Η Φώφη θέλει το Κίνημα Αλλαγής ουρά της ΝΔ- Απέναντί της όλοι οι υπόλοιποι

Αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ονομασία της πΓΔΜ εκτιμά η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Καλή χαρακτήρισαν τη συμφωνία ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η ΔΗΜΑΡ. 

Το χάσμα που άνοιξε στο Κίνημα Αλλαγής το Μακεδονικό διευρύνεται

Χωρίς κοινή απόφαση επί του θέματος κατέληξε αργά τη νύχτα της Τετάρτης το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής ενδεικτικό των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν εντός του φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος και Ανδρουλάκης φέρεται να βλέπουν θετικά πολλά σημεία της συμφωνίας.

Πηγές από το Ποτάμι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασαν τις διαρροές για την άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε αντικείμενο τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό. Όπως ανέφεραν, «στο πολιτικό συμβούλιο, πέντε από τα έξι μέλη του, υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός!».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Η Φώφη Γεννηματά μετατρέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ουρά της Νέας Δημοκρατίας

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για αβεβαιότητες και πως υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης αναγνώρισε ωστόσο  ότι  «Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίησή της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας»,  όπως αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

«Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και εάν η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Επισημαίνει τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία κατηγορεί για διγλωσσία και χειρισμούς υπογραμμίζοντας ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η  κ. Γεννηματά επικρίνει και τη ΝΔ καθώς φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Για το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει  ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Υπέρ ο Σταύρος Θεοδωράκης
Υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να γίνει», αναγνωρίζοντας μεν ότι έχει αδυναμίες που πρέπει να συζητηθούν αλλά όπως είπε όλοι πρέπει να κινηθούν πέρα από κραυγαλέους τίτλους και εθνικιστικά συνθήματα.

«Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τις αρχές και τα πιστεύω μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, εξηγώντας τη στάση του απέναντι στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

«Αν πούμε είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού θα πούνε είμαστε υπέρ του Τσίπρα. Αν πούμε καταψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα, θα πουν στηρίζετε το Μητσοτάκη. Προσωπικά δεν καθοδηγούμαι από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τα πιστεύω μου μόνο και μόνο για να παραμείνω στη θέση μου. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Γιατί τα προβλήματα δημιουργούνται από αυτούς που έχουν στο μυαλό τους το πολιτικό κόστος. Στη μια άκρη ο λαϊκισμός στην άλλη ο συντηρητισμός», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους».

Την έντονη αντίδραση του κ. Θεοδωράκη προκάλεσαν στο σημείο αυτό, τα σχόλια της Κατερίνας Μάρκου (πρώην βουλευτής του Ποταμιού που προσχώρησε στη ΝΔ), ότι «μάλλον δεν περπατά στη Θεσσαλονίκη».

«Εγώ κυκλοφορώ στους δρόμους και όχι στα σαλόνια. Βγάλτε τις γόβες σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου. Να χαίρεστε τους νέους σας συμμάχους σας κυρία Μάρκου», της αντέτεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Πρέπει να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στους γείτονες μας να γίνουν μέλη της ΕΕ και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη που δεν φοβάται την επιχειρηματικότητα, πρώτη στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες και θα δοθεί η δυνατότητα να τις συζητήσουμε, είναι όμως το βήμα που πρέπει να κάνουμε. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια και οι επιθέσεις κατά της χώρας μας από αυτούς που πολεμούν τη διαφαινόμενη συμφωνία, μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αν ο κ. Ζάεφ καταφέρει να πείσει τους πολίτες της χώρας του οι αλυτρωτισμοί και η εχθρότητα που υπαγορεύουν οι εθνικιστές, θα τελειώσουν».

«Όχι», όμως, είπε ο κ Θεοδωράκης, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ έκανε λόγο για ανορθολογική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία όπως είπε δεν υπάρχουν αρχές να τους ενώνουν αλλά ενώνονται κυρίως από την ανάγκη εξουσίας.

«Στις 21 Αυγούστου τα παραμύθια τελειώνουν Πρέπει μόνοι μας να βγούμε στο δάσος. Ήδη έχει φανεί ότι υπάρχει δυσπιστία των διεθνών αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Και είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά με πολλά βάρη για όλους και κυρίως για όσους απέμειναν να παράγουν σε αυτή τη χώρα. Και αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι και να ζητήσει βοήθεια δεν θα βρεθούν συμπαραστάτες. Λέμε όχι, συνεπείς στη στάση μας, αλλά τις επόμενες μέρες είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Καλή η συμφωνία για τον Γιώργο Καμίνη

«Δεν θα γίνουμε μέρος της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μας διχάζει για το Μακεδονικό, προκειμένου να καταπιούμε το Μεσοπρόθεσμο. Ούτε όμως και πρέπει να πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεπουλά τις προηγούμενες θέσεις της για τριάκοντα αργύρια εξουσίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Επισημαίνοντας δε ότι «ο πάγιος υποκινητής των «αγανακτισμένων» στη χώρα μας υπήρξε η Δεξιά, ήδη από την εποχή των «ταυτοτήτων» και στη συνέχεια του αντιμνημονιακού πολέμου, τον οποίο η ίδια εκήρυξε το 2010», τονίζει: «Η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες. Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. «Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί», σημειώνει, προσθέτει ωστόσο πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν καλείται να αποφασίσει και ότι υπάρχει ο χρόνος για μια συζήτηση ψύχραιμη, καθώς το Μακεδονικό ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες πτυχές για πολλούς συμπατριώτες μας. (αναλυτικά)

ΔΗΜΑΡ: Λύση στο Μακεδονικό αλλά και εκλογές

Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. Σ΄ αυτή την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή. (αναλυτικά)

Βενιζέλος υπέρ της συμφωνίας: Εγώ δεν είμαι τυχοδιώκτης

Δεν ευθυγραμμίζεται με την αρνητική στάση της Φώφης Γεννηματά για τη συμφωνία του Μακεδονικού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρνοντας σε ακόμα πιο δυσμενή θέση την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για το ποια θα είναι η τελική του στάση στην περίπτωση που η συμφωνία για το ονοματολογικό τεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, απάντησε πως δεν είναι αρνητικός στην υπερψήφισή της, ζητώντας όμως διορθώσεις επί του τελικού κειμένου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί