Την Παρασκευή το πρωί η συζήτηση για το Σκοπιανό στη Βουλή

Το αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιων της Βουλής των Ελλήνων βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για τη διεξαγωγή συζήτησης επί της συφωνίας με τα Σκόπια, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθυπουργός.

Συγκεριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά η συζήτηση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 10 το πρωί.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής αναμένεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη συμφωνία με τον σκοπιανό ομόλογό του αναφορικά με το Μακεδονικό.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση που στην πραγματικότητα αποτελεί μια «μίνι» προ ημερησίας ξεκινά μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η διαδικασία προβλέπει πως η ενημέρωση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και ξεκινά πριν από αυτή (πριν δηλαδή την έναρξη συζήτησης νομοσχεδίου ή ερωτήσεων) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος τοποθετείται για δέκα λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια ξεκινά ένας κύκλος τοποθετήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς για πέντε λεπτά, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους επί των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Ακολουθεί η απάντηση και πάλι του πρωθυπουργού για πέντε λεπτά και αμέσως μετά οι δευτερολογίες των υπόλοιπων αρχηγών για τρία λεπτά. Το λόγο παίρνει τελευταίος κλείνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία και πάλι ο πρωθυπουργός για τρία λεπτά της ώρας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κοινοβουλευτική παράδοση επιβάλλει να μην τηρούνται οι χρόνοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλούν περισσότερο από το καθορισμένο πλαίσιο. Ωστόσο, η διαδικασία κρατά λιγότερο από τις προ ημερησίας αν και έχει όλα τους τα χαρακτηριστικά.

newpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί