Έρχεται ηλεκτρονικό «μάτι» για τα ακίνητα του Airbnb: «Τσουχτερά» πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που δεν θα τα δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη νέα πλατφόρμα για όσους εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Η ΑΑΔΕ απλώνει ηλεκτρονικό δίχτυ στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε μια προσπάθεια να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Όπως τόνισε  και Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε συνέδριο της Αρχής στο Διεθνές Συνέδριο των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε «πάρτε για παράδειγμα τις δραστηριότητες που βασίζονται στην πλατφόρμα στον τομέα της διαμονής. Προσδιορίσαμε το πρόβλημα της απώλειας εσόδων, κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής στοιχείων και αναφορών από τους ιδιοκτήτες πλατφόρμων. Αναπτύσσουμε λύσεις σε εθνικό επίπεδο (στην Ελλάδα προσπαθούμε να έχουμε ηλεκτρονικό ληξιαρχείο εισηγμένων ακινήτων τρέχοντας μέχρι το τέλος του μήνα) και ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε επίσης με τις πλατφόρμες σε εθνικό επίπεδο».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί