Μοσκοβισί: Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της – Δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα τα προβλήματα

«Η Ελλάδα ήρθε η ώρα να σταθεί στα πόδια της» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει και του Eurogroup της Πέμπτης, όπου η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, λέγοντας πως «μετά από οκτώ χρόνια επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup πρέπει να πάρει αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Όπως επισήμανε, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008 και το 2017 επέστρεψε στην ανάπτυξη (1,4%), ότι από δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι) και ότι από τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας 27,5%, το 2013, η ανεργία μειώνεται σταθερά, φτάνοντας το 20,1% φέτος.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, πρέπει να σηματοδοτήσει μία «απτή αλλαγή» για τη χώρα και να αποτελέσει τη στιγμή ομαλοποίησής της. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι την επομένη της 20ής Αυγούστου, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να ενταχθεί σε «ενισχυμένη εποπτεία», προκειμένου να παρακολουθούνται η εξέλιξη του χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί