργότερα, μετά μάλιστα την ολοκλήρωσή του! Όπως είναι προφανές, το έργο δεν εκτελέστηκε δεύτερη φορά, όμως πληρώθηκε δυο φορές!

Και τα νέα στοιχεία δημοσιοποιούν οι αυτοαποκαλούμενοι “Γνήσιοι και Έντιμοι πολίτες της Αλικαρνασσού”, με επιστολή τους στους εισαγγελείς, Διαφθοράς, Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Ηρακλείου, στο ΣΔΟΕ, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στους βουλευτές Ηρακλείου, στους εκπροσώπους των κομμάτων, στο δήμαρχο Ηρακλείου και στις δημοτικές παρατάξεις κα.

Αυτή είναι η τρίτη καταγγελία της ομάδας των κατοίκων για τον τελευταίο δήμαρχο της περιοχής. Τις δυο προηγούμενες είχαμε επίσης παρουσιάσει το 2017.

Οι   “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”, όπως υπέγραφαν, κατηγόρησαν με την πρώτη επιστολή τους τον κ. Σισαμάκη ότι χρησιμοποίησε τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ ως “όχημα” για να χειριστεί διάφορες περίεργες υποθέσεις, όπως είναι η πώληση ή εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων, για τις οποίες προκύπτουν πραγματικά πολλά ερωτηματικά. Μάλιστα, όπως υποστήριζαν οι επιστολογράφοι, γι αυτές ακριβώς τις περίεργες υποθέσεις είχε ο ίδιος διατηρήσει και την προεδρία της δημοτικής επιχείρησης. Με βάση αυτή την επιστολή ο κ. Σισαμάκης κλήθηκε από την εισαγγελία, καθώς διατάχτηκε έρευνα σε βάρος του, η οποία είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.

Με τη δεύτερη επιστολή τους, ανάμεσα στα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ήταν και η… πιο γρήγορη στην ιστορία νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών! Έγιναν την ίδια ημέρα, με αίτηση του γνωστού επιχειρηματία του πρατηρίου καυσίμων, απέναντι από τη ΣΕΑΠ, με τον οποίο συναλλάχθηκε ο κ. Σισαμάκης για την σκανδαλώδη εκμίσθωση του δημοτικού οικοπέδου.

Η νέα υπόθεση με το έργο που πληρώθηκε δυο φορές!

Η νέα υπόθεση- με την τρίτη στη σειρά επιστολή προς τις εισαγγελικές αλλά και πολιτικές αρχές- παρουσιάζεται σήμερα από το Candiadoc. Σύμφωνα με την καταγγελία αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν, τμήμα του έργου του παραλιακού μετώπου της Αλικαρνασσού πληρώθηκε δυο φορές. Το έργο εκτέλεσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Στο πλαίσιό του κατασκευάστηκαν, στις αρχές του 2008, τα τοιχία του δρόμου.

Όμως τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού (ΔΕΠΑΝΑΛ), στην οποία πρόεδρος ήταν ο δήμαρχος Αλικαρνασσού Β. Σισαμάκης, αναθέτει και πάλι την κατασκευή των τοιχίων στον εργολάβο του έργου, που είχε εκτελέσει με την εργολαβία του ΟΛΗ! Μάλιστα κάνει δυο αναθέσεις, τη μία με τον τίτλο “Υποστήριξη πρανών παραλιακής οδού στη θέση Καρνάγιο” και τη δεύτερη “Κατασκευή τοιχίων μεταξύ των οδών Σεφέρη και Δωδεκανήσου”. Με άλλα λόγια, σπάει το έργο σε δυο ισόποσα (από 41.000 ευρώ). Όμως αντικείμενο του έργου δεν υπάρχει, καθώς έχει εκτελεστεί μήνες πριν!

Την επιβεβαίωση μάλιστα ότι η ανάθεση είναι χωρίς αντικείμενο κάνει η εταιρεία συμβούλων μηχανικών “Τρίτων” όταν καλείται αργότερα από τον ΟΛΗ να ερευνήσει τις δυο υποθέσεις. Στο έγγραφο που υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Ι. Σιώρης στις 7 Ιανουαρίου 2015, αναφέρεται ότι διερευνήθηκαν τα στοιχεία της εκτέλεσης του έργου “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Νέας Αλικαρνασσού”, που υλοποίησε ο ΟΛΗ, και αυτά της μελέτης και του συμφωνητικού του δήμου με τον εργολάβο και προέκυψε ότι το φυσικό αντικείμενο είναι το ίδιο!

“Το τεχνικό αντικείμενο του εν λόγω Συμφωνητικού ΔΕΠΑΝΑΛ εμπίπτει στο φυσικό περίγραμμα και στο τεχνικό αντικείμενο της της εργολαβίας “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Νέας Αλικαρνασσού” και κατ’ επέκταση οι συναρτώμενες με αυτό εργασίες εμπεριέχονται στον ελεγχθέντα και αποτιμηθέντα από εμάς οικονομικό απολογισμό της τελευταίας”, σημειώνει στο έγγραφο η εταιρεία “Τρίτων”.

Στην επιστολή των “Γνήσιων και Έντιμων πολιτών της Αλικαρνασσού” προστίθεται ότι με ανάλογο τρόπο έχουν “εκτελεστεί” πολλά εικονικά έργα στον τέως δήμο Αλικαρνασσού, ενώ αναφέρει ως παράδειγμα την ανάθεση της εργολαβίας καθαρισμού του καταυλισμού των Ρομά, η οποία έγινε από το δήμο, με δικά του συνεργεία και μηχανήματα, εμφανίζεται να έχει γίνει και απευθείας ανάθεση σε εργολάβο, που πληρώθηκε κανονικά!

Η επιστολή αναφέρει ότι και για τα συγκεκριμένα αλλά και για πολλά άλλα έργα που έσπαγαν σε “45άρια” ώστε να δίδονται με απευθείας αναθέσεις, μια έρευνα στα αρχεία της ΔΕΠΑΝΑΛ θα αποδείξει πολλά…

Οι προηγούμενες καταγγελίες

Όπως προαναφέραμε, σε βάρος του κ. Σισαμάκη υπάρχουν καταγγελίες για άλλες δυο υποθέσεις, για τις οποίες ήδη κάνει έρευνα η εισαγγελία.

Οι   “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”, όπως υπογράφεται η επιστολή, κατηγορούν αρχικά τον τότε δήμαρχο της περιοχής ότι χρησιμοποίησε τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ ως “όχημα” για να χειριστεί διάφορες περίεργες υποθέσεις, όπως είναι η πώληση ή εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων, για τις οποίες προκύπτουν πραγματικά πολλά ερωτηματικά. Μάλιστα, υποστηρίζουν οι επιστολογράφοι, γι αυτές ακριβώς τις περίεργες υποθέσεις είχε ο ίδιος διατηρήσει και την προεδρία της δημοτικής επιχείρησης.

Με την επιστολή, αλλά και με στοιχεία που τη συνοδεύουν, καταγγέλλονται δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις αγοραπωλησίας και εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων, που φαίνεται να έχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Μάλιστα για τη μία (πρόκειται για το ακίνητο απέναντι στη ΣΕΑΠ όπου λειτουργεί το περίφημο πρατήριο καυσίμων για το οποίο υπάρχουν πολύχρονες δικαστικές διαμάχες αλλά και πολλά δημοσιεύματα) το Candianews έχει και επιπλέον αποδείξεις από αυτές που είναι ήδη στα γραφεία των τριών εισαγγελέων και των άλλων παραγόντων του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη υπόθεση αφορά- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή- σε μια δημοτική έκταση 8 στρεμμάτων, η οποία χωρίστηκε σε δύο τμήματα το ένα άρτιο (4.083,62) και, περιέργως, το δεύτερο μη άρτιο (3.916,38). Σύμφωνα με την καταγγελία, το τοπογραφικό το έκανε ο μηχανικός ιδιώτη επιχειρηματία, και όχι οι μηχανικοί του δήμου, οι οποίοι το υπέγραψαν. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε στη συνέχεια το άρτιο οικόπεδο, χωρίς στο συμβόλαιο που υπογράφηκε από τον ίδιο και τον κ. Σισαμάκη, να γίνεται αναφορά στην έκταση, αλλά μόνο στα όριά της. Ο επιχειρηματίας πλήρωσε 1,645 εκατ. ευρώ και αργότερα το πούλησε σε ακριβώς διπλάσια τιμή (3,291 εκατ. ευρώ)!

Μάλιστα- πάντα κατά την έγγραφη καταγγελία- στο συμβόλαιο μεταπώλησης του πρώτου τμήματος αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας θα εισπράξει bonus 300.000 ευρώ, αν πωληθεί το υπόλοιπο τμήμα της… δημοτικής έκτασης, που πλέον δεν ήταν άρτιο οικόπεδο! Το πώς μπορεί να υπάρξει τέτοια αναφορά σε μια πράξη τρίτων για την πώληση ενός (άλλου) δημοτικού οικοπέδου, είναι μια απορία…

Η δεύτερη υπόθεση μοιάζει ακόμα πιο σοβαρή, και αναφέρεται στην έκταση στην οποία αναπτύχθηκε το πολυσυζητημένο πρατήριο υγρών καυσίμων, απέναντι από τη ΣΕΑΠ.

Ο δήμος Αλικαρνασσού βγάζει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση τρεις εκτάσεις που άλλοτε χρησιμοποιούσε το ΚΤΕΛ. Για να προχωρήσει στη διαδικασία ο δήμος παραχώρησε την κυριότητα στη δημοτική επιχείρησή του, τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Πρόκειται για τρεις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 14,6 περίπου στρεμμάτων. Μας απασχολεί όμως τώρα η μία, που είναι περίπου 5,3 στρέμματα. Ο διαγωνισμός γίνεται τον Νοέμβριο του 2005, με κατώτατη τιμή μισθώματος 36.000 ευρώ ετησίως, και η επιτροπή διαγωνισμού, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο κ. Σισαμάκης, βάζει δυο όρους που εγκρίνονται ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΑΛ: απαγορεύεται ρητά η υπομίσθωση καθώς και η παραχώρηση της έκτασης σε τρίτο, με ή χωρίς ανταλλάγματα, ενώ η χρήση του χώρου δεν μπορεί να είναι διαφορετική με αυτή που ορίζει το σχέδιο της Αλικαρνασσού.

 

Η ρητή απαγόρευση υπενοικίασης αποτελεί το άρθρο 15 της διακήρυξης, που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια σε τρεις εφημερίδες του Ηρακλείου, όπως βλέπουμε από το απόσπασμα που είχε στη διάθεσή του και παρουσίασε τότε το Candianews.

 

Ο επιχειρηματίας Θανάσης Ευαγγελόπουλος (συνιδιοκτήτης του πρατηρίου υγρών καυσίμων που λειτουργεί σήμερα στον χώρο αυτό, απέναντι από τη ΣΕΑΠ), πριν τον διαγωνισμό, στέλνει στη ΔΕΠΑΝΑΛ μια ιδιόχειρη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την έκταση “ως έκθεση και φύλαξη σκαφών αναψυχής και ως εμπορία αυτοκινήτων”, δραστηριότητα προφανώς συμβατή στη συγκεκριμένη θέση.

Δείτε το ιδιόγραφο σημείωμα (χωρίς ημερομηνία) από το φάκελλο που έχουν στείλει οι “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”

 

Πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδεικνύεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας (άγνωστο αν υπήρξε άλλη προσφορά – στην επιστολή, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αναφέρεται η τυπική παρουσία του επιχειρηματία που είχε αγοράσει και πωλήσει την προηγούμενη έκταση- αλλά ο Θ. Ευαγγελόπουλος κερδίζει τον διαγωνισμό προσφέροντας τίμημα όσο ακριβώς ήταν το κατώτατο και αρχικό τίμημα, των 36.000 ευρώ, συνεπώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε τελικά ή δεν έγινε δεκτή άλλη προσφορά). Βεβαίως αν στον διαγωνισμό δεν υπήρχαν οι όροι, που αναφέρονται και στο συμφωνητικό, να μην απαγορεύεται, δηλαδή, η υπενοικίαση, ή αν δεν υπήρχαν περιορισμοί στις δραστηριότητες, τότε ποιος ξέρει αν θα υπήρχαν και άλλοι που θα ενδιαφέρονταν;

Κι ενώ η έκταση πλέον έχει δοθεί στον επιχειρηματία Θ. Ευαγγελόπουλο, με τον όρο να μην μπορεί να την ενοικιάσει σε άλλο και τη δήλωσή του ότι θα είναι χώρος φύλαξης σκαφών και εμπορίας αυτοκινήτων, ο επιχειρηματίας επανέρχεται και με αίτησή του στις 31 Ιουλίου 2007 ζητά να αλλάξουν οι όροι του συμφωνητικού, να μπορεί να το υπενοικιάσει ο ίδιος, να αναπτυχθούν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και να παραιτηθεί ο δήμος από το δικαίωμα της ιδιόχρησης για όλο το διάστημα της μίσθωσης (μέχρι δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018).

Δείτε το έγγραφο από τα στοιχεία που στάλθηκαν στους εισαγγελείς

 

Η ΔΕΠΑΝΑΛ, στην οποία υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος ήταν ο τότε δήμαρχος Αλικαρνασσού, παρά το γεγονός ότι οι όροι αυτοί, για την ρητή απαγόρευση της υπενοικίασης αλλά και τη μορφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπήρχαν στον διαγωνισμό, δέχεται τα αιτήματά του και απαντά θετικά, αλλάζοντας το μισθωτήριο, οι όροι του οποίου προέκυπταν από τον διαγωνισμό. Ουσιαστικά ακυρώνει τον διαγωνισμό!

(από την έρευνα του Candia το σχετικό έγγραφο)

 

Στις 11 Οκτωβρίου 2007 ο επιχειρηματίας κάνει αίτηση για αλλαγές στον χώρο, που δείχνουν ότι αλλάζει και η χρήση του, ριζικά. Αυθημερόν απαντά ο δήμαρχος θετικά!

Δείτε το έγγραφο

 

 

Το περίεργο είναι ότι ακριβώς την επομένη ο επιχειρηματίας – ενοικιαστής υπογράφει συμβόλαιο στην Αθήνα με την BP HELLAS για την υπομίσθωση της έκτασης ώστε να αναπτυχθεί το πρατήριο καυσίμων, δραστηριότητα που στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις που ορίζει το σχέδιο. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ριζικές αλλαγές θα πρέπει να ήταν σε γνώση του καιρό πριν ότι το αίτημά του είχε γίνει δεκτό, κι όχι την προηγούμενη ημέρα που το κατέθεσε και του  δόθηκε η αυθημερόν θετική απάντηση…

Μάλιστα εδώ προκύπτει κι ένα ακόμα θέμα: η δεύτερη εταιρεία δίνει μπόνους στον πρώτο επιχειρηματία ποσό 1.050.000 ευρώ, πέραν από το τίμημα της υπενοικίασης! Και αναφερόμαστε σε μια δημοτική έκταση. Άραγε ο δήμος Αλικαρνασσού δεν θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα εισέπραττε το ποσό αυτό;

Δείτε το σχετικό παράρτημα της συμφωνίας, που έχει σταλεί στους εισαγγελείς, αλλά έχει στη διάθεσή του και το Candia.

 

Δείτε και δυο από τις επιταγές (840.000 και 10.000 ευρώ) που εισέπραξε ο επιχειρηματίας έναντι τις υπενοικίασης (από την έρευνα του Candia τα σχετικά ντοκουμέντα)

 

 

“Απευθείας αναθέσεις, σπασμένα και διπλοπληρωμένα έργα”! 

Παράλληλα, και πέρα από τις υποθέσεις αυτές, οι “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες” καταγγέλλουν τον κ. Σισαμάκη ότι “έσπαγε” έργα για να τα δίνει με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμούς, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για “αόρατα έργα”, αλλά διπλοπληρωμένα!

Η ανάρτηση Σισαμάκη που επιχείρησε να προλάβει τα γεγονότα 

Ο ίδιος ο κ. Σισαμάκης με μια ανάρτησή του, ενώ είχε πληροφορηθεί την ύπαρξη της πρώτης επιστολής, θέλησε να προλάβει τα γεγονότα, κυρίως σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων (ούτως ή άλλως η εισαγγελική ή άλλη έρευνα προφανώς δεν μπορεί να επηρεαστεί από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα). Έτσι, με την ανάρτησή του κατήγγειλε”τη δράση γνωστών- άγνωστων ανθρωπίνων ερπετών της συκοφαντίας και της σπίλωσης του προσώπου μου”, όπως γράφει. Και προσθέτει:

“Οι γνωστοί άγνωστοι “άνδρες” με τις φουτσίτσες ας βγουν επώνυμα να τα πουν οι θρασύδειλοι αλλά τρέμουν τις συνέπειες. Μπορεί να είναι καλοί σεναριογράφοι επιστημονικής φαντασίας, αλλά τρέμουν την αλήθεια και την πραγματικότητα. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτήν την πόλη, και οι ακέραιοι, αλλά και οι ανύπαρκτοι, τα απόλυτα μηδενικά που αναζητούν υπαρξιακό ρόλο μέσω της λάσπης μέσα στην οποία τσαλαβουτούν διαρκώς”.

Ο πρώην δήμαρχος Αλικαρνασσού αναφέρεται σε ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε, όπως λέει, σε περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, παραλείποντας να σημειώσει ότι πρόκειται μεν για ανώνυμη επιστολή που συνοδεύεται όμως από ντοκουμέντα για συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ έχει σταλεί όχι μόνο σε περιφερειακούς και δημοτικού συμβούλους, αλλά κυρίως στους:

-Εισαγγελέα Διαφθοράς

-Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης

-Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου

-Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

-ΣΔΟΕ

-ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

-Βουλευτές, κόμματα, φορείς

-Δήμαρχο Ηρακλείου και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

 

Η επιστολή 

Από την επιστολή έχουμε παραλείψει μέρος από το εισαγωγικό κομμάτι το οποίο συγκρίνει την παρουσία και τη δράση του κ. Σισαμάκη με αυτή του άλλοτε περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εξέπεσε από το αξίωμά του μετά την καταδίκη του για χειρισμούς σε σχέση με το δημόσιο χρήμα. Επίσης έχουν απαλειφθεί ονόματα για τα οποία γίνονται καταγγελίες, όμως το Candianews δεν έχει τις αποδείξεις στη διάθεσή του (αναφέρονται στην περίπτωση του πρώτου οικοπέδου)

Διαβάστε την επιστολή

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί