Ο (πολιτικά) αδίστακτος κύριος Αυγενάκης

Καλώς ή κακώς, η δημοτική αρχή Λαμπρινού είναι η πρώτη στο Ηράκλειο που εξελέγη με τη στήριξη και της ΝΔ, αξιοποιώντας το κλίμα που είχε διαμορφωθεί με το ΠΑΣΟΚ και την πολύχρονη παρουσία Κουράκη, αλλά και την ανοργάνωτη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλώς ή κακώς, με την έννοια ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, θέλουμε δε θέλουμε.

Καλώς ή κακώς, επίσης, η δημοτική αρχή Λαμπρινού ελέγχεται στη μεγάλη πλειοψηφία της από στελέχη της ΝΔ. Όχι, ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει σχέση με τη ΝΔ, αλλά έχουν οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι αλλά και πρόεδροι οργανισμών και επιτροπών. Κι ο ίδιος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, θεσμικά “νούμερο δυο” στη δημοτική ιεραρχία, ο Γρηγόρης Πασπάτης, είναι όχι μόνο στέλεχος της ΝΔ, αλλά και επιλαχών βουλευτής του κόμματος. Αν δηλαδή για οποιοδήποτε λόγο ο κ. Αυγενάκης έπαυε να είναι βουλευτής, τη θέση του θα έπαιρνε ο κ. Πασπάτης.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή δημοτική αρχή είναι η πλησιέστερη πολιτικά που υπήρξε ποτέ προς το κόμμα της ΝΔ. Και άρα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά (ό,τι σημαίνει αυτό) από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια περιοχή στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τα υψηλότερα ποσοστά του, σύμφωνα με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα αν στο κόμμα της ΝΔ δεν έκανε τοπικά “κουμάντο” ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ένας καλός μαθητής της “σχολής” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που διέλυσε 3-4 κυβερνήσεις και κόμματα, από τη δεκαετία του 1960, μέχρι να γίνει πρωθυπουργός το 1990.

Ο κ. Αυγενάκης, με το που ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του από την οικογένεια, με τη θέση του γραμματέα, θεώρησε ότι… “εκτοξεύτηκε” πολιτικά, και έφτασε στα άστρα! Άρα, από τα “άστρα” θα μπορούσε να κουμαντάρει τους πάντες και τα πάντα, ως “καθοδηγητής”. Το κατάφερε αυτό με πολλούς συμβούλους της παράταξης Λαμπρινού, τους οποίους, με διάφορους τρόπους (υποσχέσεις υποψηφιοτήτων, κομματικές θέσεις, σχέσεις με το πολιτικό του γραφείο κλπ) μπορεί να “κουμαντάρει” και να περνάει τη “γραμμή”, συχνά δείχνοντας ότι εκείνος είναι το “αφεντικό” στο δήμο Ηρακλείου, κι όχι ο εκλεγμένος δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

Άλλωστε με την αφορμή του προσφυγικού, πριν 2 χρόνια, όταν ο κ. Λαμπρινός πήρε ξεκάθαρη θέση για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, σε αντίθεση με την ξενοφοβική έκφραση του κ. Αυγενάκη, ο τελευταίος απείλησε να τον “τελειώσει”, επειδή δεν έκανε ό,τι του έλεγε!

Αυτή ήταν η πρώτη μπάλα που έχασε ο γαλάζιος βουλευτής, παίζοντας με ένα θέμα που άγγιζε το θυμικό του κόσμου.

Η δεύτερη ιστορία στην οποία πάλι έχασε την μπάλα, ξεκίνησε πριν από 10-11 μήνες, φτάνοντας μέχρι και σήμερα. Στο μυαλό του κ. Αυγενάκη και προφανώς στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προσωπικών του υποχρεώσεων προς την οικογένεια Μητσοτάκη και τον σημερινό “ευεργέτη” του, αρχηγό της ΝΔ, ο βουλευτής έθεσε ως κύριο πολιτικό ζήτημα να δοθεί κεντρικός δρόμος του Ηρακλείου με το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Εδώ, βεβαίως, έχοντας πάρει το μάθημα της πρώτης γκάφας με τις υπεροπτικές απειλές του, με αφορμή την εγκατάσταση των προσφύγων, ήταν πιο προσεκτικός και τουλάχιστον δεν εμφανίστηκε ο ίδιος. Αλλά “μιλούσε” μέσω της τοπικής ΝΟΔΕ, την οποία έλεγχε, όπως ελέγχει και σήμερα. Και φτάσαμε στο παράδοξο, η τοπική ΝΔ να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή που υποτίθεται στήριζε, για το όνομα ενός δρόμου!

Και η τρίτη – εμφανής τουλάχιστο- γκάφα Αυγενάκη έγινε μόλις προχθές όταν, μέρα απεργίας μάλιστα και των δημοσιογράφων, η ΝΟΔΕ (ο τομέας Υγείας, δηλαδή, χωρίς πάντως γνώση του υπευθύνου της!) με ανακοίνωση κατήγγειλε τον δήμο ως “βαστάζο” της κυβερνητικής πολιτικής, επειδή συνεργάστηκε με τη ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία μιας Τοπικής Μονάδας Υγείας!

Ο κ. Αυγενάκης και πάλι μίλησε μέσω των τοπικών οργάνων, φτάνοντας σε οριστική ρήξη με τη δημοτική αρχή. Του απάντησε σωστά η δημοτική αρχή ότι τέτοιες κομματικές παρεμβάσεις και ανακοινώσεις κάνουν κακό στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ. Και του διαμήνυσε ότι δεν κάνει χατίρια κομματαρχών, όπως αυτοί επεδίωκαν. Αυτή, βεβαίως, είναι η θέση του ίδιου του δημάρχου και κάποιων εκ των συνεργατών του. Γιατί- θεωρείστε το δεδομένο- κάποιοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, απόλυτα ελεγχόμενοι από τον βουλευτή, το επόμενο διάστημα με περισσότερο ή λιγότερο “ηχηρό” τρόπο, θα κάνουν εμφανή τη διαφοροποίησή τους από τη δημοτική αρχή, κάνοντας το “χατίρι” του κομματάρχη…

Τελικά, τα στελέχη της ΝΔ στο Ηράκλειο είναι εντελώς απολίτικα; Η΄ο “καθοδηγητής” κ. Αυγενάκης αποδεικνύεται άνθρωπος με ελάχιστη πολιτική δυνατότητα, αλλά με μπόλικη αμετροέπεια και, κυρίως, προσωπική πολιτική ιδιοτέλεια; Είναι ιδέα πολλών ή τελικά πραγματικότητα ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός;

Είπαμε, ο πολιτικός του μέντορας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μέχρι να πετύχει τους στόχους του, έριχνε κυβερνήσεις και διέλυε κόμματα…

Candiot

Δείτε ακόμα

Σε οριστική ρήξη δημοτική αρχή Ηρακλείου- ΝΔ: Η πρωτοφανής ανακοίνωση της ΝΟΔΕ που… τσαντίστηκε, και η απάντηση της Λότζια

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί