Έρευνα για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας με αφορμή το χρυσαυγίτικο κάλεσμα σε πραξικόπημα

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας σχετικά με το κάλεσμα του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση σε πραξικόπημα έδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και σχετικά δημοσιεύματα.

Νωρίτερα, εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, για το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Ο κ. Κοντονής διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής, πρωτοφανους ομιλίας του Μπαρμπαρούση (ο οποίος κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα), δίνοντας παράλληλα εντολή για τη διενέργεια της έρευνας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων, τον χαρακτηρισμό των οποίων θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη του βουλευτή (πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Προφορική μηνυτήρια αναφορά κατά Μπαρμπαρούση και Χρυσής Αυγής από Π. Καμμένο και Φ. Κουβέλη

Εν τω μεταξύ, προφορική μηνυτήρια αναφορά αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να καταθέσουν από λεπτό σε λεπτό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπλ.υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση αλλά και κατά τη Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ.κ. Π.Καμμένος και Φ.Κουβέλης θα ζητήσουν από τον εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις με βάση τα προβλεπόμενα από τον ποινικό κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής K. Μπαρμπαρούσης, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είπε επί λέξει: «επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία! Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης προκαλώντας θύελλα στην αίθουσα.

«Τα μαζεύουν» αναγκαστικά οι νεοναζί, διαγράφουν τον Μπαρμπαρούση

Η Χρυσή Αυγή, αφού χειροκρότησε σύσσωμη το κάλεσμα Μπαρμπαρούση σε πραξικόπημα, σύρθηκε στην αποπομπή του βουλευτή από την Κ.Ο., μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο η άσκηση δίωξης να αφορά σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, λόγω της δηλώσεως του βουλευτού Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, δηλώσεως η οποία βρίσκεται εκτός γραμμής της ΧΑ, αποφάσισα, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ΚΟ του κόμματος το εξής: Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης τίθεται εκτός ΚΟ του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή» ανεφέρει ο κ. Μιχαλολιάκος.

Π. Καμμένος: Σοβαρό ποινικό αδίκημα και βαριά προσβολή των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Χ.Α.

Τα άρθρα 134 και 135 του Π.Κ. (περί «εσχάτης προδοσίας») επικαλέστηκε νωρίτερα ο Π. Καμμένος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής και ζητώντας να κινηθεί η δικαιοσύνη εναντίον του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση καθώς και της Χρυσής Αυγής, μετά την «έκκληση» για στρατιωτικό πραξικόπημα. Επίσης ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει την «άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή για να μπορέσει να εφαρμόσει η δικαιοσύνη τους νόμους».

O υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την έκκληση των νεοναζί: Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα δημοκρατικές, υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία και κανείς δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, όπως αυτές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση, υπογράμμισε προ ολίγου στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας και υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες εκκλήσεις στο παρελθόν οδήγησαν σε απώλεια εθνικού εδάφους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αφήνεται σκιά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και να καλούνται αυτές να καταλύσουν το πολίτευμα.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής:

Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είχε ως εξής:

Πριν από λίγο, στην Ελληνική Βουλή, υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός Κόμματος προέβη σε ανοικτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής και εναντίων του «απάτριδος» όπως είπε Πρωθυπουργού.

Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς όμως δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη Δημοκρατία με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων για τη δημιουργία επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην Ολομέλεια του Σώματος, με απόφασή της, κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν  μέχρι τη λήξη της παρούσας διαδικασίας αύριο το βράδυ, να μην έχουν αυτό το προνόμιο που δίνει αυτή η Αίθουσα στην παρουσία της.

Διότι, δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, αλλά πρέπει να δοθεί από την Ελληνική Βουλή προς όλο το λαό ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και  ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα. Είμαι σαφής, αυτή η πρόκληση, καθώς μάλιστα ύστερα από την παρουσία του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά επί της ουσίας κάλυψε αυτήν την συμπεριφορά και χωρίς καμία διάσταση και έννοια συλλογικής ευθύνης που είναι έξω από τη δημοκρατική κουλτούρα, αφορά στο σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή. Και με αυτήν έννοια εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια για την στέρηση του δικαιώματος της συζήτησης, δεν θέλω να ξανακούσω και μιλάω και προσωπικά από καρδιάς, γιατί μετά από μερικούς ομιλητές θα μιλήσουν και άλλοι εκπρόσωποι,  αυτή την πρόκληση η οποία είναι σαφές ότι υπήρξε προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο, μεθαύριο σ’ αυτόν τον τόπο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας.

Παρακαλώ αν δεν υπάρχει αντίρρηση να γραφτεί στα πρακτικά ότι ομόφωνα η Βουλή και οι παρούσες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου  συμφωνούν με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής.

Τι προβλέπει το άρθρο 79 του Κανονισμού της Βουλής

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι, όπως προαναφέραμε, το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί