Έδιωξαν από τα σύνορά τους άμαχους Σύρους εν μέσω βομβαρδισμών

Δεκάδες εκτοπισμένοι από τη Συρία πλησίασαν στα σύνορα με το Ισραήλ επιδιώκοντας να περάσουν για να ξεφύγουν από βομβιστικές επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ, αλλά εκδιώχθηκαν από ισραηλινούς συνοριοφύλακες.

Σύμφωνα με το Reuters, άμαχοι από τους καταυλισμούς Σύρων προσφύγων περπάτησαν στα Υψίπεδα του Γκολάν έως τον κοντινό μεθοριακό φράκτη του Ισραήλ και σταμάτησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον φράxτη.

«Βρισκόσαστε στη μεθόριο του κράτους του Ισραήλ. Γυρίστε πίσω, δεν θέλουμε να σας βλάψουμε», φώναζε Ισραηλινός στρατιώτης με μεγάφωνο στο πλήθος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

Nabaa Media, via AP

Στη συνέχεια οι άμαχοι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν ως σημαίες λευκά ρούχα, άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προς τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Οι άνθρωποι από τα στρατόπεδα προσφύγων πήγαν πολύ κοντά στα σύνορα για να ζητήσουν προστασία, επειδή οι βομβαρδισμός είναι πολύ κοντά στην Quneitra», ανέφερε μία πηγή κοντά στα Γκολάν κάνοντας λόγο για τραγωδία.

Δέκα νεκροί

Σύμφωνα με το Associated Prees, εκεί σήμερα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι μετά από αεροπορική επιδρομή, που έπληξε ένα σχολείο το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο, περίπου 7 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Μέχρι στιγμής 160.000 πολίτες έχουν καταφύγει στα Υψίπεδα του Γκολάν και έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) εκτιμά ότι περίπου το 5% των εκτοπισθέντων ζουν με μόνη τα δέντρα να τους «προστατεύουν» από το ζεστό καιρό.

Όμως, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, παρά τις επείγουσες εκκλήσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που τονίζουν ότι η ζωή τους κινδυνεύει.

Nabaa Media, via AP

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν την απελπισία όσων επιδιώκουν να δραπετεύσουν, καθώς οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα επιχειρούν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της νότιας Συρίας.

Αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς γύρω από την Quneitra για να εξαναγκάσουν σε παράδοση ομάδες ανταρτών που εξακολουθούν να ελέγχουν έδαφος στην περιοχή.

Οι περιοχές Deraa και Quneitra θεωρούνται εδώ και καιρό στρατηγικής σημασίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα δεχόταν την κυβέρνηση της Συρίας να ελέγχει την περιοχή.

efsyn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί