Ο κινέζικος κολοσσός που επενδύει στα αιολικά πάρκα της Κρήτης, αλλά μπλοκάρει το “μεγάλο καλώδιο”!

Κινέζοι είναι η αιτία για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης η οποία “κόλλησε” στο εταιρικό σχήμα!

Δείτε: “Κόλλησε” στο εταιρικό σχήμα το “μεγάλο καλώδιο” ενέργειας της Κρήτης- Στη ΡΑΕ οι εξελίξεις

Κι αυτό γιατί, μέσω του Ομίλου Κοπελόύζου, οι Κινέζοι μπαίνουν στην αγορά ενέργειας της Κρήτης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στην ΕΕ, καθώς υπάρχει έμμεση συμμετοχή του κολοσσού της China Energy στο έργο. Η κινέζικη εταιρεία έχει αποκτήσει το 50% του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο περιλαμβάνει άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη με ετήσια δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ. Αυτές οι άδειες απαιτούν επίσης συμμετοχή στο έργο διασύνδεσης, διαφορετικά θα ακυρωθούν. Η Κίνα έχει έντονο ενδιαφέρον για τα αιολικά πάρκα της Κρήτης και έχει τεράστια κεφάλαια για επένδυση.

Αυτή ακριβώς η εμπλοκή προκαλεί την ευρωπαϊκή ανησυχία και μπλοκάρει το εταιρικό σχήμα του εμβληματικού για την Κρήτη έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

πρέπει να βρει μια εναλλακτική λύση εντός δύο μηνών, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να θέσει την Κρήτη σε κίνδυνο συνολικής διακοπής ρεύματος μετά το 2020. Η ΡΑΕ πιθανόν να παραχωρήσει το έργο απευθείας στον ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί