Ηράκλειο: Παραμένουν απλήρωτες οι εργαζόμενες του “Βοήθεια στο σπίτι” – Κίνδυνος να χαθεί χρηματοδότηση 40.000 ευρώ

Επί τάπητος τέθηκε για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού το πρόβλημα που υπάρχει με τις δώδεκα εργαζόμενες στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε Τυμπάκι και Ζαρό, όπου παραμένουν για μήνες απλήρωτες, με τον κίνδυνο πλέον διακοπής της χρηματοδότησης να είναι ορατός, αν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 (ούτε μια ημέρα αργότερα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε) διαφορετικά θα χαθεί χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ του 2017 από την ΕΕΤΑΑ.

Τα συσσωρευμένα χρέη παλαιότερων περιόδων και η αδυναμία έγκαιρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έχουν δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος διαιωνίζει το πρόβλημα των εργαζομένων, χωρίς να το λύνει οριστικά. Για την προϊστορία του θέματος και για το πως οδηγήθηκε η κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο ειδικά για τα δύο αυτά προγράμματα (εξαιρείται το «Βοήθεια στο Σπίτι» Μοιρών, εφόσον οι εργαζόμενες υπάγονται απευθείας στο Δήμο) αναφέρθηκε διεξοδικά η πρώην αντιδήμαρχος Μοιρών κα. Τιτάκη Ελένη στο βίντεο που ακολουθεί.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς αν δεν καταβληθούν άμεσα στις εργαζόμενες τα δεδουλευμένα παρελθόντων ετών και μέχρι 30 Ιουνίου 2018 κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση της ΕΕΤΑΑ για το 2017. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ύψος της οφειλής που υπάρχει σχετικά με τη λειτουργία των δομών αυτών απάντησε ότι συγκεντρωτικά για τους 12 μήνες που είναι απλήρωτες οι εργαζόμενες συμπεριλαμβανομένου του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία το ποσό πλησιάζει τα 220.000 ευρώ!

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε στο Σώμα ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Εταιρείας

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μαυράκης υποστήριξε ότι ο Δήμος από τον προϋπολογισμό του μπορεί να διαθέσει μόνο 50.000 ευρώ για να υποστηρίξει τη λειτουργία των προγραμμάτων, καθώς τα έσοδα του αυτή τη στιγμή είναι μηδαμινά και δεν υπάρχει άλλος κωδικός από τον οποίο να μπορούν να δοθούν χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ούτε από το δάνειο που αφορά συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Έτσι θα «γίνει ο κακός της υπόθεσης» όπως είπε, δηλώνοντας ότι άμεσα ο Δήμος αδυνατεί να δώσει μια επιχορήγηση της τάξης των 120.000 ευρώ όπως ζητήθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης. Δεσμεύτηκε όμως αν η οικονομική κατάσταση του Δήμου βελτιωθεί μέχρι τέλος του έτους να επανεξεταστεί και η απόδοση των υπόλοιπων 70.000 ευρώ που υπολείπονται.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση του αντιδημάρχου

Φυσικά δεν έλειψε και ο αντίλογος και η κριτική στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης Γρηγόρη Νικολιδάκη και Γιάννη Φασομυτάκη που υποστήριξαν ότι οι κοινωνικές δομές πρέπει να υποστηριχτούν από το Δήμο και να μην κλείσει η Κοινωφελής Εταιρεία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν μελλοντικές χρηματοδοτήσεις αλλά και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων για κοινωνικές δράσεις.

Ειδικότερα ο δ.σ. κ. Φασομυτάκης ανέβασε τους τόνους υποστηρίζοντας ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα πριν από δύο χρόνια (στο τέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής) είχε έρθει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση αποδοχής χρηματοδότησης 120.000 ευρώ από το Συμβούλιο, όμως τα χρήματα αυτά δεν αποδόθηκαν ποτέ στην εταιρεία και στο πρόγραμμα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλά διατέθηκαν για άλλο σκοπό. Για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο νυν αντιδήμαρχος κ. Μαυράκης δήλωσε άγνοια καθώς δεν θυμόταν πότε και αν πάρθηκε τέτοια απόφαση ζητώντας από τον κ. Φασομυτάκη να φέρει τα αποδεικτικά έγγραφα των όσων υποστηρίζει.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση του κ. Νικολιδάκη

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση του κ. Φασομυτάκη

apopsilive.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί