Σε εξέλιξη η έρευνα για τον μαρτυρικό θάνατο των ελαφιών (Φωτο)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών για τον εντοπισμό παραβατών, οι οποίοι τοποθετούν διάφορα υλικά στην περίφραξή τους, όπου παγιδεύονται τα ελάφια της Ρόδου!

Για το θέμα έχει πλήρως ενημερωθεί και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία και διερευνά το ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών ακόμα και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, αναφορικά με το αν και κατά πόσο έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχουν ενημερώσει τους κατοίκους των περιοχών τους για την αποφυγή τέτοιων ενεργειών σε βάρος των ελαφιών!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, γεωργοί να χρησιμοποιούν για περίφραξη στις εκτάσεις που καλλιεργούν, κυρίως στη Νότια Ρόδο, υλικά τα οποία ή δεν ενδείκνυται για περίφραξη και για τα οποία μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για τοποθέτηση παγίδων για ζώα (π.χ. δίκτυα ψαρέματος), ή ναι μεν αποτελούν και πωλούνται ως υλικά περίφραξης, πλην όμως σε αυτά εγκλωβίζονται τα κέρατα των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ενημερωθεί έγκαιρα η αρμόδια υπηρεσία που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Δασική, και να μεριμνήσει άμεσα για τον απεγκλωβισμό τους, τότε τα ζώα βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο.

Σε εξέλιξη η έρευνα για τον μαρτυρικό θάνατο των ελαφιών (Photos) - Media

Οι ακίνδυνδες περιφράξεις

Το ελάφι της Ρόδου, το οποίο αποτελεί μοναδικό είδος γονιδιακά παγκόσμια, πρέπει να προστατευθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πλέον ακίνδυνος τρόπος περίφραξης, αποτελεί η περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια. Η περίφραξη αυτή είναι ωστόσο η πλέον δαπανηρή, για αυτό και υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις όπως αυτή που εφαρμόζεται τελευταία, όπου ορισμένοι τοποθετούν πάνω στις περιφράξεις κορδέλες, οι οποίες φωσφορίζουν τη νύκτα αποτρέποντας τα ελάφια να εισέρχονται στις καλλιέργειες. Αυτή η μέθοδος δείχνει αφενός να μην είναι δαπανηρή και αφετέρου να μην εγκλωβίζονται σε αυτήν ελάφια.

Όμως δεν λειτουργούν όλοι κατά αυτόν τον τρόπο, θέλοντας δηλαδή να προστατεύσουν την περιουσία τους αλλά και τη ζωή των ελαφιών, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ό,τι είναι αποτελεσματικότερο και με το όποιο κόστος για τα ζώα αυτά.
Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες με κυρίαρχη τη Δασική έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό παραβατών, δηλαδή αυτών που έχουν τοποθετήσει περιφράξεις – παγίδες για τα ελάφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», σε όσους εντοπίζονται να έχουν παράνομα μέσα περίφραξης, οι αρμόδιοι της Δασικής Υπηρεσίας θα προχωρούν στην υποβολή πρωτοκόλλων μηνύσεων ενώ θα ενημερώνεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για κάθε εγκλωβισμένο νεκρό ελάφι.

Σημειώνεται πως στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και δη της Εισαγγελίας, έχουν «κλειδωθεί» και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι θα διερευνηθούν αν και κατά πόσο έχουν μεριμνήσει για την αποφυγή τοποθέτησης από ιδιώτες και γεωργούς τέτοιων περιφράξεων – παγίδων.
Εάν υπάρξει συνεργασία φορέων και πληθυσμού, τότε και οι περιουσίες προστατεύονται και τα ελάφια της Ρόδου παραμένουν ζωντανά!

Πηγή: rodiaki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί